Iphone s priloženim (počasnim) polnilnikom ali brez njega, to je zdaj vprašanje
Matjaž Ropret 11. julija 2020 ob 06:41

Zaokrožile so špekulacije, da Apple od jesenskih novih modelov naprej telefonom iPhone v škatlo ne bo več prilagal polnilnika. Kasneje so se pojavili še namigi, da o podobni potezi za prihodnje leto razmišlja tudi Samsung. In prav lahko si je predstavljati scenarij, da bi se ostali proizvajalci najprej norčevali iz te poteze ter poskušali iz nje izvleči kakšno korist, najkasneje ob letu osorej pa bi jo že potiho posnemali.

Nič še ni gotovo, nimamo potrditve, kaj bo storil Apple, a iz preteklih izkušenj vemo, da so se govorice o odstranitvi izhoda za slušalke izkazale za resnične. Tako se zdi povsem verjetno, da bodo iPhoni ostali brez polnilnikov, pa menda tudi brez priloženih žičnih slušalk. Argumentacija bo najbrž šla v smeri, da je to zaradi varovanja okolja in da večina uporabnikov oboje tako ali tako že ima. S čimer se lahko strinjamo, saj se pogosto polnilniki in cenene slušalke, ki jih prilagajo telefonom, zgolj kopičijo. Apple zelo verjetno izhaja tudi iz lastne statistike, da je velik odstotek kupcev iTelefonov obstoječih uporabnikov, le manjšina jih presedla z nečesa androidnega, zato lahko podjetje z veliko verjetnostjo računa, da so opremljeni z ustreznimi polnilniki in kabli.

Tudi Evropska unija je že nekajkrat imela na dnevnem redu podobne pobude, češ da se proizvede bistveno preveč polnilnikov, glede na to, koliko jih v resnici potrebujemo. Nikoli pa še ni zapovedala, naj jih proizvajalci ne dajejo zraven svojih naprav. Kajti to je vseeno neprijazno do kupcev, ki vendarle upravičeno pričakujejo, da za svoj denar dobijo vse, kar je potrebno za delovanje naprave. Bolj tehnološko osveščeni in opremljeni seveda imamo dovolj polnilnikov, tudi boljših in hitrejših od osnovnih Applovih, pa tudi kablov in ostalega, vsi pač ne. Če tega ne bo zraven, si ni težko predstavljati revolta vsaj dela kupcev in precej glasnih pritožb, morda tudi vračanja izdelkov.

Zagotovo bo moral Apple vsaj ponuditi enostavno in ugodno opcijo za nakup polnilnika in slušalk. Če bo oboje prodajal po zasoljenih cenah, višjih od večine polnilnikov drugih proizvajalcev (denimo Anker, Aukey in podobnih), bo to znak, da so okoljski razlogi samo priročni izgovori za dodaten zaslužek. Prav tako bo precej povedno, če bodo cene telefonov kljub okrnjeni vsebini prodajnega paketa ostale enake ali se bodo celo zvišale. Ne samo napajalniki, vsaj enak problem bodo kabli, kajti tisti s priključkom lightning so še vedno dragi, še posebej, če so certificirani tudi za prenos podatkov, ne zgolj za polnjenje naprav. Omenjeni proizvajalci pa bi bili ob takem razvoju dogodkov seveda zadovoljni, saj bi se povečala prodaja njihovim cenejšimi in pogosto bolj zanimivim napajalnikom (z več izhodi, višjimi močmi, itd).

Po pravici povedano je sicer res bolje, če se Apple odpove prilaganju zastarelega, za današnje razmere utrapočasnega 5W polnilnika. V kolikor ne namerava po novem v škatle dajati najmanj takega, ki zmore polnjenje z 18W, kolikor je bila doslej najvišja podprta moč, vztrajanje pri petvatnih res ni nič drugega kot nepotrebno obremenjevanje okolja. Večina androidnih proizvajalcev pri telefonih srednjega in višjega razreda zdaj ponuja vsaj hitro polnjenje s tridesetimi vati, mnogi še precej hitrejše, vse do 65 W. Kombinacije napetosti in toka za tovrstne polnilnike niso povsem standardizirane, razen za USB-C Power Delivery, a se mnogi zatekajo k svojim rešitvam, in vsak kabel ni ustrezen za tako hitro pretakanje električne energije, zato je tam skoraj nujno, da je vse skupaj v škatli. Če seveda proizvajalec želi doseči kakšen učinek z oglaševanim in poudarjanim hitrim polnjenjem kot eno od »strateških« prednosti telefona. Skorajda edini, ki se pretežno požvižga na to področje, je Samsung. Zato ne čudi, da podobno kot Apple namerava opustiti prilaganje polnilnikov.

Težko se je pri tej zadevi postaviti na eno ali na drugo stran. Sam redko uporabljam originalne polnilnike, temveč imam večinoma po hiši razpostavljene druge, ki mi bolj ustrezajo. Ker lahko nanje naenkrat obesim več kablov, ker omogočajo hitrejše polnjenje, so uporabni tudi za izlete in potovanja. Poleg tega, kolikor se da, uporabljam brezžično polnjenje. Razumem tudi ekološki vidik in zato se ne bi pretirano pritoževal, če polnilnikov zraven telefonov ne bi bilo več. Vsekakor pa bi se mi zdelo ne samo lepo, ampak tudi nujno, da bi bili, skupaj s kabli, na voljo za razumne cene. Še toliko bolj, če telefon podpira ultrahitro polnjenje. Vse te naprave delujejo na baterije in jih je treba konstantno polniti. Zato pač ne morem podpirati ustvarjanja dodatnih dobičkov s ponujanjem pripomočkov, ki šele zagotavljajo, da (dragi) izdelki sploh delujejo. Slušalke pa naj bodo zraven samo, če so vsaj približno kakovostne, slabo izdelanih s podpovprečnim zvokom, kar dobivamo običajno, so skozi leta naredile že dovolj škode. Ena od najbolj osnovnih zapovedi, ki bi jih morali kupci končno osvojiti, je ta, da solidna zvočna reprodukcija nekaj stane.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Vsekakor pa me zanima tvoje mnenje glede tega, ali je kul in mogoče zaradi varovanja okolja celo dobrodošlo, da ne prodajo skupaj s telefonom še polnilnika, ali pa si proti in misliš, da se spodobi kupcu izročiti polno funkcionalen komplet.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Ta ideja se mi do okolja zdi bolj prijazna, ker tako ali tako novih uporabnikov iphona ni veliko in ima vsak že doma polnilec. Zato se mi ta ideja zdi odlična, pa še manj šare dobiš zraven(slabih slušalk).

  • Seveda bo problem pri prodaji stareha iPhona. Kupec bo pričakoval polnilec, ki je bil priložen temu telefonu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja