Iphone 11 kraljuje, Galaxy S20 zaostaja za pričakovanji
Matjaž Ropret 30. maja 2020 ob 11:17

Za primat med najbolj prodajanimi pametnimi telefoni se običajno borijo Applovi in Samsungovi izdelki. Lani in letos je v prvem četrtletju je jabolčna znamka prepričljiv zmagovalec, saj sta se na vrhu z veliko prednostjo izmenjala modela iPhone XR in iPhone 11.

Po podatkih raziskovalnega podjetja Omdia je Apple v prvih treh mesecih leta uspel prodati 19,5 milijonov primerkov iPhona 11. Naslednji trije modeli na lestvici – Samsung Galaxy A51 ter Xiaomija Redmi Note 8 in Redmi Note 8 Pro – so skupaj komaj presegli to številko. Lanski šampion v enakem obdobju je bil iPhone XR s 13,6 milijoni prodanih kosov. Ta telefon pa je tudi letos še vedno v prvi peterici, takoj za omenjeno četverico in tik pred še dvema Applovima modeloma – 11 Pro Max in 11 Pro. Mednju se je vrinil še en nizkocenovni Samsung – Galaxy A10s. Deseterico pa zaključujeta dodatna predstavnika korejskega proizvajalca, na koncu Galaxy A30s, na devetem mestu pa paradni Galaxy S20+, ki torej v začetnem četrtletju (resda je bil naprodaj samo en mesec) ni uspel prehiteti največjih konkurentov iz jabolčnega tabora.

Samsungu je, kot navajata Omdia in tudi južnokorejski medij The Elec, uspelo v omenjenem obdobju prodati tri milijone in pol Galaxyjev S20+, ki je najbolj priljubljen od trojice galaktičnih dvajsetic. Lani je Galaxy S10+ v prvem četrtletju našel več kot pet milijonov kupcev, enako pa tudi običajni Galaxy S10. Celotna družina Galaxy S20 je do konca marca dosegla 8,3 milijonov prodanih, lani pa so Galaxyji S10 prepričali približno petdeset odstotkov več kupcev.

Applovo vodstvo sploh ni presenetljivo. »To je rezultat strategije z zelo omejenim številom modelov. Podjetje se osredotoča na to, da posamezen izdelek privlači kar najširše občinstvo, zaradi česar so prodajne številke visoke,« je komentirala Jusy Hong iz Omdie. In dodala, da je Apple pri iPhonu 11 uspel zadeti pravo ravnotežje med lastnostmi in ceno. Kljub temu, da je bil telefon že v štartu cenejši kot iPhone XR, je v primerjavi s tem zaradi bistveno izboljšanega fotoaparata predstavljal očiten napredek. Kar smo izpostavili tudi v našem nedavnem svetovalniku o kupovanju iPhonov.  

Samsung je letos morda nekoliko precenil trg, še posebej v ZDA je verjetno nastavil previsoke cene in preveč upov polagal na ultrapremijskega Galaxyja S20 Ultra ter podporo za omrežja 5G, kar sicer tepe skoraj vse androidne proizvajalcev. Obenem pa ni pripravil cenejše izvedenke, kot je bil lani Galaxy S10e. Vseeno pa je za zdaj daleč prvi med proizvajalci telefonov 5G in njegovi cenejši modeli se še vedno prodajajo izjemno dobro. Presenečenje v prvi peterici je Xiaomi, ki toliko svojih predstavnikov še nikoli ni imel tako visoko. Z linijo Redmi Note 8 mu je očitno prav tako uspelo zadeti zelo dobro vrednost za ceno in izstopati v razredu do približno 250 evrov. Pri tem sta mu zagotovo pomagala dva faktorja. Delna selitev kupcev v nižji cenovni razred in težave Huaweija, ki pri novim modelih ne more več uporabljati Googlovega Androida.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja