Iphone 15: USB-C, več sprememb kot lani in brez podražitev
Matjaž Ropret 13. septembra 2023 ob 05:47

Apple je znova inoviral. V nekaterih primerih zares, v drugih po stari navadi predstavlja že znane lastnosti pametnih telefonov ali tehnologije kot lastne iznajdbe. Vsekakor pa je linija iPhone 15 bolj spremenjena v primerjavi s predhodno, kot smo bili navajeni v zadnjih nekaj letih, še posebej lani. Tu so novi materiali, lažja popravljivost, tanjši robovi, izboljšane kamere, svetlejši zasloni, nov čip UWB in, morda najbolj prelomno za uporabnike, priključek USB-C.

Opustitve deset let uporabljanega priključka Lightning kakopak niso postavljali v ospredje. Pravzaprav se od njega niti niso poslovili na sinočnjem dogodku, temveč so le naznanili prehod na splošno sprejeti standard USB-C, kar pomeni, da bo končno tudi iPhone mogoče polniti z istim kablom kot malodane vse ostale naprave. Za oba modela iPhone 15 Pro pomeni tudi hitrejše pretakanje datotek na računalnik, do hitrosti USB3 oz. 10 Gb/s. Nekatere špekulacije so napovedovale celo protokol Lightning ali hitrosti USB4 (40 Gb/s), vendar so se izkazale za napačne. Običajni iPhone 15 in izvedba Plus ostajata pri počasnem standardu USB2 (480 Mb/s). Tudi hitrosti polnjenja niso omenjali, kar prav tako verjetno pomeni, da niso napredovale čez 30 W. Seveda je na voljo magnetno brezžično polnjenje, ki bo združljivo tudi z novimi magnetnimi polnilniki po standardu Qi 2.

V družini iPhone 15 so znova štirje telefoni, tudi tokrat manjši in večji (Plus oz. Max) pri »osnovni« in izvedbi »Pro«. Velikosti zaslona ostajata 6,1 in 6,7 palcev, so pa same naprave nekoliko manjše, ker so robovi okrog zaslonov tanjši. Oba Pro sta tudi občutno lažja, ker je ogrodje tokrat iz titana namesto jekleno. Gre za material, ki ga pogosteje srečujemo v urah, vzdržljiv in lahek, v telefonih ga Apple uporablja med prvimi. Za razliko od lanske serije je tokrat pri vseh na zaslonu t. i. dinamični otok, s katerim so lani pri Pro nadomestili prejšnjo zarezo za kamero in ostala tipala za biometrično odklepanje. Zasloni so svetlejši, saj lahko dosežejo do 1600 kandel svetilnosti pri vsebinah HDR in 2000 na soncu, prej je šlo malo čez tisoč. Hitrejše osveževanje, ki nosi oznako ProMotion, je še naprej rezervirano zgolj za oba Pro-ja, standardna modela ostajata pri klasičnih 60 Hz. Prav tako vedno vključen zaslon nudita le dražja modela, poleg tega je na voljo še način, ki zaslon na magnetnem polnilniku prelevi v nekakšno budilko. Zanimiva je izbira zaščite za zaslone, saj govorijo o »keramičnem ščitu«, ne o eni od različici utrjenega stekla.

Iphone 15 in 15 Plus tokrat vendarle prehajata na moderno fotografsko tipalo, tako z 48 milijoni pik. To med drugim omogoča, da lahko Apple samozavestno doda tipko za dvakratno povečavo v aplikacijo za fotografiranje, saj je pik dovolj za kakovosten izrez. To že dobra štiri leta poznamo na telefonih z operacijskim sistemom Android. Pravega teleobjektiva sta še naprej deležna le modela Pro, ultraširoka in selfijevska kamera tudi ostajata strojno nespremenjeni.

Pri povezljivosti so izpostavili drugo generacijo čipa za radijsko tehnologijo ultra široke pasovne širine. Tako se lahko iPhone poveže z drugimi napravami s tem čipom, denimo uro ali zvočnikom, kar pomaga pri iskanju založenega, deluje pa na trikrat daljšo razdaljo kot prej. Satelitsko poziv na pomoč ta mesec prihaja še v Španijo in Švico in bo tako skupno na voljo v 15 državah. Slovenije ni med njimi.

Za iPhone 15 Pro in Pro Max so pripravili še nekaj dodatnih sprememb. Poleg titanskega ogrodja naj bi bil lažji in cenejši za popravilo, saj bo postopek odstranitve zadnje stekla poenostavljen. Ob strani ni več stikala za utišanje, zamenjala ga je nastavljiva tipka s povratnim odzivom. Še vedno fizična, ne navidezna, kot se je govorilo. Medtem ko oba cenejša modela poganja lanski procesor A16 Bionic, so pri obeh Pro vgradili novi A17 Pro, izdelan na procesu z velikostjo osnovnih elementov 3 nm. Pridobitve, vsaj zmogljivostno, vseeno niso drastične, približno 10-odstotne. Seveda naj bi bila energijska učinkovitost boljša. Zato pa je grafični del konkretno prenovljen in med drugim omogoča način senčenja Ray Tracing, vse do 30 sličic na sekundo v igrah.

Pri foto-video delu je glavno tipalo z 48 milijoni pik večje in telefon lahko zapisuje fotografije v polni ločljivosti v formatu heiff. Tipalo ultraširoke kamere ima nov premaz, teleobjektiv s trikratno povečavo pri modelu Pro je nespremenjen. Toda Pro Max ima nov teleobjektiv s petkratno optično povečavo in dobro vrednostjo zaslonke f/2,8. Toda po drugi strani bodo vse vmesne vrednosti goriščnic digitalne. Mogoče bo snemati tudi video 3D za uporabo v naglavniku Vision Pro, za katerega še vedno napovedujejo, da prihaja v prodajo v začetku l. 2024.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Paleta običajnih (aluminijastih) modelov je precej bolj barvita kot titanskih, ki so dokaj neizraziti. Cenovno ne bo večjih sprememb, začelo se bo nekje pri tisoč evrih, 15 Pro bi utegnil biti celo nekoliko cenejši. Pro Max bo sicer imel višjo vstopno ceno, a bo pri tej že vseboval 256 GB pomnilnika za podatke, tako da bo kupec na istem kot prej. Pri vseh ostalih začetna količina še naprej ostaja 128 GB. Vsi telefoni gredo v predprodajo ta petek, v trgovinah pa bodo 22. septembra.

Fotografije: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja