Intel skupaj z Nvidio in proizvajalci prenosnikov odgovarja na AMD-jev izziv
Matjaž Ropret 4. aprila 2020 ob 06:48

AMD-jeva nova generacija procesorjev Ryzen za prenosne računalnike se je glede na teste tujih kolegov izkazala že v prvem in za zdaj edinem prenosniku. Prinesla je velik zmogljivostni preskok in prekosila Intelove čipe, hkrati pa porabi celo manj energije in ne zahteva prehudega hlajenja. Bolj konkretno bomo sicer to lahko potrdili ali ovrgli, ko čez kakšen mesec ali dva tudi sami (upamo!) dobimo na test Asusov Zephyrus G14, toda razmerja se vsekakor postavljajo na novo. To sicer še ne pomeni konca prevlade Intela, kajti igričarske in montažerske prenosnike skoraj izključno še vedno poganjajo procesorji vodilnega proizvajalca. Vseeno pa je bilo jasno, da ta mora pokazati nekaj več. Kmalu bomo najbrž lahko ocenili, ali so primerki desete generacije Core z oznako H zadosten korak naprej. Proizvajalci so namreč že predstavili plejado prenosnikov na tej osnovi, ki večinoma prihajajo v prodajo maja ali junija.

V svetu procesorjev za prenosnike sta že leta glavni kategoriji U in H. Prva označuje procesorje z običajno porabo 15 W (ali do 28 W v nekaterih primerih) za klasične in tanjše računalnike, druga pa omogoča delovanje s 45 W (ali več) in poganja bolj zmogljive in spodobneje hlajene prenosnike. Intel je pri deseti generaciji procesorjev Core lani v promet spravil prve, v dveh različicah, saj so določeni izdelani še v 14-nanometrskem proizvodnem procesu, ostali pa v 10-nm, ki prinaša boljšo učinkovitost in manjšo porabo. Za primerjavo – AMD je prešel že na 7 nm. Za procesorje H so uporabili preizkušeno 14-nanometrsko tehnologijo, pri čemer so znova povečali število jeder in dvignili frekvence, ki jih procesorji lahko dosegajo med obremenitvami. Vsi z oznako i7 in i9 gredo namreč lahko do 5 GHz in čez (i9-10980HK do 5,3 GHz), edino oba primerka i5 se ustavita pri 4,6 oz. 4,5 GHz. Ta dva sta tudi edina štirijedrnika, dva z oznako i7 imata po šest jeder (in naenkrat obdelujeta do 12 niti), najzmogljivejši i7 ter edini i9 pa premoreta po osem jeder, tako kot AMD-jevi procesorji, ter obdelujeta 16 niti.

Intel navaja, da z i9 uporabnik skupno pridobi do 44 odstotkov večjo zmogljivost in do 54 odstotkov več sličic na sekundo v igrah. Vendar ne v primerjavi  prejšnjo generacijo, temveč s tri leta starim prenosnikom (torej denimo s procesorjem i7-7920HQ), ki bi bil počasi goden za zamenjavo. Pridobitev glede na lani bo prej nekje med desetimi in petnajstimi odstotki, kar se ne sliši veliko, vendar bi se lahko več jeder in višji takti kar poznali pri igranju ali opravilih, ki daljše obdobje popolnoma zaposlijo procesor. Seveda ob ustreznem hlajenju. Zraven pa je treba dodati še nove grafične čipe Nvidia z oznako Super, ki glede na lanske prinašajo podoben skok. Tako je denimo letošnji Geforce RTX 2070 Super na zmogljivostni ravni lanskega paradnega RTX 2080, novi RTX 2080 Super pa vse skupaj ponese na še višji nivo. Prvi nabor prenosnikov zato deluje kar obetavno. Poglejmo si nekatere najbolj atraktivne in relevantne modele.

Acer Nitro 5

Tajvanski proizvajalec je sicer predstavil še model Predator Triton 500, namenjen najzahtevnejšim igričarjem, toda novi Nitro 5 bo za slovenske kupce zagotovo precej bolj zanimiv, kot so bili že predhodniki. Poleg procesorjev desete generacije in učinkovitejšega hlajenja bo velika izboljšava v zaslonu, ki bo imel lepše sliko ter pri osveževanju 120 Hz ali 144 Hz (osnovni model bo najbrž ostal pri 60 Hz) odzivni čas 3 ms. Računalnik bo imel dve reži tako za disk SSD kot za pomnilnik in oboje se bo dalo nadgraditi. Osnovna grafična kartica bo Geforce GTX 1650, na voljo pa bodo še konfiguracije s 1650Ti in RTX 2060. Napovedana začetna cena je 899 evrov, zato se glede na opremljenost Nitro 5 kaže kot dobra vrednost za denar. Še naprej pa bo to 15,6-palčni prenosnik z maso okrog 2,3 kg.

ROG Zephyrus Duo 15

Tudi pri Asusu sta dve novosti, obe iz igričarskega oddelka ROG, bo pa ob eni zagotovo trznili tudi ustvarjalci vsebin. Novi ROG Strix Scar v 17,3-palčni izvedbi bo igričarska zverina s 300-herčnim zaslonom in hlajenjem s »tekočo kovino«. Toda ROG Zephyrus Duo 15 je tisti, ki zares privlači poglede. Gre za nadaljevanje koncepta dveh zaslonov, ki smo ga nedavno preizkusili v modelu Zenbook Duo. Novinec je v bistvu nadgradnja Zenbooka Duo Pro, vendar tokrat pod znamko ROG, saj ima določene igričarske primesi, med drugim prav tako možnost zaslona z osveževanjem 300 Hz in odzivnim časom 3 ms. Možno pa se bo odločiti tudi za 4K s širokim barvnim spektrom. Toda glavna lastnost je v tem, da se sekundarni, 14,1-palčni zaslon dvigne za 13 stopinj (samodejno ob odpiranju prenosnika). Tako tudi na tega uporabnik gleda pod podobnim kotom kakor na glavnega, pa še pretok zraka je boljši, s tem lahko ventilatorji še učinkoviteje hladijo procesor in grafični čip. Reč bo tehtala 2,4 kg, v vsakem primeru bo imela 16 GB pomnilnika, procesor in grafična kartica pa bo ali z vrha ponudbe ali stopničko nižje.  

Gigabyte Aero 15 in Aero 17

Ta proizvajalec se pri nas pojavlja bolj s komponentami za namizne računalnike kot s prenosniki. Od novitet pa vseeno omenimo Aero 15 in Aero 17, ki sta namenjena ustvarjalcem. Za razliko od igričarskih beštij sta tanjša in precej bolj umirjena, brez večbarvne razsvetljave in podobnih »estetskih« dodatkov. Predvsem pa izstopata z zasloni. Pri obeh imajo širok barvni razpon in profesionalno kalibracijo, kupci manjšega modela se lahko odločijo tudi za zaslon OLED, ki je bil že v prejšnji generaciji menda najbolje kalibriran od vseh tovrstnih prenosnikov.

Lenovo Legion 7i in Legion 5i

Vodilni svetovni proizvajalec je v svoji igričarski podznamki Legion uvedel nova modela 7i in 5i. Ta dva zamenjujeta Y740 in Y540, ki pa bosta menda tudi doživela nadgradnjo z novimi procesorji, tudi pri izgledu ni bistvenih razlik. Pri večjem 7i bodo na voljo grafike Super, manjši bo ponujal največ RTX 2060. Pri obeh pa bo v ozadju delovala tehnologija Advanced Optimus, ki so jo razvili skupaj z Nvidio in zna pametno preklapljati med grafičnim čipom na procesorju in Geforceom za čim daljše trajanje baterije.

MSI

Največ novosti je predstavil MSI, ki prav tako v Sloveniji ni dejaven s svojimi prenosniki. Zato omenimo GS66 Stealth in GS75 Stealth, ki sta nadaljevanje linijo zelo tankih igričarskih prenosnikov, prvi s 15,6-, drugi s 17,3-palčnim zaslonom. GS66 so sicer nekoliko povečali maso, kajti namenili so mu baterijo s kapaciteto 99,9 Wh, kar je po ameriških standardih največ, kolikor se še sme odnesti v letalo. Modela Creator 15M in Creator 17M pa sta podobna kot Gigabytova Aero 15 in 17, pri čemer ima večji predstavnik zaslon s tehnologijo Mini LED. To pomeni, da za osvetlitev zaslona LCD uporablja večje število majhnih svetečih diod in tako lahko natančneje kontrolira posamezne dele ekrana ter s tem prikaže bolj prave črnine ter boljše kontraste.

Razer Blade 15

Tu je prenovo doživel model Blade 15, ki bo na voljo v dveh izvedbah – »osnovni« (base) in »napredni« (advanced). Ena od sprememb je na tipkovnici, kjer so vrnili široko desno dvigalko (shift), potem v izbiri zaslonov, priključkih (napredni model ima čitalnik pomnilniških kartic) in hlajenju, saj dražje različice premorejo komoro za izparevanje namesto klasične izvedbe s tekočino v cevkah. Pri osnovnem modelu bo procesor šestjedrni i7, grafika od GTX 1660 Ti do RTX 2070, zaslon 144 Hz LCD polne visoke ločljivosti ali 4K OLED, na voljo bo prostor za dodaten disk, a na račun velikosti baterije. Napredni model bo imel osemjedrni procesor i7, zaslon z osveževanje 300 Hz ali OLED s podporo dotikom, kamero s podporo za Windows Hello in eno od novih grafik z oznako Super.

Naslovna fotografija: Razer

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja