Izgubljeni v vesolju z luknjami v zgodbi!
Marjan Kodelja 21. aprila 2018 ob 07:15

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je Irwin Allen ustvaril znanstvenofantastično serijo izgubljeni v vesolju (Lost in space), ki je tik pred prelomom stoletja doživela še filmsko reinkarnacijo. Ker je moderno obujati stare stvari, je Netflix posegel po originalu ter naredil serijo, ki jo bolj v maniri želja današnjih gledalcev.

Zgodba v bistvenih elementih ne odstopa v vseh treh pojavitvah. Spremljamo družino Robinson, ki se poda kolonizirati novo odkrit in za življenje primeren planet. Na poti tja se nekaj pripeti, izgubijo se v vesoljskih prostranstvih ter so prisiljeni preživeti na neki drugi, manj prijazni »skali«. Leta 1812 je Johann David Wyss pod vtisom Daniel Defoesovega romana Robinson Crusoe spisal zgodbo o švicarski družini Robinson (Der schweizerische Robinson), ki mora po brodolomu ladje preživeti in se nekako pobegniti iz samotnega otoka.

Rešitev in nadaljevanje poti tja, kamor so se pravzaprav namenili, je tudi motiv vesoljskih »Robinsonov«. Ali na kratko. Resolute je velik vesoljski transporter, ki skrbno izbrane družine vozi do planeta, ki so ga znanstveniki odkrili blizu zvezde Alfa Kentavra. Na Zemlji pa zaradi padca meteorita, ki so ga boemsko poimenovali božična zvezda, množično izumira življenje. Vsaka družina ima čolniček Jupiter, ki služi za spust na površino planeta, potem pa z vsem potrebnim opremljen družinski dom. Nekje na pol poti ladjo napade robot tuje vrste, pride do njenega delnega uničenja, pa še črvina jih pogoltne in izpljune v drugi galaksiji. Družine se panično vkrcajo v svoje čolničke ter strmoglavijo na bližnji planet. Že to, da je planet na mestu, kjer pridejo iz črvine, je po mojem mnenju po verjetnostnem računu malo verjetno, a drugače ne bi imeli zgodbe. Pri tem nekaj ljudi umre, preživeli ne vedo eden za drugega še manj pa, da je Resolute sicer poškodovan, vendar v orbiti planeta.

Sin Will Robinson najde groznega robota, ki je doživel popoln ponovni zagon, ni več v borbenem načinu in postane njegov »angel« varuh. Preživeli se prej ali slej najdejo, med njimi so tudi primerki, za katere je čudno, da so bili sploh izbrani za misijo, ko pa ves čas poslušamo, da so skozi sito izbora prišli le bogati, lepi in hudo pametni. Ugotovijo, da planet ni tako prijazen za življenje ter začnejo iskati načine, kako stisniti rep med noge.

Prenovljena serija je modernejša, o tem ni dvoma, vendar po drugi strani, na trenutke zelo dolgočasna, predvsem pa motijo nedokončani zapleti oziroma je konec po domače rečeno iz trte izvit. V dobršnem delu prve epizode denimo družina rešuje v led ujeto hčerko, ta se že spravi s stvarnikom, ko pride pomoč, ki jo kot po čudežu reši. Zadeva tudi ni konsistentna. Tako ne poznamo predzgodbe, dogodkov na Zemlji ter na poti do napada robota, ki so kajpada bistveni, temveč te po kvantih prihajajo na plan skozi vseh deset epizod. Pričakovano je med liki tudi »zlobnica«, ki le iz njej razumljivih razlogov sabotira napore brodolomcev, pa tudi drugi imajo vsak svoje skrivnosti. Saj pravim, ideja, zasnova, učinki so odlični, škoda le, da so v prav vsaki epizodi deli, ki bi jih gledalec najraje prevrtel naprej.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja