Internet po zraku brez doplačila?
Marjan Kodelja 6. februarja 2018 ob 16:15

Po tem ko sta lani skoraj sočasno tako imenovani hibridni internet predstavila A1 in Telekom Slovenije, zadnji ga je pred dobrima dvema tednoma začel tudi ponujati, a ne brez dodatnih stroškov, je A1 obelodanil svoj pogled na tovrstno reševanje »hendikepiranih« uporabnikov. Spomnimo, da pri vsem tem ne gre dodatno ponudbo, za nadstandardno storitev, temveč za dajanje kolikor toliko uporabnih hitrosti dostopa v internet tistim, ki jim skoraj vse zmogljivosti fiksnega priključka (tehnologije xDLS) zasede televizija IP. Torej v bistvu za zagotavljanje tega, kar operater že v osnovi obljublja.

A1 je ustrezni hibridni modem, ki sočasno omogoča povezavo prek finskega priključka in mobilnega omrežja LTE, dobil pri kitajskem izdelovalcu ZTE. Brezplačno ga bodo lahko dobili naročniki paketov A1 Kombo M in L, pri katerih trenutno hitrosti fiksnega interneta niso skladne z obljubljenimi. Ali po domače – Tam, kjer A1 ne more zagotoviti optičnega dostopa, naročniki pa so malce preveč oddaljeni od vozlišča.

Jure Bohinc iz podjetja A1: »Glavna prednost hibridnega dostopa je nadgradnja fiksnega omrežja z mobilnim in posledično boljša uporabniška izkušnja. Z uporabo hibrida se bo hitrost fiksnega interneta z uporabo omrežja 4G/LTE povišala, pri čemer televizijske storitve in stacionarna telefonija za svoje delovanje uporabljajo izključno fiksno omrežje xDSL. Tako bodo lahko tudi uporabniki na območjih s šibkejšo fiksno internetno povezavo sočasno gledali televizijo in brskali po spletu ter imeli pri obojem izjemno uporabniško izkušnjo.«

Konkretneje pa to pomeni naslednje. Paket Kombo 5 vključuje hitrost do 30/5, paket L pa 40/10 Mb/s in hibridni modem bo pod pogojem, da so razmere v omrežju LTE dobre, dejanske hitrosti kar se da približal navedenim. Seveda pa so hitrosti, kot vedno pri mobilnih omrežjih, odvisne od tega, koliko uporabnikov na določenem območju (priključenih na isto bazno postajo) naenkrat poskuša nekaj pretakati z interneta ali nalagati vanj.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja