Iphone 14- »Kako, da se tega ni še nihče prej spomnil?«
Matjaž Ropret 7. septembra 2022 ob 21:45

Apple je po pričakovanjih predstavil četverico telefonov linije iPhone 14 in tudi ostale napovedi so se pretežno izkazale za točne. Tokrat je Minija zamenjal Plus, cene bodo v povprečju višje za 100 do 150 evrov in večina konkretnih novosti je znova rezervirana za modela z oznako Pro.

Na spodnjem delu ponudbe, če lahko tako rečemo, kajti oba bosta že v izhodiščni izvedbi presegla cenovno mejo tisoč evrov, sta torej modela iPhone 14 in iPhone 14 Plus. Slednji, s 6,7-palčnim zaslonom, zamenjuje slabo prodajanega Minija. Ker večina pač hoče velike telefone z velikimi zasloni. Z izjemo nove dimenzijske opcije na strojni ravni ni veliko novega, verjetno celo najmanj v celotni zgodovini naprav iPhone, kajti še procesor so obdržali lanski A15 Bionic in to predstavili kot »transplantacijo« iz lanskih modelov Pro, čeprav sta tudi iPhone 13 in iPhone 13 Mini seveda imela točno ta sistem na čipu. Menda so izboljšali hladilni sistem in zagotovili še daljše trajanje baterije, pri čemer se bo najbrž še najbolj poznala večja kapaciteta, ki jo omogoča večje ohišje modela Plus.

Zaslona sta kajpak OLED, z nedvomno dobro barvno pravilnostjo in najvišjo svetilnostjo 1200 kandel, vendar tudi še naprej zgolj 60-herčnim osveževanjem. Prav tako ta dvojica ohranja poznano zarezo v zaslonu. Glede kamer tudi ni večjih sprememb, z izjemo boljših vrednosti zaslonk, kar pomeni, da lahko tipala dobijo več svetlobe. Kot običajno so izboljšali tudi obdelavo signala s tipal, zaradi česar lahko uporabniki pričakujejo nekoliko boljše rezultate, še posebej pri fotografiranju v slabi svetlobi. Medtem ko bo pri snemanju videa verjetno komu prišlo prav večosno umirjanje slike.

Edina resna strojna novost je možnost povezave s sateliti za pošiljanje sporočil v krizni situaciji (SOS), kar pa zahteva jasno nebo in odsotnost kakšnih ovir za signal, poleg tega pa bo storitev na voljo zgolj v ZDA in bo po dveh letih od nakupa telefona postala plačljiva. V ZDA novi telefoni tudi ne bodo več imeli pladnja za kartico SIM, temveč bo edina možnost eSIM.

Na voljo bo pet barv – črna, svetlo modra, svetlo vijolična, bež in rdeča.

Pro kamere, amaterski prenos datotek

Iphone 14 Pro in iPhone 14 Pro Max, ki se bosta cenovno »otvorila« nekje pri 1400 evrih, sta tokrat tudi oblikovno drugačna. Stanjšali so robove okrog zaslonov in namesto zareze oblikovali »pilulo«, kamor so skrili celotno tehnologijo za odklepanje z obrazom in selfijevsko kamero. Okrog tega pa so si zamislili prilagodljivo velik zaslonski predel, ki mu rečejo Dynamic Island (dinamični otok), kjer se bodo prikazovale različne informacije. Tudi ta zaslona sta še naprej velikosti 6,1 in 6,7 palcev, zmoreta pa samodejno spremenljiv osveževanje od 1 Hz do 120 Hz, vse do 1600 kandel svetilnosti pri vsebinah HDR in 2000 kandel na soncu, prvič pa iPhone omogoča tudi prikaz informacij na izključenem zaslonu oz. t. i. vedno vključen zaslon.

Procesor je nov, imenovan A16 Bionic, izdelan v 4 nm tehnologiji, torej s še manjšimi osnovnimi gradniki, premore kar 16 milijard tranzistorjev. Toda bolj kot na zmogljivosti so se osredotočili na energijsko učinkovitost ter izboljšave pri zaslonu in kamerah (skozi obdelavo signala in učinkovito delovanje). Pri slednjih so vsaj pet minut predstavitve namenili pojasnjevanju kako deluje novo glavno tipalo z 48 milijoni pik, ki te združuje v gruče po štiri za doseganje večje površine za zajem svetlobe (2,44 µm), omogoča pa tudi izrez za dvakratni zum (skoraj) brez izgube kakovosti pri še naprej standardnem 12-milijonskem končnem zapisu. Zaradi vsega tega bi naključni gledalec dogodka lahko pomislil, »Kako, da se tega še nihče ni spomnil.« In seveda se je, kajti točno tako tehnologijo, edino morda z manjšimi tipali (po površini) proizvajalci androidnih telefonov uporabljajo že približno pet let. V načinu Pro RAW bo sicer, za razliko od telefonov Google Pixel, mogoče shraniti tudi fotografije v izvirni ločljivosti.

Osnovna velikost podatkovnega pomnilnika pri vseh ostaja 128 GB, kar je vsaj za modela Pro premalo, prav tako se še ni poslovil priključek Lightning z ultra počasnim (USB 2.0) prenosom podatkov na računalnik. Tudi tu bo na voljo satelitska povezava, četverica barv pa poleg standardnih črne, bele in »zlate« vsebuje še novo vijolično.

Vsi novi Iphoni, razen Plusa, bodo na voljo 16. septembra. Plus bo sledil 7. oktobra.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja