Jabra Elite 65t: Res izpopolnjeni čepki (#VIDEO)
Matjaž Ropret 20. novembra 2018 ob 06:51

Med popolnoma brezžičnimi slušalkami prej kot slej ostajajo glavne Applove Airpods, kljub kakšni zelo zanimivi cenejši alternativi in precej poskusom na podobnem cenovnem nivoju. Kar pa se utegne spremeniti, če sodim po novih Jabrinih Elite 65t. Če nič drugega, zdaj lahko mirne vesti androidnim uporabnikom priporočim nekaj, kar ni v prvi vrsti namenjeno »nasprotnemu« taboru.

Jabra Elite 65t niso najmanjši čepki, pa še oblikovani so precej drugače kot večina drugih. Tudi Ankerjevi Soundcore Liberty Lite, ki sem jih testiral pred časom. So debelejši in imajo kar poudarjen »repek«, ki gre vzdolžno z uhljem. Tako v ušesu stojijo nekako pokončno. Se pa velikost prav nič ne občuti, kvečjemu bi rekel, da so celo trdneje v sedlu kot kakšne konkurenčne. Samo enkrat se mi je zgodilo, da mi je ena sama od sebe padla ven. Tudi škatlico so si pri znamki Jabra zamislili drugače kot denimo Anker. Je bolj pokončna in precej ožja, tudi narejena bolje. Za odpiranje pa je treba vedeti, da moraš z dvema prstoma ene roke pritisniti na vsaki strani, z drugo roko pa odpreti pokrov. Če so slušalke napolnjene, te po odprtju pozdravi zelena lučka. Ena je sicer tudi na dnu škatle, ob priključku za polnjenje (microUSB, na žalost), ki posveti, kadar čepka pospraviš in zapreš pokrov. Če gre z baterijo že bolj na tesno, se barva spremeni v oranžno ali rdečo.

Kakšno je v resnici trajanje baterije, spet zelo težko povem. Zagotovo z enim polnjenjem slušalkici delujeta kakšne štiri ure, mogoče pet. Škatlica pa zagotavlja še približno dvakrat toliko soka. Dovolj torej za čezoceanski let, pri običajni uporabi pa so ti podatki, kot sem že pojasnil, pretežno brezpredmetni. Ker nikoli v enem kosu ne poslušaš ničesar tako dolgo. Vedno prej ali slej narediš pavzo, takrat čepka pospraviš v škatlico – drugod bi ju tako ali tako izgubil – in ko si pripravljen(a) na nadaljnje poslušanje, sta se že dovolj napolnila. Zalogo na vsake toliko časa obnoviš, pa je. Res, obremenjevanja, koliko baterije je ostalo, je s tem sistemom polnilnega shranjevanja konec.

To so slušalke, ki gredo v ušesni kanal, kar je pomembno tudi pri zvoku. Zasnovane so namreč tako, da uporabljajo ušesno votlino kot resonančno komoro. Če je dobro zaprta, je tudi zvok dober. Rekel bi, da še malo bolj poln kot pri omenjenih cenejših, ki pa so z muzikalično platjo prijetno presenetile. Malce se mogoče velja poigrati z izenačevalnikom v aplikaciji Sound+ (o njej kasneje povem še kaj več), da so basi še malo izrazitejši. Kdor pa se bo odločil za manjše nastavke, da ga slušalke ne bi tako »zatesnile«, bo base skoraj v celoti izgubil, ker bodo preprosto nizki toni šli ven in se ne bodo ojačali v ušesu. Zvok je tako kar precej odvisen od uporabnika. Lahko je na zelo visokem nivoju, lahko pa tudi precej prazen.

Na večini drugih področij pa je Elite 65t zelo izpopolnjen izdelek, brez takih spremenljivk. Deluje, kot je treba, in prinaša kakšno res razburljivo novost, kot radi rečejo proizvajalci v svojih predstavitvenih gradivih. Temelji na tehnologiji bluetooth 5.0, zaradi česar je povezava res stabilna in tudi »nese« dlje, kot sem za modrozobe naprave navajen, čeprav skozi debele stene še vedno ne. Glavna dobrobit pa je hkratno povezovanje z dvema napravama, pa niti ni nujno, da ti dve tudi obe podpirata peto generacijo. Tako lahko poslušaš glasbo z ene naprave in ko te nekdo kliče na drugi telefon, se zvok samodejno prestavi, torej v slušalkah slišiš najprej zvonjenje in potem pogovor. Takoj, ko odložiš telefon, pa slušalke preklopijo nazaj na prvi predvajalnik in spet se zasliši glasba oz. kakor koli si že poslušal. Takega sodelovanja in preklapljanja doslej še nisem izkusil.

Za razliko od cenejših slušalk imajo te tipala za zaznavanje, ali so v ušesih ali ne. Tako se zvok sploh ne zasliši, dokler nista oba čepka na svojih mestih. In ko enega vzameš ven, se predvajanje prekine. Tako ni treba segati po telefonu oz. predvajalniku, če kdo pride do tebe in ti hoče nekaj povedati. Samo eno slušalkico ven, pa je. Lahko se pogovarjaš in zvok ne gre v prostor. Ko zaključiš, pa jo vstaviš nazaj, in predvajanje se nadaljuje samo od sebe. Mogoče enkrat na deset primerov ne, večinoma pa deluje. Se pa da včasih tipala pretentati, če so pokrita.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Jabra teh slušalk ne oglašuje kot noise cancelling, pa vendar znajo do določene mere odpravljati hrupe in šume iz okolice. V omenjeni aplikaciji se da nastaviti, ali naj to počnejo aktivno ali naj hrup blokirajo samo pasivno, s tem, da fizično zapirajo ušesni kanal. To izničevanje hrupa je res bolj osnovno, toda dovolj dobro, da doma ne slišim zvonca in da lahko tudi na vlaku ali celo letalu nemoteno poslušam podkast ali gledam film (oz. serijo). Po drugi strani pa je fino, če slišim samega sebe med pogovori. Mogoče se spomniš, da sem pri opisu čepkov Soundcore Liberty Lite omenil, da moram vsaj enega izvleči malenkost ven, sicer slabo vem, kaj in kako na glas govorim. Elite 65t pa imajo to urejeno s tehnologijo. V bistvu ti predvajajo samega sebe, kako glasno, lahko tudi določiš v aplikaciji. Mogoče se sliši bizarno, ampak ta funkcionalnost res olajša in izboljša telefonske pogovore s temi slušalkami.

Za upravljanje so tipke na obeh čepkih. Desni je pravzaprav ena sama velika tipka, z njo denimo sprejmeš klic ali daš glasbo na pavzo. Edini problem je, da si s tem še malo bolj porineš zadevo v uho. Na levi strani sta plus in minus za glasnost, ki tudi nista najbolj priročna, saj je skoraj treba prijeti slušalkico z eno roko in nato z drugo pritisniti. Lažje je to storiti na telefonu.

V Sloveniji slušalk Jabra Elite 65t še nisem zasledil. V tujini pa so naprodaj in stanejo nekje med 160 in 190 evri. Cena se mi ne zdi pretirana in bolj izpopolnjenega izdelka te vrste doslej še nisem srečal. Tudi zvočno je na nivoju, zato ga lahko samo priporočam. Obstaja še različica Active, ki je bolje zaščitena pred vremenskimi vplivi in malenkost dražja. Apple, na vrsti si!

HVALIMO
 • Stabilna modrozoba povezava
 • Možnost delovanja z dvema napravama naenkrat in preklapljanja med njima
 • Osnovo odpravljanje hrupa
 • Samodejno začenjanje in ustavljanje prevajanja
 • Solidna zvočna podoba
GRAJAMO
 • Zvok je malce preveč odvisen od zaprtosti ušesne votline
 • Tipke na slušalkicah niso najbolj priročne

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
9 komentarjev
 • Matjaž, na podlagi tvojega opisa sem se odločil za nakup teh slušalk. Tole pišem po prvem polnjenju (po kakih 13 – 14 urah predvajanja v slabem tednu dni). Lahko rečem, da so slušalke res fine. Ko se navadiš na hitrost povezovanja, intuitivne kontrole, dober zvok, rang dosega in lahkotnost gibanja brez vseh kablov in potem za pol ure prešaltaš nazaj na bluetooth slušalke s kablom (Jabra elite 25e) se res vidi razlika in komaj čakaš, da se škatlica spet napolni. Skratka, res dobra izkušnja in hvala Tehnozvezdju za prepričljiv in informativen review!

 • Po slabega pol leta uporabe jih še vedno vsakodnevno uporabljam vsaj kako uro (v glavnem za audio knjige in podcaste). Polnim 1x na (dober) teden. Zelo priporočam.

 • Iščem slušalke za komunikacijo s tel. Seveda modri zob > 5.0 in če gre noise cancelling. Ali so vse te a la “čepki” slušalke primerne ali nimajo mikrofona? Oz. katere bi se priporočile z vaše strani?

  Hvala in lp

  • Seveda so primerne. Skoraj vse svoje telefonske pogovore opravim s temi Jabrinimi ali z Airpodsi, tudi Huaweijeve in Samsungove so dobre za ta namen, kakšne cenejše pa se ne obnesejo najbolje. Novih Jabra Elite 75t še nisem preizkusil v tej vlogi, jih bom pa kmalu in pričakujem, da bodo najmanj enako dobre kot predhodnice.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja