Insta360 One X: Posnemi vse za dober kader v postprodukciji (#VIDEO)
Alan Orlič 7. septembra 2019 ob 06:53

360-stopinjske kamere niso nekaj novega, a šele v zadnjem času pridobivajo na splošni uporabnosti.

Digitalna doba je odprla kup novih možnosti, ena izmed njih je tudi 360-stopinjska fotografija. Prvi koraki so bili preprosti, čimbolj širok objektiv, po možnosti ribje oko, stativ s posebno glavo in nato fotografiranje v krogu. A to je bil le prvi del zgodbe, drugi del je bil sestavljanje na računalniku. Prava zabava, če je posnetek uspel, in preklinjanje, če ni bilo dovolj prekrivanja med posnetki. Naslednji korak je bil že zrobotiziran, poseben nastavek za stativ, ki se je znal obračati v vse smeri in je vedel, za koliko se mora obrniti, da se bo posnetek pravilno prekrival. Vse lepo in prav, a drago za povprečnega uporabnika. Prvi resen komercialni izdelek je naredil Ricoh, dve leti kasneje so sledili praktično vsi, s Samsungom na čelu. In večina jih je obupala, razen Kitajcev in Ricoha. Slednji je stopil korak naprej s kvaliteto, Kitajci z uporabnostjo.

Insta360 je eno izmed množice šenzenskih podjetij, ki se je specializiralo za 360-stopinjske kamere. Izdelujejo vse, od profesionalnih naprav, ki zmorejo snemati z ločljivostjo 8K, do bolj široko dostopnih komercialnih modelov, kot je tokratni One X. Po zunanjosti se spogleduje z Ricohovimi Thetami, z dokaj tankim ohišjem, ki omogoča sestavljanje slike že od dobrih 40 cm od objektiva. Slednja sta dva, vsak pokriva kot 200 stopinj v vse smeri. Naprava ima dva gumba, enega za vklop, drugega za snemanje. Z njima pridemo do vseh pomembnejših možnosti, recimo izbire fotografiranja (HDR, RAW timelapse, Video timelapse …), vse dodatno lahko opravimo preko aplikacije na telefonu. S slednjim se poveže preko wifi povezave in seveda omogoča živ pregled slike, kar načeloma pri 360 stopinjah niti ni najbolj pomembno. Od tu naprej lahko nastavljamo vse parametre podobno, kot pri fotoaparatu ali kameri, vključno z ročnimi nastavitvami časa in zaslonke, tako pri fotografiranju kot pri snemanju.

Čeprav je kamera zanimiva tudi za fotografe, jo bodo veliko raje pograbili snemalci, vlogerji in športniki. Ločljivost snemanja 5,7K ni nič novega, a zviti Kitajci so v kamero zapakirali celo vrsto tipal, vključno s kompasom. Z njimi si pomaga pri elektronskemu umirjanju slike in držanju vodoravnega horizonta ne glede na to, v kakšnem položaju je kamera med snemanjem. Še veliko bolj razveseljiva novica pa je, da je fantom je uspelo spraviti skupaj čisto spodobno aplikacijo in programsko opremo na osebnih računalnikih, čeprav na slednjih rahlo zaostaja za telefonsko aplikacijo. Da, Kitajci so naredili uporabno napravo, tako strojni kot programski del. Preko nje izvažamo fotografije in posnetke, tako v 360-stopinjski obliki ali samo izreze. In tu napravica naredi tisti mali čudež, saj si brez težav naknadno izbiramo kader in vidni kot. Tako sploh ni treba, da je video vedno vseobsegajoč in se mora gledalec pomikati s pogledom sem ter tja- Urejanje videa je dokaj preprosto, spodobna grafična kartica pa bolj kot ne nuja. Za primerjavo, kar telefon melje nekaj minut, računalnik z Nvidia GTX 1060 prežveči v 20 sekundah.

Zadnje vprašanje – komu je naprava namenjena? Predvsem video navdušencem, ki bi radi preizkusili kaj novega, športnikom, vlogerjem … dokaj širok nabor. Ker so 360-stopinjske kamere zelo občutljive zaradi izbočenih objektivov, ima Insta360 dve ohišji, zaščitno in podvodno. Prvo je sicer tudi vodotesno do 5 metrov globine, a zaradi manjšega izbočenega stekla praktično ni mogoče pravilno sestaviti podvodnega posnetka. Drugo ohišje zmore globino do 30 metrov in ima zaradi večje debeline krepko več mrtvega kota oziroma hitro vidimo kamero v sliki, a vseeno je vidni kot pod vodo širši od praktično vsega v fotografskih logih, vključno z Goproji in derivati. One X ima tudi svoje minuse, za fotografijo sicer je uporabna, a zna pokazati zelo močno kromatsko aberacijo, tudi vpadni kot sonca zna razkriti, kje se slika sestavlja. Tu veliko več pričakujem od Ricohove Thete Z1, a slednja ima svojo ceno, ki je dvakratnik One X, pa že ta ni poceni. A če mene vprašate, prednosti Goprojev ostajajo le še lažje rokovanje, zaščita in višja ločljivost, a tudi tu je vprašanje, kaj želite in kaj vam je bolj pomembno.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

HVALIMO
  • Enostavna uporaba
  • Naknadno izbiranje izreza in vidnega kota
  • Dobra kvaliteta videa in umirjanje slike
GRAJAMO
  • Precej optičnih napak pri fotografiranju
  • Podvodno snemanje in fotografiranje je omejeno
  • Cena je previsoka za širši krog upoabnikov
Avtor Alan Orlič
mm
Alan je s pisanjem člankov začel leta 1997 za revijo Moj mikro. Pokrival je programsko in strojno opremo, nazadnje predvsem digitalno fotografijo in vse, kar je povezano z njo. Članke je pisal tudi za druge medije, kot so Svet in ljudje, Joker in Delo. Trenutno si služi kruh kot informatik, ki upa na boljše čase za slovenske pisce tehnoloških člankov.
Alan Orlič - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja