Jabolčna šestica, najbolj neuničljiv pametni telefon
Matjaž Ropret 9. julija 2018 ob 13:23

Kateri telefon iz leta 2014 bi danes še z veseljem uporabljal? Ali pa, če malo znižam zahtevnost, katerega bi lahko brez večjih težav še imel in ne razmišljal ves čas o novem? HTC One M8? Samsung Galaxy S5? No, ja. Oneplus One? Samsung Galaxy Note 4? To je že malo bolje, ampak še vedno za današnje razmere manjka zmogljivosti in operacijski sistem je že zastarel. Da ne omenjam pomanjkanja biometrike. OK, če iščemo posodobljen telefon, kaj pa ena od trojice Lumij – 930, 1520 ali 1020? Težko, vsaj zadnja je bila že v štartu podhranjena, druga dva pa sta kljub posodobljenemu sistemu Windows zaradi pomanjkanja aplikacij bolj ali manj brskalnika. Toda na jabolčni strani je telefon, ki ne samo, da ga mnogi še veselo sučejo po rokah, je celo še v prodaji in zadnje čase nastopa v mnogih akcijah. Kupci pa ga vidijo kot dober nakup za malo manj kot štiristo evrov. Bi zdaj kdor koli še hotel kupiti katerega koli od zgoraj naštetih. Tudi če bi ga prodajali za smešno ceno? Se mi je zdelo.

Res, iPhone 6 je najbolj neuničljiv, trpežen, vztrajen pametni telefon. Mogoče celo od vseh, kar so jih proizvajalci v slabih dveh desetletjih izdelali (ne, originalni iPhone pred enajstimi leti še zdaleč ni bil prvi smartphone). Seveda ne mislim fizično, v tem pogledu ni kaj posebej vzdržljiv, ampak da se proizvod te vrste tako dolgo drži v množični uporabi in na policah, meji na znanstveno fantastiko. Še toliko bolj, ker je luč sveta ugledal še s procesorjem v 20-nm litografiji (A11 Bionic ima velikost osnovnih enot 10 nm) in osamljenim gigabajtom pomnilnika. Taka platforma nikakor ni predpostavljala hude dolgoživosti. Pa se vseeno nihče ne pritožuje, da je počasen ali kaj takega. Rabljen ali nov, zapolnjen ali povsem sveže nastavljen. Letos pomladi sem ga res že odpisoval, ker bi bil po prejšnjem Applovem vzorcu glede nadgradenj sistema iOS te deležen le še letos jeseni. Pa so nabor naprav, ki bodo dobile iOS 12 razširili še na leto dni starejši iPhone 5s, torej bo verjetno šestica novo različico dobila še prihodnje leto, pet let po izidu! In to pomeni, da bo na njej tekel aktualen softver še sredi leta 2020, ko bo telefon na trgu že skoraj šest let. Takrat bo večina podobno starih androidnih mobilnikov samo še za v bližnji zbirni center ali morda v kakšen tehnični muzej.

Katerega od teh dveh posnetkov je naredil iPhone 6 in katerega Huawei P20?

In pri vsem skupaj je najbolj zanimivo, mogoče celo ironično, da je izid prvega jabolčnega telefona z »velikim zaslonom« takrat spremljala precejšnja skepsa. Ljudem pa nato tudi ni bila všeč mala izboklina fotoaparata, niti črte za sprejem signala na zadnji strani, nekateri so obžalovali še slovo elegantne oglatosti petice in 5s, ki se je kasneje vrnila z modelom SE. Toda zaobljena šestica in njeni nasledniki, vse do osmice (ki bi morala biti 7s, a je Apple zaobšel to oznako), so se izkazali za mogoče najbolj prijazno oblika telefona v zadnjih letih. In seveda pri kitajskih proizvajalcih neštetokrat posnemano.

In ne glede na to, s katerega zornega kota danes gledamo iPhone 6, ne moremo trditi, da mu kaj manjka. Strojna osnova je očitno dovolj dobra. Še posebej pri Applovi odlični optimizaciji. Kar je tudi še ena potrditev, da bi moral Samsung početi enako in se osredotočiti na linijo Galaxy S. Dve leti stari S7 je danes še vedno naprednejši od vsega, kar korejski proizvajalec ponuja v družini Galaxy A. Z dodatno optimizacijo ter posodobljenim Androidom pa bi bil še boljši. Poleg dobrega procesorja ima iPhone 6 zelo lep zaslon, ki tudi poleg današnjih OLED-ov ne izgleda nič slabše. In pri sistemu iOS je nekako tudi 4,7 palcev diagonale čisto dovolj za uživanje v vsakršni vsebini. Zvočnik je povsem soliden. Fotoaparat ima morda »samo« osem milijon točk, so pa zato te precej velike (1,5 µm) in fotografijam težko kdo kaj očita. Celo, če jih primerja s posnetki današnjih fotošampionov. Imajo lepe, pravilne barve, osvetlitev je dobra, dinamika prav tako, detajlov skoraj enako kot pri novejših telefonih. Video je resda omejen na Full HD, pa vendar zelo lep. In celo počasne posnetke je mogoče snemati (v 720p). Prepoznava prstnih odtisov je druge generacije in deluje brezhibno. Bluetooth različice 4.0, kar omogoče povezovanje vse periferije. NFC za Apple Pay (žal še vedno neprisoten v Sloveniji) je vgrajen. S hitrim LTE ni težav in priključek Lightning je z nami že od petice naprej. Pa izhod za slušalke takrat še ni bil v pregnanstvu. Še največji »slabosti« sta selfijevski fotoaparat s samo 1,2 megapikama in povprečna kapaciteta baterije, ki pa vseeno omogoča celodnevno delovanje telefona. Tako kot pravi Applova mantra že bolj ali manj od prvega iFona naprej. Kaj pravzaprav manjka?

Večinoma se je pred tem za boljšo izvedenko izkazal model s, denimo 3gs, 4s, tudi 5s. Tu pa je precej bolj zanimiva šestica od sicer verjetno boljšega, a tudi kompleksnejšega (zaradi precej nepotrebne funkcionalnosti 3D Touch), težjega in na pogled nič drugačnega 6s. Zmes komponent za iPhone 6 daje izvrstno razmerje med ravno še zadostno sodobnostjo in dokaj nizko ceno (za premijski izdelek). Ne pravim, da je še vedno najboljši nakup ali kaj takega, res pa je skoraj neverjetno, kako dolgo je Applov izvirni odgovor na velikozaslonske androidnike obdržal relevantnost. Vprašanje, kdaj bomo v svetu pametnih telefonov, kjer se vse dogaja z malodane svetlobno hitrosti, spet videli kaj tako nesmrtnega.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Zelo neprimeren naslov za danes zelo neprivlačen in preplačan artikel ki je na žalost še vedno na policah.
    Če vas zanima kaj je mene odvrnilo od tega Applovega produkta… ni treba gledat dlje kot od njegove omejenosti… ali pa njegove nevzdržnosti(upogljivosti v normalni uporabi), slabih materialov, slabo sestavljenega vezja.
    Če vas še kaj bolj zanima o njegovi “neuničljivosti”… si prosim poglejte na YouTube kanal od Louis-a Rossmann-a pa vam bo popolnoma jasno zakaj ni pametno nič od Appla

  • Tri leta star iPhone 6s mi dela kot urca, baterija je še vedno super in vse štima, s telefonom sem zelo zadovoljna, pa sem “heavy user”. Za primerjavo: prej sem imela 3gs (ki je bil vrhunski in je zdržal več kot 5 let in so ga poerbali še otroci), za njim pa 4ko, ki je bila pa res obupno slaba. Primerjam tudi s službenim Samsungom S3 (katastrofa) in zdaj s povsem novim službenim 5SE (kateremu baterija zdrži manj, kot tri leta stari 6s).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja