Insta360 One X2: Svet je še vedno okrogel (#video)
Alan Orlič 23. avgusta 2021 ob 11:32

Če v prvo dobro opraviš delo, imaš v drugo težave, kako opravičiti pri uporabniku nov nakup. Še toliko bolj, če si vmes naredil še nekaj drugih zanimivih naprav.

Kitajsko podjetje Insta360 se je že dodabra zasidralo v zavest uporabnikov  360-stopinjskih kamer in je v vrhu proizvajalcev tovrstnih naprav. Z One X2, ki stane 425 evrov, poskuša predvsem popraviti pomanjkljivosti predhodnika, tokrat ne gre za odkrivanje kakšne nove kategorije naprav, kakšna je bila modularna One R.

Svet 360-stopinjskega videa oziroma fotografije je malce čuden in v njem se še ne najde in ne znajde prav veliko uporabnikov. Tisti, ki se znajdejo, pa znajo hitro začeti izkoriščati pogled, ki ga ponujajo te kamere.  Treba je vedeti, da 360-stopinjski posnetek lahko gledamo iz dveh glavnih perspektiv. Prva je, da posnetek na koncu ostane v 360 stopinjah, se pravi ga lahko uporabnik gleda iz katerega koli kota želi. Druga pa, da iz tega naredimo izrez, ki nam ustreza, in posnetek izkoristimo za logiko posnemi vse, s kadriranjem se ukvarjaj kasneje. Glede na to, da revolucija z navidezno resničnostjo šele prihaja, če prihaja, je morda bolj smiselna druga raba, še posebej, ker je urejanje enostavno in ob podpori grafičnih kartic tudi hitro.

One X2 je klasična evolucija, ne prinaša česa revolucionarnega.  Tipali sta še vedno enaki 18-milijonski, tudi najvišja ločljivost snemanja in fotografiranja tako ostajata enaki, kot pri predhodniku, torej 5,7K. Nekaj malih izboljšav je pri boljšem sestavljanju slike iz obeh kamer in dodatnemu kodeku h.265. Naprava je postala rahlo debelejša, s tem pridobila močnejšo baterijo ter okrogel zaslon OLED, ki ima po novem tudi živo sliko. Mikrofoni so zdaj štirje in da bo novinec še bolj konkurenčen Goproju, je kamera vodotesna do globine 10 m. Slednje je bolj kot ne uporabno predvsem za mokre dneve, se pravi vas ne bo strah, če bo kamera mokra, pod vodo še vedno potrebujete podvodno ohišje, brez njega zaradi drugačnega loma svetlobe ne boste dobili uporabne 360-stopinjske slike. A tudi slednje so snovalci temeljito premislili, ga povečali in z malo truda lahko delate zanimive posnetke, polovico nad gladino in polovico pod gladino, za kar ste prej potrebovali posebno kupolasto ohišje za akcijsko kamero. Na voljo so tudi dodatne zaščite za objektiva ter za vlogerje zelo pomemben dodatek, vmesnik USB za mikrofon. Skratka, kamera ima vse, kar resna 360 stopinjska kamera mora imeti, in glavno vprašanje je, kako se obnese na terenu.

Snemanje v 360 stopinjah zahteva malo prilaganja, predvsem v glavi. Za razliko od klasičnega snemanja, kjer moraš razmisliti o kadru, tu tega ne rabiš, ker bo tako ali tako posneto vse. Vendar, če ni razmišljanja o kadru, je treba imeti prave dodatke. Eden od nujnih je monopod oziroma prirejena selfijevska palica, ki ima namesto držala za telefon klasični fotografski navoj. Ko tako držite kamero približno meter stran od sebe ste lahko sigurni, da boste imeli na posnetku zajeto vse. Od tu naprej se začne zabava, saj vam na račun tipal v kameri ni potrebno skrbeti za pravilen naklon ali smer, vse bo namreč vodoravno in slika bo umirjena (stabilizirana). Če vam 360-stopinjski način snemanja ni najbolj pri srcu, so snovalci dodali način, ki posnema klasično akcijsko kamero, kar pomeni, da snema le prednja kamera, na zaslonu pa spremljamo živo sliko. Najvišja ločljivost je 4K in tudi tu je slika vedno postavljena vodoravno in umirjena. Aplikacija na računalniku oziroma telefonu omogoča še nekaj zanimivih možnosti, od samodejnega sledenja objektu (označimo objekt in bo ves čas v sredini posnetka) do upočasnitve/pohitritve posnetka z upoštevanjem položaja osebe.

Če smo bili nad video delom navdušeni že pri prejšnji različici, smo tokrat dali več poudarka fotografskemu delu, čeprav bo večina kupila kamero ravno zaradi videa. Vseeno je snovalcem uspelo iztisniti bistveno več, kot pri predhodniku, predvsem na račun načina PureShot, ki je pravzaprav zapis RAW, obdelan na telefonu ali računalniku. Algoritmi poskrbijo za dosvetlitev temnih in podsvetlitev svetlih delov, zasičenje barv je že na robu okusa, a končni rezultat všečen, kar bo pomembno večini uporabnikov. Način HDR še malce izboljša dinamični razpon, a zanj toplo priporočamo stojalo ter mirno okolico, kamero namreč hitro zatresemo med zajemom, kar doprinese napake pri sestavljanju. Še največ nevšečnosti je pri obdelavi posnetkov na osebnem računalniku. Ista aplikacija, ki se odlično obnese pri nastavitvah pogleda, v celoti odpove pri izvozu, saj v skupinskem izvozu naredi le 360-stopinjske posnetke, če želimo lasten pogled, moramo izvoziti vsak posnetek ločeno. Pri obdelavi fotografij manjkajo možnosti, ki jih ima aplikacija na telefonu, in tu je na podoben način zapleten izvoz lastnega pogleda. Malenkosti, zaradi katerih sicer spodoben kos programske opreme pusti mešane občutke.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Z One X2 Insta360 znova prehiteva konkurenco. Tu so kvalitetna izdelava, zmogljiva baterija, dobra kakovost posnetkov in precej funkcionalnosti v (sicer nedodelani) programski opremi. Omenimo še možnost uporabe za video konference, sicer ne pokrije vseh 360 stopinj, na obeh robovih izgubi nekaj, kar pa je še vedno več kot dovolj, da pokrije oba konca daljše konferenčne mize. Seveda lahko tudi oddajamo v živo preko telefona, le da morata biti v tem primeru napravi povezani preko kabla. Skratka, nabor možnosti je širok, le  uporabiti jih moramo. Tudi cena je konkurenčna in v tem trenutku je to ena boljših naprav za akcijske in 360-stopinjske posnetke.

HVALIMO:
  • Veliko možnosti
  • Dober video
  • Izboljšave pri fotografiranju
GRAJAMO:
  • Programska oprema na osebnem računalniku še vedno nedodelana
  • Pri lastnem kadriranju ne gre višje od polne visoke ločljivosti
Avtor Alan Orlič
mm
Alan je s pisanjem člankov začel leta 1997 za revijo Moj mikro. Pokrival je programsko in strojno opremo, nazadnje predvsem digitalno fotografijo in vse, kar je povezano z njo. Članke je pisal tudi za druge medije, kot so Svet in ljudje, Joker in Delo. Trenutno si služi kruh kot informatik, ki upa na boljše čase za slovenske pisce tehnoloških člankov.
Alan Orlič - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.