Ipad proti okrepljeni falangi androidnih tablic
Matjaž Ropret 18. septembra 2021 ob 12:35

Tablični računalniki so v zadnjem letu in pol, verjetno pretežno zaradi sprememb, ki jih je povzročila pandemija, po dolgem času dosegli opazno rast prodaje. Apple za iPad navaja kar 40-odstotno, verjetno pa je podobno pri androidnih proizvajalcih, kajti slednji so čudežno znova našli interes za snovanje in izdelovanje tablic. Nad tem se sicer ne pritožujemo, morda bo končno spodbudilo tudi voljo razvijalcev aplikacij, da se potrudijo še na tej strani, ne samo v okolju iOS. To pa v kratkem dobiva osveženi »osnovni« iPad in povsem novi iPad Mini, ki utegne celo biti najbolj zanimiva tovrstna naprava.

Ipad za začetka cenovne lestvice, tudi tisti, po katerem posega največ kupcev, ima po novem zmogljivejši procesor A13 Bionic (prej A12) in podvojeno osnovno količino prostora za podatke. S 64 GB bo verjetno zadovoljil potrebe velike večine uporabnikov, ni pravih razlogov za kupovanje precej dražje različice z 256 GB. Na tablicah imamo običajno nameščenih manj aplikacij kot na telefonu, ne snemamo videa 4K in tudi z njimi večinoma ne fotografiramo. Lepa pridobitev bo še sprednja kamera z višjo ločljivostjo (12 milijonov pik) in funkcionalnostjo Center Stage, ki pametno obreže sliko, da je v kadru zgolj uporabnik, ne še kup (nepospravljenega in neuglednega) ozadja, in mu sledi, če se premika po prostoru.

Zaslon osnovnega iPada z diagonalo 10,2 palcev po novem podpira prilagajanje barvne topline True Tone in prvo generacijo Applovega pisala (Pencil). Zato pa oblika z obsežnimi robovi okrog zaslona – kdo je že izjavljal, kakšna super inovacija so stanjšani? – in tipko domov ostaja enaka. Prav tako tudi cena, kar v Sloveniji pomeni 426 evrov.

Če je iPad za množice nadgradnja zaradi nadgradnje, pa je novi iPad Mini nekaj povsem drugega. Kazalo je že, da je Apple povsem zanemaril ta izdelek ali da ga bo morda celo opustil. Pa vendar je zdaj tu naslednja generacija, ki ima večji, 8,3-palčni zaslon z odlično svetilnostjo 500 kandel na m2, tehnologijo True Tone in širokim barvnim razponom. Ni pa vrste mini LED, kot so predvidevali nekateri »dobro obveščeni« (ali pa le dobro podmazani v razpečevanju neosnovanih govoric).

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Mini z zunanjostjo spominja na iPhone 12 ali 13 in še bolj na iPad Pro. Glede na funkcionalnosti bi mu zlahka prilepili oznako Pro Mini. Ima namreč priključek USB-C, kar omogoča povezovanje različnih naprav od fotoaparatov do zunanjih diskov in hiter prenos podatkov, podporo za pisalo druge generacije, prepoznavo prstnih odtisov v tipki na zgornji strani ohišja, izboljšano sprednjo kamero in procesor A15 Bionic. Menda bo tekel pri malenkost nižjem taktu kot tisti v iPhonu 13 Pro in seveda ni povsem na ravni M1 v iPadu Pro, vendar tudi ne daleč. Predvsem pa aplikacije že tega najbrž ne bodo v polnosti izkoristile, še bolj pa to velja za M1.

Za zdaj Apple ni predstavil tipkovnice za novo tablico, ki bi jo spremenila v prijeten mini prenosnik. Sicer z majhnimi tipkami, a vseeno se marsikdo ne bi branil česa takega. Morda vskočijo Logitech in drugi proizvajalci. Cene za iPad Mini se sicer ob 64 GB podatkovnega pomnilnika začnejo pri 608 evrih.

Fotografije: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja