IZBOLJŠAVA TEDNA: Gumb za novo sporočilu v Gmailu
Matjaž Ropret 7. junija 2020 ob 13:36

Nisem reden uporabnik Gmaila in tako sem pred časom dobesedno zijal kot tele v nova vrata, ko sem po daljšem premoru želel iz te storitve nekaj poslati. Zdaj jim je v Googlu kapnilo, da nas morda ni samo par trapastih uporabnikov, ki nam enostavno ni jasno, kje se odpre novo sporočilo.

Google je ta teden v aplikaciji Gmail za Android in iOS spremenil gumb, na katerega je treba pritisniti, da se odpre novo e-poštno sporočilo. Prej je bil to mavrični plus, po novem pa je na temno sivem ozadju svinčnik in napis Novo, ko se uporabnik pomika po poštnem predalu pa se skrči samo v svinčnik. A še vedno je bistveno bolj očitno kot prej. Še bolje pa bi bilo, če našli kako drugo pozicijo kot spodaj desno. Ali, če bi jo, skupaj z izgledom gumba, poenotili z Gmailom v brskalniku.

V namizni različici Googlove e-poštne storitve namreč še vedno kraljuje stari plus, le da je v levem zgornjem kotu. Ta se tudi razširi, ki čezenj pride kazalka, in zraven piše Novo. Mislim, da je svinčnik bolj očiten znak, četudi vemo, da nekateri niso ljubitelji tega načina označevanja, ko predmete iz analognega sveta razvijalci uporabljajo za digitalne storitve. To so nekoč na veliko prakticirali pri Applu, a se nato po precejšnjih kritikah od tovrstne prakse distancirali.

Stari in novi gumb v Gmailu.

Samo za primerjavo. Spletni Outlook ima denimo povsem preprost in očiten gumb Novo sporočilo. Spletni vmesnik za e-pošto roundcube ikono Sestavi sporočilo, kjer je plus zraven pisemske ovojnice. Program Outlook prav tako ikono kuverte in napis Nova e-pošta, e-poštni program v Windows 10 pa + Nova pošta. Tudi Microsoft torej ni ravno konsistenten, je pa vsaj nazoren in nedvoumen.

Redni uporabniki seveda tega sploh ne opazijo in se jim zdi vse samoumevno. Za tiste, ki storitev uporabijo samo občasno, pa so lahko take malenkosti zelo pomembne, in oblikovalci jim vse prepogosto ne namenjajo dovolj pozornosti.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.