Intesa Sanpaolo je prva »slovenska« banka v sistemu Apple Pay
Matjaž Ropret 5. novembra 2019 ob 12:58

Od začetka poletja je za slovenske uporabnike uradno na voljo mobilna denarnica Apple Pay. To štartala je s tremi tujimi bankami oz. »fintech« ponudniki – Monese, N26 in Revolut. Danes pa se je pridružila še prva »slovenska« banka, Intesa Sanpaolo.

Gre seveda za italijansko finančno ustanovo, ki pa ima podružnico v Sloveniji, nekoč smo jo poznali pod imenom Banko Koper. Za razliko od zgornjih treh ima fizične poslovalnice in njeni komitenti imajo pri njej primaren transakcijski račun, kajti pri N26 ali Revolutu ima marsikdo sekundarnega, ki ga uporablja za digitalno poslovanje, svoje prejemke pa še vedno dobiva k banki na slovenski tleh. Takole o vstopu v Apple Pay pravijo v Intesi Sanpaolo:

Od danes naprej imetnikom kartic Visa omogočamo uporabo storitve Apple Pay ter tako ponujamo enostavna, varna in zasebna mobilna plačila. Potrošniki lahko z Apple Pay svoj iPhone, Apple Watch, iPad in iMac uporabljajo za hitra in priročna plačila v trgovinah, na spletnih straneh in v aplikacijah.

Če so torej prve tri banke v »slovenski« Apple Pay vstopile s karticami Mastercard, je tokrat na vrsti konkurenčna Visa. Intesa Sanpaolo komitentom privzeto daje v uporabo debetno kartico Activa Visa Inspire. Ta je tudi na voljo za “digitalizacijo”. Med kreditnimi (karticami z odloženim plačilom) je sicer pri tej banki na voljo Activa Visa (poleg Active Mastercard). Postopek vnašanja kartice v storitev Apple Pay je enostaven, saj je zgolj treba v Wallet & Apple Pay, izbrati banko in fotografirati kartico ali ročno vnesti njeno številko.

Plačevanje s to mobilno denarnico je še posebej priročno, ker v terminal POS ni treba vpisovati PIN-a, tudi če je znesek računa višji od 25 evrov. Apple Pay namreč uporablja protokol CDCVM (Consumer Device Cardholder Verification Method), pri katerem že naprava (telefon, ura) opravi avtentikacijo kupca – s prepoznavo obraza ali prstnega odtisa, pri uri pa avtentikacija velja, dokler je na istem zapestju, na katerem je bila od zadnjem odklepanju –, zato je POS ne zahteva več. V banki še poudarjajo, da so ti nakupi varni in zasebni.

Ko z Apple Pay uporabljate kreditno ali debetno kartico, se številka kartice ne shrani na napravi ali na strežnikih družbe Apple. Sistem namesto tega napravi dodeli unikatno namensko številko (Device Account Number), ki se šifrira in varno shrani v elektronskem čipu na vaši napravi. Vsaka transakcija se potrdi z uporabo enkratne dinamične varnostne kode.

V prihodnje bo nedvomno v Apple Pay prišla še katera ob »domačih« bank. V pogovorih z Applom so namreč NLB in še nekatere druge.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.