Iz teh treh zvočnikov bi morali sestaviti enega, pa bi bil res dober!
Matjaž Ropret 19. julija 2021 ob 11:34

Linija zvočnih izdelkov Soundcore proizvajalca Anker  že nekaj let navdušuje z zelo dobrim razmerjem med ceno in kvaliteto, manjka pa ji nekaj sloga in tudi oglaševanja za preboj v prvo ligo. Zvočniki s povezavo bluetooth Soundcore 3, Flare Mini in Motion+ so nov pokazatelj, v čem je ta znamka dobra in kje ji malo škriplje. Če bi iz najboljših lastnosti vseh treh sestavil en zvočnik, bi ga z veseljem kupil.

Trojica je med seboj popolnoma različna in tudi posamezne lastnosti so take, kot bi vsakega od teh izdelkov snovala povsem druga ekipa. Prav to je največja težava pri podjetju Anker oz. znamki Soundcore, saj ni prav nobene konsistentnosti. Kar je dobro pri najcenejšem modelu, pri srednjem manjka, in obratno. Težko je na osnovi enega proizvoda karkoli sklepati, potem pa pridejo vmes še nekateri dokaj nepotrebni dodatki, kot je svetlobni pas pri liniji Flare, kar jih brez dvoma onemogoča kar najboljšo cenovno konkurenčnost v zelo zaostrenem okolju zvočnikov bluetooth, kjer je ponudbe preveč tudi za poznavalce, kaj šele za običajne kupce.

Soundcore 3

Najmanjši od testirane trojice je skoraj pravokotna škatlica, ki se na embalaži ponaša s pravimi poudarki, toda zmanjka ji pri tistem najbolj pomembnem dejavniku – zvoku. Zadeva je namenjena enostavnemu prenašanju naokrog, saj je tudi zelo lahka, in ob strani ima utor za pritrditev zaščitne vrvice. Zvočnika se ni se treba pretirano paziti, ker je oblečen v gumirano plastiko in ponuja zaščito pred vodo po standardu IPX7. Tako lahko pade tudi v bazen in bo še vedno nemoteno deloval. Po navedbah proizvajalca z enim polnjenjem baterije gode do 16 ur, kar je najbrž nekoliko pretirano ali pa vsaj izmerjeno pri zelo nizki glasnosti, toda med testom sem ga napolnil na začetku in potem morda še enkrat. To pa se počne prek priključka USB-C, brez težav z istim kablom (in polnilnikom) kot telefon, kar je zelo pohvalno. Priključek sicer ni zaščiten s kakšnim čepkom, zagotovo pa mora biti od znotraj, sicer zvočnik ne bi veljal za vodotesnega.

Njegova težava je zvok, ki je z eno besedo plehek. Povprečen je skozi celotno frekvenčno območje in tako ne da od sebe niti prijetnega niti polnega zvoka. Slišal sem že določene cenejše primerke, ki so se zvočno precej bolj izkazali, tudi Flare Mini je med njimi. Pogrešam še priključek za priklop zvočnega vira po kablu. Zadeva podpira aplikacijo Soundcore za nastavljanje določenih parametrov. Tipke na vrhu zvočnika so sicer velike, toda v vsaki svetlobi niso najbolje vidne, pa tudi ne dajejo dobrega občutka pri pritiskanju.

Naj kupim? Trenutno se ga da najti v akciji s 15-odstotnim popustom, kar ceno z običajni nekaj več kot 50 evrov zniža na 44 evrov. Toda to je še vedno preveč glede na povprečen zvok.

HVALIMO:
 • Majhen, lahek in trpežen
 • Priključek za polnjenje USB-C
 • Omogoča pritrditev vrvice za prenašanje naokrog
GRAJAMO:
 • Prazen zvok
 • Neprijetne tipke
 • Nezaščiten priključek USB-C
 • Ni vhoda 3,5 mm
 • Previsoka cena glede na zvočno kakovost

Flare Mini

Testirali smo že več izvedb zvočnikov iz družine Flare (Flare, Flare+, Flare 2). V osnovi so nam všeč, čeprav se tudi tu kaže nelogičnost odločitev. Prva generacija je imela dober izgled tkanine in vhod 3,5 mm, vendar priključek mikro USB, pri drugi pa so prešli na USB-C ter odstranili drugi priključek in poslabšali tkanino. Mini je nekje vmes. Oblečen je v tisto prvotno, prijetnejšo tkanino, ima celo lepši dizajn kot prva generacija zvočnikov Flare, a žal tudi mikro USB in je brez linijskega vhoda. Je seveda manjši kot Flare ali Flare 2, da o modelu Flare+ sploh ne govorimo, a enake pokončne, ne povsem valjaste oblike, saj se spodaj nekoliko razširi. Tam je tudi svetlobni pas, ki naj bi skrbel za dodatno poživitev, kar morda drži za kakšno zabavo (kjer pa utegne to ostati popolnoma spregledano), toda ob poslušanju med delom ali kakšnim domačim opravilom je kvečjemu moteč, še posebej, če je vključen kateri od učinkov, ne statična osvetlitev. Učinke je mogoče izbirati tako s tipko na vrhu zvočnika kot v aplikaciji.

Kljub temu, da ni nič večji kot Soundcore 3, samo drugače postavljen, pa zvok popolnoma nekaj drugega. Veliko lepši in čistejši, prisotni so basi in vse skupaj zveni dovolj dobro, da je mogoče dejansko uživati v glasbi. Še vedno ni kakšen presežek, a za ceno več kot samo solidno. Navedbe o 360-stopinjskem zvoku, ki jih proizvajalec trosi že od prvih modelov Flare naprej, so popolnoma nesmiselne, saj je povsem zaznavno, od kod prihaja muzika, a to je pač marketing. Nazivno je Soundcore 3 močnejši, vendar je najbrž povsem jasno, pri katerem bi sploh zviševal glasnost proti zgornjim nivojem in pri katerem ne. Baterija naj bi zdržala 12 ur in tudi če je realna številka deset ur, je to še vedno solidno, ni pa ravno izjemno. Zvočnik ima enako težave kot vsi ostali iz te serije. Tipk za glasnost in ostalo na zgornji površini se ne razloči, niso osvetljene, treba je vedno od blizu pogledati, kaj pritisniti, in to je bi morali popraviti.

Naj kupim? Za 45 evrov je Flare Mini zanimiv zvočnik, a je konkurenca huda.

HVALIMO:
 • Soliden zvok glede na velikost in ceno
 • Oblečen v prijeten material
 • Svetlobni pas, če ti to kaj pomeni
GRAJAMO:
 • Nerazločne tipke za upravljanje
 • Priključek mikro USB
 • Ni vhoda 3,5 mm
 • Svetlobni pas je med običajno uporabo moteč
Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Motion+

V primerjavi z drugima dvema je Motion+ pravi težkokategornik. Niti ne toliko po velikosti, čeravno seveda je zajetnejši, temveč predvsem po masi. S kilogramom in petimi dekagrami je skoraj trikrat težji kot Soundcore 3. Malo gre to na račun baterije, ki mora zagotavljati delovanje pri višjih glasnostih, a glavni razlog so zvočniški elementi, kar so konkretno pozna pri valovanju, ki ga oddaja. Zvok je tu poln, konkreten, z dovolj poudarjenimi basi tudi za tiste, ki jim je to najbolj pomembna lastnost. A niti srednji in višji toni niso zapostavljeni, zato je predvajana glasba ali govor dovolj čist in prijeten. Zadeva se že lahko primerja s tem, kar dajo od sebe zvočniki mini »stolpov« ali cenejši Sonosi ter večji modeli pametnih zvočnikov Amazona in Googla. Tudi v glasnosti, kjer niti ni zaznati kakšnega popačenja. Podprt je kodek aptX, kar zagotavlja nekoliko manjše stiskanje podatke čez povezavo bluetooth.

Motion+ je ležeč, podobno kot Soundcore 3, vendar ni pravokotne oblike, zvočniki so obrnjeni nekoliko navzgor, proti poslušalcu. Zadaj je kar velika odprtina, da basi lahko dihajo, vseeno pa je reč prav tako vodotesna po standardu IPX7. Priključek za polnjenje (USB-C) in vhod 3,5 mm sta zaščitena z gumijastim prekrivalom. Za baterijo podobno kot pri Flare Mini navajajo 12 ur avtonomije in ta številka zna kar držati, razen če nameravaš ves čas poslušati na najvišjih glasnostih. Tipka za vklop je tu ob strani, ostale pa na vrhu, kar pomeni, da jih uporabnik zaradi naklona ohišja v bistvu ne vidi, pa že tako ali tako so enako slabo čitljive kot pri ostalih dveh zvočnikih.

Naj kupim? Motion+ stane malo manj kot sto evrov, v trenutni akciji pa približno 80 evrov. Za to ceno je težko najti kaj bolje zvenečega, glasnejšega in diskretno zmogljivega, če seveda potrebuješ tak zvočnik.

HVALIMO:
 • Zelo dober in glasen zvok
 • Pravi nabor priključkov
 • Zmerna cena glede na zmogljivosti
GRAJAMO:
 • Nerazločne tipke
 • Trajanje baterije bi bilo glede na maso lahko daljše
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja