Internet ni izboljšal sveta
Marjan Kodelja 29. marca 2016 ob 09:22

Globalna podjetja se trudijo pospešiti širitev digitalne revolucije, vendar nekateri svarijo, da bodo s tem storila več škode kot koristi. Ne sebi, ljudem!

Dostop do interneta in uporaba pametnih telefonov in drugih tehnoloških naprav se širita tudi v manj razvitih in manj bogatih državah. Delno tudi po zaslugi razvoja novih načinov dostopa do interneta v vsakem kotičku planeta in cenejših naprav. V Svetovni banki pa so ugotovili, da širjenje tehnologije samo po sebi ni vedno rešitev, kar zagovorniki hitrega tehnološkega razvoja za vsako ceno ves čas poudarjajo.

Digitalne tehnologije imajo vsekakor pozitiven vpliv, kot sta večja gospodarska rast in lažji dostop do znanja, problem pa se lahko pojavi v neenaki porazdelitvi, še posebej v državah tretjega sveta. Revna država, posebej pa še njeni revni državljani, ki nimajo polnega dostopa do tehnologij, bodo zaostali za vrstniki, s tem pa bi lahko prišlo tudi do zaostrovanja družbene neenakosti.

Vse skupaj je sicer slišati dvoumno in nerazumljivo, kajti kako ne bodo imeli dostopa do tehnologij, ko pa Google in Facebook ves čas govorita nasprotno: baloni in avtonomna letala za dostop do interneta, Facebookov subvencionirani dostop do interneta v Indiji. Pozabljamo pa, da globalna podjetja to počnejo zaradi lastnih koristi. Več uporabnikov, več njihovih podatkov, večji prihodki od oglaševanja in prodaje podatkov. Sicer v neosebni obliki, a vseeno. Podatki so danes valuta. Na veliki zvon ne obešajo, da so storitve omejene. Indijci, ki uporabljajo Facebookovo storitev, imajo zelo omejen dostop do interneta izven družbenega omrežja. S tem pa si je Facebook že nakopal kritike, saj ljudem ni ponudil polnega dostopa do tehnologij, kot je ves čas govoril, temveč le omejenega. Verjetno bo podobno v Googlovem omrežju balonov in še na katerem področju.

Tehnološka podjetja prežema optimizem, da bo tehnologija rešila vse probleme, pri tem pa pozabljajo na človeško naravo ali razvitost posameznika in družbe ter sposobnost sprejemanja novega, drugačnega. Pričakujejo, da bodo ponujeno uporabili kot prebivalci razvitega sveta. Širjenje demokracije po arabskih državah pa je pokazalo, da predvidevanja in želje niso imeli stika z realnostjo. To bo treba upoštevati pri širjenju naprednejših tehnologij od pametnih telefonov in dostopa do interneta, kot sta robotika in umetna inteligenca. Dajanje prednosti manjšini in uničevanje ali spreminjanje delovnih mest večine bi zagotovo povzročili družbene pretrese.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja