Intesa Sanpaolo gre še bolj intenzivno v spodbujanje plačevanja s telefonom
Matjaž Ropret 26. septembra 2017 ob 18:29

Po svetu deluje več sistemov za brezstično plačevanje z mobilnimi telefoni, v Sloveniji pa (vsaj uradno) samo eden. Ponuja ga banka Intesa Sanpaolo, nekoč znana pod imenom Banka Koper, ki je zdaj v to svojo mobilno platformo h kreditni kartici Mastercard dodala še debetno kartico Visa. Tako bodo lahko vsi komitenti s to kartico in androidnim telefonom z vgrajeno tehnologijo NFC  plačevali, ne da bi s seboj imeli fizično kartico.

Intesa Sanpaolo svojim komitentom ponuja »denarnico na telefonu« v obliki aplikacije wave2pay. V njej ima lahko uporabnik več navideznih kartic in tem se zdaj pridružuje Activa Visa Inspire, kot se v konkretni banki imenuje debetna kartica ponudnika Visa, ki jo sicer svojim komitentom že nekaj časa privzeto daje tudi banka SKB pod oznako Vise Debit. Te kartice lahko za telefonsko plačevanje za zdaj uporabljajo samo fizične osebe, kartice Mastercard pa tudi komitenti s poslovnimi računi. V vsakem primeru je naročnina na to storitev en evro na mesec.

Navidezna kartica v aplikaciji je vezana na fizično kartico, ni pa shranjena na sami napravi. Zadeva deluje po sistemu »žetonov« (tokens), ki se generirajo ob vsakem plačilu, tako da se po sistemu prenašajo samo podatki, ki morebitnim prestreznikom nič ne pomagajo. Za uporabnika je postopek plačila pričakovan in dokaj priročen. Prisloniti mora telefon k plačilnemu terminalu, enako kot brezstično kartico, in to je to. Pri nekaterih telefonih je treba vključiti zaslon, pri drugih ne. Za plačila, vrednejša od 15 evrov, je treba v aplikacijo, ki se takrat samodejno odpre, vtipkati še PIN. Kasneje naj bi prišla še možnost potrjevanja s prstnimi odtisi. V aplikaciji se potem izpišejo in grafično prikažejo vse podrobnosti transakcije.

Tako plačevanje s telefonom je mogoče povsod po svetu, na vsakem terminalu POS, ki podpira brezstične transakcije. V Sloveniji jih je ta čas približno 60 odstotkov. Komitent Intese Sanpaolo ima sicer lahko aplikacijo wave2pay z navideznimi karticami samo na enem telefonu naenkrat. Kot pa zagotavljajo predstavniki banke, se da prenos na drugo napravo enostavno urediti v spletni banki.

Kot vse kaže, bomo za plačevanje s telefoni imeli kopico konkurenčnih sistemov. Android pay, Apple pay, Samsung pay, bančne storitve, kot je wave2pay in verjetno še kakšno možnost. Nobena od njih ni univerzalna, od države do države in od banke do banke je odvisno, katere so na voljo. Plačevanje sicer potem deluje povsod, na vseh terminalih, toda za »vpis« v sistem so možnosti omejene. V Sloveniji zaenkrat na eno banko, vendar naj bi bile v pripravi na začetek ponujanja nečesa podobnega še nekatere. Upajmo, da se zganejo čim prej. Pa tudi, da Slovenijo v svoje plačilne platforme dodajo prej omenjeni proizvajalci pametnih telefonov.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.