Insta360 Go: Akcijski tiktok (#video)
Alan Orlič 15. septembra 2020 ob 12:15

Že lep čas je jasno, da s Kitajske ne prihajajo samo kopije že znanih izdelkov. Včasih pa tamkajšnje glave spravijo skupaj sila nenavadne stvari.

Kamera Insta360 Go je ena izmed njih. Če ji sploh lahko rečemo kamera, ker je bolj podobna kakšnemu merilnemu delu pametne zapestnice. Naprava namreč meri skromnih 25 x 21 x 15 mm in tehta celih 20 gramov. Za primerjavo, Gopro 8 meri 66 x 48 x 24 mm, masa pa je 126 g. Kaj manjšega bi verjetno težko naredili, saj so se že tu morali snovalci odpovedati dodatnim gumbom, ekranu, kapaciteti baterije ter pomnilniški kartici.

Glavno vprašanje, ki se postavlja, je seveda – komu je to sploh namenjeno. Žal nisem generacija TikTok, niti mi ne leži snemanje zgodb, a z gotovostjo lahko rečem, da so ciljna skupina predvsem mladi in vlogerji, ki jim ta pripomoček lahko služi kot dopolnitev druge opreme. Snovalci so mislili na čim več možnih situacij, kako uporabiti novinca, v kompletu namreč dobite namenski obesek, zidni nosilec, nosilec za pritrditev na trak kot čelno svetilko in klasično držalo. Pozabite na Goprojeve dodatke, Go je preprosto premajhen. Ima pa v ohišju magnet, ki omogoča, da ga pričvrstimo na kovinsko površino, kar dodatno poveča možnosti uporabe.

V ospredju je predvsem prvoosebna izkušnja, saj kamera, pritrjena na obesek »vidi« tisto, kar vidi snemalec.  S tujko – body cam. Še zanimivejše je snemanje na čelu, saj je zaradi svoje velikosti bistveno manj ovirajoča oziroma vpijoča, kot klasična akcijska kamera. K temu dodajte ultraširoki kot, dokaj spodobno snemanje zvoka in si že lahko približno predstavljate, kaj se da z malčkom narediti. Razvijalci se tu niso ustavili, ampak so dodali še nekaj zanimivih možnosti. Tehničnih lastnosti o tipalu ali širini kota objektiva sicer ni, a kamera zmore snemati v polni visoki ločljivosti tako v ležečem kot pokončnem formatu ali pri ločljivosti 1080 x 1080 v kvadratnem. Kar je najboljše, format končnega posnetka si izberemo v aplikaciji na telefonu oziroma na osebnem računalniku. Go namreč izkorišča tipala za usmerjenost in to informacijo zapiše v datoteko poleg video ali foto zapisa, kar izkorišča tudi za umirjanje posnetka (elektronsko »stabilizacijo«). Slednjo izvede aplikacija. Zaradi tega je tudi vseeno, kako je zavrtena kamera, horizont bomo vedno imeli vodoraven.

V aplikaciji lahko posnetek še pohitrimo ali upočasnimo oziroma zavrtimo, slednje izhaja iz tega, da kamera pravzaprav snema video v kvadratnem formatu. Večji del obdelave torej odpade na aplikacijo, kar je pri velikosti naprave tudi razumljivo. Poleg klasičnega videa zna Go zajemati tudi fotografije v ločljivosti do pet oz. šest milijonov točk v kvadratnem formatu, tudi tu namreč lahko naknadno izberemo ležeči, vodoravni ali kvadratni izrez. V video načinu podpira še upočasnjeno snemanje s sto posnetki na sekundo ter video s časovnim zamikom (timelapse).

Sama velikost prinese še eno omejitev, dolžino snemanja. Ta je omejena na 15, 30 oziroma 60 sekund, kar nastavimo preko aplikacije. Slednjo lahko izkoristimo tudi za daljinski sprožilec. Ker je naprava majhna, je tudi kapaciteta baterije dokaj omejena, zato je proizvajalec izvedel podobno, kot imajo to rešene brezžične slušalke, poseben polnilnik. Ta služi še kot priključek na osebni računalnik ali telefon, vtič za naprave iOS je že vgrajen, medtem ko smo pri androidnih napravah primorani uporabiti kabel, priložen je iz mikro USB na USB-C. V obeh primerih telefon vidi Go kot izmenljivi disk. Napravica zdrži dobre pol ure delovanja, potem  mora v svoj polnilnik, kjer se dokaj hitro napolni in je zopet pripravljena za snemanje.

Priznamo, z Go-jem si nismo bili čisto na jasnem, kaj z njim početi. Po eni plati je taka majhna zadeva super, ker je praktično neopazna, po drugi plati pa ima zelo omejene možnosti, ki se jih je potrebno zavedati pri snemanju. Če smo bili z video posnetki zadovoljni, so nas fotografije malo razočarale, predvsem na račun precejšnjega stiskanja datotek in še kar slabe kvalitete na robovih. A če pomislimo, da bo material večinoma pristal na telefonih, ki vse te napake dobro skrije, vse skupaj dobi drugačen pomen. Glavni pomislek ostane cena, saj komplet stane malo čez dvesto evrov. Toda, Go je naprava, ki trenutno nima prave konkurence, razen v bistveno večjih akcijskih kamerah. Mogoče vseeno odprem račun na TikToku.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Posodil: Big bang

Avtor Alan Orlič
mm
Alan je s pisanjem člankov začel leta 1997 za revijo Moj mikro. Pokrival je programsko in strojno opremo, nazadnje predvsem digitalno fotografijo in vse, kar je povezano z njo. Članke je pisal tudi za druge medije, kot so Svet in ljudje, Joker in Delo. Trenutno si služi kruh kot informatik, ki upa na boljše čase za slovenske pisce tehnoloških člankov.
Alan Orlič - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja