Iphone končno dobiva priključek USB-C … prihodnje leto
Matjaž Ropret 13. maja 2022 ob 06:17

Znani in običajno dobro obveščeni analitik Ming-Chi Kuo je na Twitterju napovedal, da bo iPhone v drugi polovici leta 2023 dobil univerzalni priključek USB-C. Gre torej za iPhone 15, ne za letošnji iPhone 14, ki bo morda res zadnja generacija z Applovim lastniškim vtičem Lightning.

Apple je prejšnji priključek s 30 nožicami zamenjal za tedaj prelomni Lightning jeseni 2012. Prvič so bili uporabniki deležni vtiča, pri katerem ni pomembno, kako ga obrnejo, ko ga vtikajo v napravo. Kasneje je seveda USB-C to ponovil, a v nekoliko večji izvedbi, kar so mnogi skozi leta tudi navajali kot enega osrednjih razlogov, čemu ne bo zamenjal Lightninga, toda v resnici je razlika minimalna in tudi precej zelo tankih telefonov z USB-C smo že videli. Tedanji šef marketinga v Applu Phil Schiller je na dogodku, namenjenemu iPhonu 5, Lightning predstavil kot sodoben priključek »za naslednje desetletje.« Letos bo naokoli ravno deset let in če so v Applu vizionarsko napovedali ali pa bodo iz drugih razlogov primorani menjati, je vsekakor prišel čas za to. Pred desetletjem najnaprednejši vtič ni več kos vedno večjim zahtevam, predvsem glede hitrosti prenosa podatkov in polnjenja, prilagoditi pa se ga očitno ne da v tolikšni meri, da bi ga lahko še ohranjali.

Kritike Applovega vztrajanja pri Lightningu se sicer vrstijo že nekaj let in najmanj od l. 2019 tudi špekulacije, kaj utegne korporacija storiti glede tega zelo pomembnega vidika svojih telefonov. Povsod drugod je v vmesnem času že prešla na USB-C, skorajda, nekateri modeli tablic iPad še imajo »strelo«, pri ostalih je zmagala pomembnost hitrega pretakanja podatkov in priklapljanja različne »periferije«. Iphone, še posebej izvedbe Pro (Max) so postale prava profesionalna video in fotografska orodja in še posebej za uporabnike, ki se ukvarjajo s prvim, je ekstremno mučno prenašati desetine ali celo stotine gigabajtov posnetkov na računalnike z največjo hitrostjo 480 Mb/s. To lahko potrdim tudi sam, pa niti ne snemam v formatu ProRes, kadar mi kateri od iPhonov pride pod roke. Kljub temu, da Applovi telefoni ponujajo verjetno nesporno najboljšo kakovost videa med vsemi pametnimi telefoni, še posebej, če upoštevamo vse objektive, je prav zoprno in zamudno prenašanje posnetkov eden od razlogov, ki nekatere, vključno z mano, odvrača od uporabe tega orodja.

Tudi pri hitrosti žičnega polnjenja Apple še ni prišel višje od 20W, kar je za današnje standarde malodane polžje. Samsung denimo standardno ponuja polnjenje s 25W, z zmogljivejšim napajalnikom pa do 45W, a je tudi ta proizvajalec v tem pogledu daleč za kitajskimi, ki so pri dražjih telefonih že dvignili osnovi na približno 66W, ponekod pa ponujajo tudi več kot 100W, kar telefon napolni v približno 15 do 20 minutah.

Do zadnje napovedi Ming-Chi Kua so se zdela dokaj realna tudi ugibanja, da bo iPhone kmalu v celoti brez priključkov in da bo magnetno brezžično polnjenje MagSafe skrbelo še za prenos podatkov. Verjetno tovrstna tehnologija še ni zrela za dejansko vgradnjo v prodajni izdelek ali pa ne omogoča kakšne nadgradnje Lightninga, če jo sploh kdaj bo, zato se bo Apple vendarle moral ukloniti in še tu uporabiti USB-C. Še en razlog, licenčnine za združljive kable in naprave (Made For iPhone, MFi), ki jih Apple pobira od vseh proizvajalcev česar koli z Lightningom, kar želi imeti certifikat, tudi ni tako pomemben, kot se morda zdi. Nekaj denarja se s tem res nateče, vendar v primerjavi z vsemi drugimi Applovimi prihodki pravi drobiž. Resnični razlog za ta »program« je razvpita želja (trenutno) druge najvrednejše korporacije na svetu po nadzorovanju vseh vidikov svojega ekosistema.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

V kolikor bo Evropska unija letos sprejela svojo uredbo o enotnem priključku v mobilnih napravah – to bo kajpak USB-C – bi tudi za Apple obstajala obveza njegove uporabe najkasneje po dvoletnem prehodnem obdobju. Torej bi, odvisno od tega, kdaj bo uredba objavljena, tudi zaradi tega zelo verjetno videli menjavo vtiča v iPhonu 16 l. 2024 ali 17 leto kasneje. Tako pa bo po zadnjih informacijah kalifornijska korporacija celo prehitela.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.