Iphone 12 Mini je prodajna polomija, veliki zasloni so preveč mamljivi
Matjaž Ropret 11. marca 2021 ob 11:18

Že pred časom smo slišali o slabih prodajnih številkah najmanjšega od štirih telefonov iz modelne linije iPhone 12. Zdaj pa japonski Nikkei, običajno zanesljiva publikacija na gospodarskem področju, poroča, da se je Apple odločil zmanjšati proizvodnjo iPhona 12 Mini za 70 odstotkov. Skupno naj bi količine celotne družine zmanjšali za 20 odstotkov, saj bodo nekaj minijevskih kvot prenesli na ostale, večje modele.

Po večini ocen delež Minija znaša približno deset odstotkov med prodanimi modeli iPhone 12, kar je bistveno manj od Applovih pričakovanj. Podjetje seveda svojih predvidevanj ne razkriva, kot že nekaj časa tudi ne (skupnih) prodajnih številk za iPhone, ki jih je skupaj s finančnimi podatki poročalo nekoč. Kot kaže pa so precenili dejansko povpraševanje po res majhnih telefonih. Pisanja o tem, da jih uporabniki pogrešajo, je po spletu in družabnih omrežjih veliko, toda kupcev je nato bistveno manj, kot bi lahko sodili po tovrstnih komentarjih.

Ob začetku prodaje dvanajstic so nekateri, predvsem tuji novinarji celo napovedovali, da bo Mini pritegnil največ kupcev, saj da je najcenejši in tudi najbolj simpatičen. Sam sem napovedal, da bo prodajni šampion »običajni« iPhone 12, kar tudi je, malce manj sem pričakoval uspeh modela 12 Pro Max, ki pa je po svoje tudi logičen, kajti Pro ne prinaša tako velike razlike kot jo Max s še nekoliko večjim zaslonom, naprednejšim foto-video sklopom in tudi konkretnejšo baterijo. Namesto Minija pa po besedah analitikov marsikdo kupi iPhone 11, ki je še nekoliko cenejši in ima večji zaslon. Pri tem uporabnikov ne moti, da je ta zaslon LCD, ne OLED kot pri vseh modelih iPhone 12. Veliko potencialnih kupcev verjetno tudi skrbi trajanje baterije pri najmanjšem telefonu, vsaj delno upravičeno. Med mojim testom se sicer zaskrbljenost ni povsem potrdila, saj je bila avtonomija presenetljivo solidna, toda kakšno celodnevno terensko delo bi jo zagotovo »ubilo«. Res je, da je na voljo brezžično polnjenje, a to nekje zunaj ne pomaga, pa tudi čez leto ali dve bo s padanjem kapacitete baterije situacija še bistveno slabša kot pri večjih modelih. Po drugi strani je iPhone 11 pravi baterijski šampion med modernimi pametnimi telefoni. Lahko je kaj k neuspehu Minija prispeval tudi iPhone SE (2020), pa vendar mislim, da ni glavni razlog, ker gre pri izbiri tega modela za kakšne druge vzgibe, predvsem cenovne, kot velikostne.

Velik zaslon, ki ga še posebej v ospredje postavljajo kitajske znamke, dober pokazatelj so poceni telefoni s privlačnimi »specifikacijami«, kot so Poco X3 NFC, Xiaomi Redmi Note 10 ali Realme 7, je preprosto prevelika vaba za večino uporabnikov. Youtube in vse ostalo povsem drugače zaživi na dva do tri cm večji diagonali, pa ne glede na to, da je sam zaslon mogoče manj kakovosten. Večina uporabnikov tako ali tako nima priložnosti enega ob drugem primerjati res dobrega in povprečnega zaslona, zato se jim vsak v modernih telefonih zdi lep. In v bistvu imajo prav, kajti slabe dejansko komajda še kje srečamo. So pa seveda tudi odlični, pa tudi pri teh se težko ubranimo velikosti. Tisti v Galaxyju S21 Ultra je najboljši, najsvetlejši in najlepši, kar sem jih doslej videl v pametnih telefonih in ponuja pravi užitek pri video vsebinah. Tudi zaradi velike diagonale ter ločljivosti, ki mu omogoča, da pri tej velikosti še vedno vse izgleda res ostro.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Obstaja sicer ena možna razlaga, zakaj se je Mini do zdaj prodajal slabo in se utegnejo njegove številke kdaj v prihodnje še malo popraviti. Ljubitelji tovrstnih telefonov, če malo posplošimo, niso tako obsedeni s tehnološkimi novostmi in ne zamenjajo telefona takoj, ko Apple predstavi nov model, temveč čakajo, da stari res ni več uporaben. Tako se niso v velikem številu odločali za prehod na 12 Mini, s tem pa so si morda pravzaprav naredili slabo uslugo, kajti – kolikor je to spodbujanje potrošništva, itd – morali bi hitro pograbiti priložnost, da končno lahko dobijo moderen majhen iPhone in s tem pokazati, da dejansko obstaja zanimanje za tako velikost telefonov. To je kajpak špekulacija, a ne povsem iz trte izvita. S precejšnjim prodajnim neuspehom Minija utegne biti letošnji naslednik, ki menda kljub vsemu prihaja, tudi zadnji svoje vrste.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Zanimivo. Meni so pa ravno manjši telefoni (pravkar pišem na Sony Compact XZ1 komentar) všečni, ker so bolj praktični za nošenje v žepih in zadaj v kolesarskih dresih ipd. Ampak, že moja gospa pravi, da sem bolj čudne sorte.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.