Izimobil bi se lahko kmalu znašel pod okriljem Telekoma Slovenije
Matjaž Ropret 13. aprila 2017 ob 10:03

Na slovenskem telekomunikacijskem trgu se obeta nov prevzem in z njim še dodatna konsolidacija. Po naših informacijah je namreč Telekom Slovenije blizu dogovora o nakupu Izimobila.

V Telekomu zadeve ne komentirajo, po navedbah naših virov pa se z lastniki Izimobila pogovarjajo in je prevzem resna opcija. Drugi viri celo zatrjujejo, da je posel že dogovorjen, morda tudi podpisan. Predsednica uprave Izimobila Metka Marinšek zanika, da bi že dosegli tovrsten dogovor, priznava pa poganja z zainteresiranimi potencialnimi kupci.

Telekom je pred časom že prevzel in pripojil Debitel, še enega od t. i. navideznih operaterjev oz. ponudnikov storitev mobilne telefonije, ki za svoje delovanje uporabljajo prav omrežje največjega slovenskega operaterja. Zato je slednji tudi najbolj logičen prevzemnik, saj bi vsi ostali precej težje vključili Izimobilove uporabnike v svoj sistem.

Eden od možnih razlogov za prevzem bi lahko bilo ne najboljše finančno stanje malega ponudnika. Marinškova zanika, da bi bila prodaja nujna za rešitev podjetja, ki pa po naših informacijah dobaviteljem dolguje precejšnje zneske. V vsakem primeru bi se morala zadeva kmalu razrešiti, še dodajajo naši viri, saj da se na slovenskem telekomunikacijskem trgu začenja »dogajati«. Simobil se je že preimenoval v A1. Telemach poskuša na vse načine okrepiti svojo uporabniško bazo pred izstopom sklada KKR, ki se bo zgodil prej ali slej. Še naprej so žive tudi govorice o tem, da bi skupina United, v katero sodi Telemach, oz. njeni ameriški lastniki prevzeli Pro plus, ki izdaja televizijske programe Pop TV, Kanal A, Kino, Oto in Brio ter je nedavno z uspešno podražitvijo svoje ponudbe operaterjem prispeval tudi k podražitvi televizijskih naročnin za končne uporabnike.

Po zadnjih podatkih Agencije za komunikacijska omrežja in storitve ima Izimobil na trgu mobilne telefonije 2,6-odstotni trži delež. Podjetje se nekje okrog te številke giblje že leta, ves čas ima približno 50 ali 60 tisoč precej zvestih uporabnikov. S tem je podobno velik kot Simobilov Bob. Izimobil je predvsem zanimiv za tiste, ki telefon še vedno pretežno uporabljajo za pogovore, pri njem so lahko cenejši klici v tujino, ugodne so tudi nekatere opcije uporabe telefona v tujini, še posebej na Hrvaškem. Vendar bo ta prednost z odpravo roaminga  čez dva meseca verjetno izginila.

Poleg Izimobila trenutno na slovenskem trgu deluje še nekaj navideznih operaterjev. Spar mobil ima po naših informacijah nekaj tisoč uporabnikov, Mega M oz. Me2 pa menda manj kot tisoč. Prisoten, vendar precej neopazno, je še Petrol s svojo znamko Hip mobil. Še pred poletjem pa naj bi vstopil tudi nov ponudnik, avstrijski Ventocom, sprva v navezi z diskontnim trgovcem Hoferjem.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja