Insta360 One R twin edition: Inovativna sestavljanka (#video)
Alan Orlič 18. julija 2020 ob 06:45

Kitajci sicer res radi kopirajo zahodne izdelke, a ko vklopijo svojo pamet in ideje, nastanejo zelo zanimive naprave.

Insta360 smo že spoznali pred časom s 360-stopinjskimi kamerami kot dodatki za telefone, pa kasneje s samostojno kamero One X, tokrat so predstavili nekaj zelo podobnega, a pravzaprav čisto drugačnega. Čeprav je v osnovi ena naprava, so pravzaprav v njej združene tri. Kitajci so se namreč odločili narediti modularno kamero, ki je lahko enkrat 360-stopinjska kamera, drugič klasična akcijska kamera in za piko na i še akcijska kamera z enopalčnim tipalom. Da so slednje prvi naredili pri Insta360, še prav posebej zamerimo Goproju in Sonyu.

Tokrat smo preizkusili prva dva modula, ki bosta za večino tudi daleč najbolj zanimiva, pa tudi njuna cena je bolj prijazna od enopalčnega.

Koncept modularne kamere sicer ni nov, a način, kako so to izvedli snovalci pri Insta360, je vsekakor inovativen. Kamera je sestavljena iz treh ločenih delov, krmilnega dela z zaslonom, modula s kamero ter baterije. Slednja povezuje prva dva modula v celoto, kar nam ponuja še nekaj dodatnih možnosti. V primeru akcijske kamere se lahko odločimo, kako želimo imeti postavljen zaslon, klasično na zadnji strani ali spredaj za selfie način. Menjava baterije je bolj preprosta, in, še bolj pomembno, snovalci so kljub sestavljanki uspeli zagotoviti vodotesnost do globine 5 metrov. V primerjavi z Goprojem je to malo, a za večino bo vseeno več kot dovolj. V paketu dobite še okvir z Goprojevim nastavkom ter dodatnim nastavkom za stativ s klasičnim navojem. Ko uporabljate 360-stopinjski modul, bodite pazljivi, kako boste obrnili vijak za pritrditev, najbolje se obnese s strani nadzornega modula.

Verjetno največkrat uporabljan modul bo akcijski, saj ga večina uporabnikov že pozna in ga tudi zna izkoristiti. Pri Insta360 glede upravljanja niso odkrivali tople vode, še najbolj spominja na Xiaomijeve izdelke. Široki kot je primerljiv z Goproji, 12-milijonsko tipalo je že kar klasika. Kamera zna snemati do ločljivosti 4K oziroma še korak višje, 4000×3000 pik do 30 posnetkov na sekundo. Drugače povedano, snemate video in iz njega poberete fotografije v polni ločljivosti. V ločljivosti 2,7K zmore do 100 posnetkov na sekundo, v polni HD do 120. Kodiranje videa je možno v formatih H.264 in H.265, bolj resnim uporabnikom zna priti prav LOG barvni zapis. Video je seveda elektronsko umirjen, naprava svoje delo dobro opravi. Fotografski del je tudi spodobno opremljen, JPEG in RAW bo razveselil predvsem zahtevnejše, tu je še zaporedni način, nočni in HDR. Lahko rečemo brez pripomb, dokler ne pridemo do odzivnosti. Kljub vsem zanimivim in uporabnim možnostim so snovalci pustili konkreten zamik od pritiska sprožilca do zajema posnetka, do pol sekunde. Ta je še posebej moteč pri zajemu v RAW formatu, na ta način smo narobe zajeli kar nekaj kadrov, preden smo ugotovili, da ima kamera zamik pri zajemu. Kljub temu se odkupi s spodobnim RAW zapisom, ki omogoča do neke mere reševanje tudi v svetlih delih.

Če ob 360-stopinjskem modulu zamahnete z roko, saj tega ne bom nikoli uporabljal, pomislite še enkrat. Sploh ne gre za to, da bi si ogledovali celotno vseobsegajočo sliko, ampak je poanta v tem, da zajamete vse, nato izberete tisti kader (v običajni širini), ki vam najbolj ustreza. Horizont je ves čas vodoraven ne glede na to, kako držite kamero, slika umirjena, kader si nastavite v miru doma oziroma na telefonu, kar vam je ljubše. Ko enkrat začnete razmišljati tako, ga boste predvsem za akcijske posnetke še rajši uporabljali kot akcijski modul. Kar so inženirji začeli z modelom One X, so tu nadaljevali oziroma prenesli znanje. Pravzaprav bistvenih razlik ni, najvišja ločljivost snemanja je 5,7K do 30 posnetkov na sekundo, tu je še ločljivost 3K pri 100 posnetkih na sekundo, so pa zanimive foto zmogljivosti. Od RAW do HDR, sestavljenih iz 9 posnetkov. Seveda tudi tu ne manjka nočni način oziroma ročne nastavitve, skratka vse, kar se od take naprave pričakujete.

Ker so 360-stopinjske foto in video naprave že v osnovi posebne, mora proizvajalec poskrbeti tudi za ustrezno programsko opremo. Kitajci so to lekcijo vzeli zelo resno in naredili aplikacije tako za mobilne naprave (Android in iOS) kot za računalnike s sistemoma Windows in MacOS. Pri prvi lahko One R tudi krmilimo na daljavo, pri obeh obdelujemo posnetke in fotografije. Priporočamo osebni računalnik z malo boljšo grafično kartico, v tem primeru pregled in izvoz video posnetkov deluje v realnem času.

Zanimiva je tudi cena novinca, pri nas stane malo čez 500 evrov. Za primerjavo, Gopro Max, ki je 360-stopinjska kamera s podpovprečnim foto in akcijskim delom stane približno 550 evrov. Po drugi plati je Gopro Hero od 240 evrov navzgor in če nas vprašate, je One R vsekakor vreden razmisleka. Uporabljate lahko eno ali drugo in verjemite, ko se boste enkrat navdušili nad možnostmi 360-stopinjskega videa, vas bo slednji še bolj pritegnil.

Posodil: Big bang

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

HVALIMO:

– Kopica možnosti pri snemanju in postprodukciji

– Dve kameri v eni

– Dober programski del

– Cena ni pretirana

GRAJAMO:

– Odzivnost akcijskega modula

– Ločljivost 8K pri 360-stopinjskem modulu bi bila še bolj uporabna

Avtor Alan Orlič
mm
Alan je s pisanjem člankov začel leta 1997 za revijo Moj mikro. Pokrival je programsko in strojno opremo, nazadnje predvsem digitalno fotografijo in vse, kar je povezano z njo. Članke je pisal tudi za druge medije, kot so Svet in ljudje, Joker in Delo. Trenutno si služi kruh kot informatik, ki upa na boljše čase za slovenske pisce tehnoloških člankov.
Alan Orlič - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja