Insta360 ONE R 1 inch Edition: Velika zgodba (#video)
Alan Orlič 3. oktobra 2020 ob 06:49

Dočakali smo še tretji del sestavljanke, ki sliši na ime Insta360 One R in ki vsaj na papirju zmore krepko več kot dozdajšnje akcijske kamere.

Kdor je prebral test izvedbe Insta360 One R Twin Edition že ve, da gre za modularno akcijsko in 360-stopinjsko kamero, pri kateri je podnožje enotno, nanj pa uporabnik kot kocke postavlja posamezne objektive in zaslončke. »Enopalčni« modul je pri večini potencialnih kupcev verjetno zbudil največ zanimanja, saj se, kot je že iz imena razvidno, ponaša s tipalom diagonale enega palca. S tem je mnogo večje od tipal v vseh ostalih akcijskih kamerah. Svoje doprinese še napis Leica na objektivu in stvar postane zelo obetavna. Tako akcijsko kamero smo si že dolgo časa želeli in če smo čisto iskreni, smo upali na napis Gopro, a svet se spreminja in Kitajci že lep čas ne le dosegajo, ampak tudi presegajo originale.

Enopalčna izvedenka, ki jo prodajajo posebej za 600 evrov, je nekaj posebnega. Že zaradi velikosti tipala na eni strani in velikosti kamere na drugi. Snovalcem je namreč vse uspelo stlačiti v enako veliko škatlico, kot že prej 360-stopinjski in akcijski modul. Zaradi tega so morali poseči po nekaterih kompromisih, recimo zaščitno steklo za objektiv sega čez rob ohišja in ga je potrebno odstraniti, če želimo dati kamero v kletko z nastavki. Tudi zaslonka rahlo trpi, namesto klasičnih f2,8 je tu f3,2, kar je res zelo majhna razlika, a bolj kot slednja je zoprna najbližja razdalja, 0,9m. Bolj natančno, pri tej razdalji se prične ostrina in nato do neskončnosti. Pozabite torej na bližnje posnetke, čeprav se tudi z Goproji ne boste šli makro fotografije, pri slednjih je ta razdalja približno 30 cm. V praksi to pomeni, da morate biti malo bolj pazljivi, kako blizu imate kamero pri snemanju, čeprav boste zelo verjetno zelo lahko vzdrževali razdaljo vsaj pol metra in več.

Če izvzamemo tipalo, je preostanek kamere enak ostalim iz zgodbe One R, kar pomeni cel kup možnosti in nastavitev. Začnimo s tistim najbolj pomembnim, videom. Slednjega zna snemati v najvišji ločljivosti 5,3K pri 30 posnetkih na sekundo oziroma evropskih 25 in filmskih 24. Ločljivost 4K zna snemati do 60 posnetkov na sekundo, klasični HD pa do 120. Najvišji bitni pretok je 100 Mb/s, kamera snema v kodeku H.264 oziroma H.265. Izbirate lahko med dvema barvnima profiloma, Flat je namenjen resni postprodukciji, medtem ko bomo ostali verjetno raje posegli po malo živahnejših barvah, ker se ne bomo ukvarjali s kasnejšim »barvanjem«. Video lahko izkoristimo tudi za posnetke s časovnim zamikom (timelapse), čeprav je morda slednje skoraj bolje početi s pohitritvijo v aplikaciji. Elektronsko umirjanje videa je spodobno in konkurenčno ostalim akcijskim kameram, v aplikaciji pa ga lahko celo izklopimo.

Pri fotografskem delu kljub veleznani znamki na objektivu ni vse idealno. Opazna je kromatska aberacija predvsem na robovih, a ni preveč moteča in se jo da še dodatno zmanjšati v naknadni obdelavi. Ostrina je od roba do roba, tudi v skrajnih robovih je več kot zadovoljiva. Kamera pozna vse pomembne načine delovanja, najdaljši čas je 120 sekund, občutljivost lahko dvignemo do ISO 3200. Pri kvaliteti posnetkov smo sicer pričakovali več, saj se šum zelo hitro prikrade v sliko. Tudi naknadna izravnava beline se je izkazala za dokaj težavno, kljub temu, da kamera shranjuje direktno v format DNG, ki ga je mogoče odpreti v katerem koli programu. Z Lightroomom se na prednastavljenih možnostih preprosto ni ujela. Primerjava z Goproji vseeno pokaže konkreten skok v prid večjega tipala, tako pri višjih občutljivostih kot dinamičnemu razponu. Slednje je opazno tudi pri video posnetkih.

Da Kitajci resno posegajo v trg akcijskih kamer je sedaj postalo že bolj kot ne samoumnevno. One R se konkretno zajeda v Goprojev življenski prostor, saj je med ostalim tudi vodotesen brez dodatnega ohišja. K temu dodajmo že omenjeno modularnost, možnost nakupa zmogljivejše baterije in dobimo napravo, ki je resen izzivalec. Za piko na i manjkata še dva vidika, oba pestita celo serijo. Na eni strani odzivnost predvsem pri fotografiji, namreč od pritiska na sprožilec do zajema posnetka lahko preteče tudi do pol sekunde, ter neodzivnost zaslona. V vodi namreč začne živeti svoje življenje in kaj hitro zna spremeniti nastavitve, za spreminjanje nazaj pa z mokrimi rokami bolj kot ne preklinjamo majhen zaslon. Če to vzamemo v zakup, dobimo spodobno napravo, ki ji za ovratnik diha le novi Gopro 9. Za nas, uporabnike, je konkurenca vsekakor dobrodošla.

HVALIMO:
  • Ločljivost snemanja in fotografiranja
  • kvaliteta posnetkov
  • Veliko nastavitev
GRAJAMO:
  • Neodzivnost pri fotografiranju
  • Majhen zaslon
  • Nekaj šuma in kromatske aberacije pri fotografijah

Cena: 599 evrov

Posodil: Big bang

Naslovna fotografija: Insta360

Avtor Alan Orlič
mm
Alan je s pisanjem člankov začel leta 1997 za revijo Moj mikro. Pokrival je programsko in strojno opremo, nazadnje predvsem digitalno fotografijo in vse, kar je povezano z njo. Članke je pisal tudi za druge medije, kot so Svet in ljudje, Joker in Delo. Trenutno si služi kruh kot informatik, ki upa na boljše čase za slovenske pisce tehnoloških člankov.
Alan Orlič - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.