Internet po zraku za nekaj dodatnih evrov na mesec
Matjaž Ropret 22. januarja 2018 ob 12:54

A1 in Telekom Slovenije sta pred novim letom oba napovedala »hibridni« dostop do interneta in Telekom ga je v minulih dneh že začel ponujati svojim uporabnikom. Na kratko povedano je to dodaten internet prek mobilnega omrežja LTE za tiste, ki imajo na fiksnem omrežju prenizke hitrosti. Dobijo ga lahko za slabe tri ali šest evrov na mesec. Toda poglejmo si to malo bolj podrobno.

Hibridni dostop je dodatna opcija in jo je mogoče naročiti pod nekaj pogoji. Namenjena je naročnikom v omrežju xDSL, pri katerih hitrost ni dovolj visoka za hkratno gledanje televizije in udobno brskanje po spletu. V Telekomu ocenjujejo, da imajo ti uporabniki hitrost nekje med štirimi in osmimi megabiti na sekundo, to pa je pravzaprav dovolj le za televizijo visoke ločljivosti ali običajne ločljivosti pri več gledalcih naenkrat. Drugo prenašanje vsebin bi že pokvarilo televizijske užitke. Naročniki »trojčkov« (paketov Top Trio oz. paketom Modri), ki majo ustrezen signal mobilnega omrežja LTE 4G, lahko doplačajo za mobilni nadomestek fiksnega interneta. Za storitev Hibridni dostop, ki prinaša hitrosti 10/2 Mbit/s, mesečni dodatek k naročnini trojčka – ta ostaja nespremenjena – znaša 2,90 evra, Hibridni dostop plus z višjo hitrostjo 20/5 Mbit/s  pa stane 5,90 evrov na mesec. Taka hitrost, če je kolikor toliko konstantna, pa je že dovolj visoka tudi za ogled vsebin 4K, denimo v Youtubu ali Netflixu.

Telekom je pri tej rešitvi ubral nekoliko drugačen pristop, kot ga je napovedal konkurenčni A1. Fiksna linija je namreč povsem namenjena televiziji in telefoniji, internet gre pri hibridu v celoti »po zraku«, ni kombiniranja obeh tehnologij. A v tem ni nič narobe in predvsem poenostavlja ponudbo in cenovno ovrednotenje storitve. Po eni strani bi bilo še najbolje, če bi operaterji preprosto rekli, »za toliko evrov lahko dobite tako hitrost, ne glede na to, s kakšnimi tehnologijami te hitrosti dosegamo.« A tudi dodatek za pošteno ceno ni napačna rešitev problema in predvsem kaj takega preveč redko vidimo v telekomunikacijah. Če namreč naročnik že plačuje več deset evrov na mesec, bi morale biti dodatne opcije na voljo s tem v mislih, ne da poskušajo operaterji z njimi zaslužiti kot trgovci na bazarju. Za razliko od samostojnih ponudb interneta prek LTE pri Telekomovem hibridu ni mesečne omejitve prenosa podatkov. Uporabniki pa se kajpak morajo zavedati, da so hitrosti odvisne od zasedenosti bazne postaje, na katero so priključeni.

Modem Oxygen HPI05200. Foto Telekom Slovenije

Čeprav gre za dodatek, dobijo naročniki drug osnovni modem, ki ima poleg priključka za bakreno parico še režo za kartico SIM, televizijski sprejemnik Box S ostaja enak. Menjavo modema izvedejo Telekomovi tehniki, s tem se naročnikom ni treba spopadati. Seveda pa je dobro premisliti, kje bo modem stal, da bo imel čim boljši signal LTE. V Telekomu bodo verjetno pogledali, kdo je »upravičen« do hibrida. A uporabniki, ki imajo po žicah na voljo hitrost 15 ali 20 megabitov, niti ne rabijo tega dodatka. Še manj seveda vsi na optičnem omrežju. Kdor pa je obsojen na slabo fiksno povezavo, ki komajda prenese televizijo, bo za nekaj dodatnih evrov na mesec pridobil še spodobno hiter in neomejen internet. Omrežje LTE pa ima precej večjo pokritost prebivalstva kot xDSL s spodobnimi hitrosti in optika, ki pa jo vodilni operater od lani znova intenzivneje gradi.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija StartupStockPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja