Intelovo vsesplošno varčevanje
Matjaž Ropret 18. aprila 2017 ob 09:03

Intelu zadnje časa ne gre vse po načrtih. Procesorji za pametne telefone in tablice se niso obnesli, zdaj pa je podjetje pod vse večjim pritiskom tudi pri procesorjih za prenosnike, namizne računalnike, kjer se z izdelki Ryzen vrača AMD, in strežnike, saj tudi tu resna alternativa postaja Arm, predvsem zaradi svoje energijske učinkovitosti. Prodor na področje interneta stvari pa se še ni izšel po željah. Težave ameriškega velikana se vse bolj odražajo v vsesplošnem varčevanju.

Podjetje je včeraj s kratkim zapisom na spletni strani objavilo ukinitev svojih konferenc IDF (Intel Developer Forum), ki so zadnja leta potekale v več mestih na različnih celinah, glavna pa je bila avgusta (kamor so jo premaknili s septembrskega termina) v San Franciscu. Že res, da so bili ti dogodki po imenu in zadnji dve leti tudi po vsebini bolj namenjeni razvijalcem, ki so hoteli kaj uporabnega početi z Intelovimi čipi, a v najboljših letih so glavni Intelovi predstavniki prav na IDF-u oznanjali nove platforme in druge pomembne tehnološke preboje, izdelovalci naprav pa so kazali povsem nove izdelke, ki so jih poganjali Intelovi procesorji.

»Intelov nabor dogodkov se razvija in zato smo se odločili upokojiti IDF,« so zapisali v korporaciji in potencialne obiskovalce preusmerili kar na gradiva na spletni strani. Dogodek je sicer obstajal dve desetletji, sprva so ga prirejali v Palm Springsu, potem pa so ga prestavili v San Francisco in razširili še v Šanghaj in drugam. Z ukinitvijo bodo zanesljivo privarčevali nekaj milijonov, saj so na svoje stroške tja pripeljali precej udeležencev, vse do predlani običajno tudi vsaj enega novinarja iz Slovenije. Sprašujem pa se, ali ima odpoved IDF-a delček korenin tudi v vse strožjemu ameriškemu nadzoru tujcev na letališčih, ki zagotovo ne prispeva k gladkemu in brezskrbnemu vstopu tisočev udeležencev takega dogodka v ZDA.

Intel je sicer že lani poleti povsem oklestil svoje odnose z javnostmi v regiji, v katero spada Slovenija. Za našo in še nekaj drugih držav, so PR preprosto ukinili. Češka centrala, ki je bila prej zadolžena za to regijo – Slovenijo je pokrivala s pomočjo ene od tukajšnjih agencij za odnose z javnostmi –, pa ima po novem bistveno manjši proračun in možnosti. Očitno se Intelu zdi, da ne proizvaja več ničesar vznemirljivega, kar se mi zdi  dvorezno razmišljanje. Po eni strani podjetje res prihrani nekaj denarja, po drugi strani pa izginja iz zavesti strokovne in splošne javnosti. Vsaj na večjih sejmih, kot sta MWC in Cebit, je Intel še vedno prisoten.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.