Innbox M60: »Pametna Wi-Fi mreža« je preprosta za namestitev, če se kje ne zatakne!
Marjan Kodelja 23. februarja 2021 ob 06:26

Ko mi jih je uspelo povezati z domačim usmerjevalnikom, je šest brezžičnih točk porazdeljenega omrežja iz ponudbe operaterja T-2 delovalo stabilno in zanesljivo ter reševalo težave z dosegom v dvostanovanjski hiši.

Kot večina naprav za porazdeljeno (mesh) omrežje tudi Innbox M60 omogočajo preproste nastavitve in kasnejše upravljanje, kar kajpada počnete v mobilni aplikaciji. Prva, vse so popolnoma enake v strojni in programski opremi, mora biti s kablom povezana z usmerjevalnikom. Na začetku oddaja svoje brezžično omrežje, s katerim povežete telefon z branjem kode QR na spodnjem delu naprave ali z vpisom zraven izpisanega gesla. Potem vajeti v roke prevzame aplikacije in največkrat samodejno prebere nastavitve iz siceršnjega brezžičnega usmerjevalnika, ki ga že imate in ga je zagotovil operater. Še preprostejše je vključiti dodatne točke. Postavite jo nekje v dosegu signala prve, s kamero preberete kodo QR in počakate, da aplikacija opravi z nastavitvijo. Postopek nadaljujete, kolikor točk sicer želite imeti ali dokler ne dosežete omejitev šestih.

Innbox M60 odlikuje hitrost do 1,2 Gb/s, tehnologija MU-MIMO+ in podpora obeh frekvenc (2,4 in 5 GHz).

Najbolje se obnese kot nadgradnja obstoječega omrežja

Porazdeljeno omrežje se namenite zgraditi, ko največkrat en sam brezžični usmerjevalnik, dandanes ga največkrat zagotovi operater, s signalom ne doseže vseh kotičkov ali ne zagotavlja povsod želenih zmogljivosti. Za uporabnike operaterja to največkrat pomeni, da bodo točke M60 delovale v načinu mostu (bridge) z glavnim usmerjevalnikom, torej bo povsod na voljo omrežje z istim imenom (SSID). Ker tedaj večina dodatnih funkcij ne deluje, je morda celo bolje, da z njimi oblikujete novo brezžično omrežje in ne zgolj podaljška obstoječega. Na voljo so namreč tudi načini DHCP, statični naslov in PPPoE za takšne primere ali ko v omrežji ni usmerjevalnika, da lahko M60 deluje kot srednje zmogljiv brezžični omrežni usmerjevalnik. Sami določite ime omrežja in geslo, na voljo pa imate še kar nekaj možnosti, kot so oblikovanje omrežja za goste, posredovanje vrat in starševski nadzor. Funkcije so preproste, a zadostujejo potrebam velike večine domačih uporabnikov.

Čisto brez težav sicer ni šlo

Za naročnika je najbolje, da pred namestitvijo preveri, ali ima opremo, ki jo operater priporoča, kajti potem bo postavitev porazdeljenega omrežja v večini primer potekalo brez težav. Ko ali če se pojavijo, je namreč bolje, da jih odpravi strokovnjak. Naprave sem preizkušal s štirimi usmerjevalniki in tremi priključki v internet, med katerimi je bil eden od drugega operaterja. A ker ta prav tako uporablja usmerjevalnik iz družine Innbox kranjskega podjetja Iskratel, ni bilo nikakršnih težav. Prva (glavna) naprav ga je našla in prebrala »nastavitve«. V drugem primeru je bil priključek od dotičnega operaterja, vendar v omrežju ni njihovega usmerjevalnika. Bili so drugi – dva Mikrotikova in Belkin brezžični usmerjevalnik. V vseh treh primerih se je prava naprava M60 takoj povezala v domače omrežje in preko njega dobila dostop v internet (način delovanja DHCP). Medtem ko je v načinu mostu (bridge) nastavitev minila brez težav, je kasneje prihajalo do izgube povezave v internet brezžičnega omrežja. Rešitev je bila kajpada sprememba načina delovanja. Delovanje omrežja potem pa je bilo ves čas stabilno.  

Naprave sem želel postaviti še po stanovanju bloka v okolju bogatem z brezžičnimi omrežji, vendar s pravim priključkom in pravim (glavnim) usmerjevalnikom. Ni šlo. Nekaj časa se telefon nikakor ni hotel povezati z napravo M60 v fazi začetne nastavitve. Ko se končno je, aplikacija kljub povezavi s kablom z usmerjevalnikom, tega nikakor ni našla. Tipičen primer, ko je pomoč strokovnjaka operaterja nujna, saj bi verjetno morali menjati obstoječ omrežni usmerjevalnik ali prilagoditi nastavite, do katerih uporabniki nimajo dostopa.

Važno je, kje jih postavite

Medtem ko mora biti prva (glavna) naprava M60 blizu usmerjevalnika ali žičnega priključka, morate druge postaviti na mesta, kjer dobro sprejemajo signal prave, da ga lahko prevzamejo in oddajo naprej v prostor. Optimalna razdalja je torej izrednega pomena. Kajti če sta napravi preveč vsaka sebi, potem je povezava med njima slaba, prenos podatkov nižje hitrosti in čisto vseeno je, da imate dober brezžični signal bližnje. Povezava v internet bo še vedno slaba. Najbolje sicer je, če so vse v domače omrežje povezana s kablom, vendar to praktično ni vedno mogoče.

Napravi se morata »videti«, kar pomeni, da med njima ni ovir ali sten, ki bi ovirale pot signala. Ker to ni mogoče, v primerih več etažnih hiš ali stanovanj, tedaj naj bosta vsaj blizu. Da je med njima le strop (oziroma tla). V poprečnem velikem stanovanju bosta zato dovolj dve, temu primerno je prilagojen osnovni komplet, medtem ko jih bo šest zadoščalo za stanovanjsko hišo, s kletjo in dvema etažama, da jo čim bolje pokrijemo s signalom brezžičnega omrežja. Bo pa potrebnih nekaj eksperimentiranje z različnimi položaji, da boste našli optimalna mesta za vse!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naj kupim? Odgovor je vsekakor pritrdilen, če ste naročnik omenjenega operaterja in imate težave z delovanjem brezžičnega omrežja. S točkami M60 boste pokrili vso površino in ker delujejo po načelu porazdeljenega omrežja, si bodo med seboj predajale v brezžično omrežje povezane naprave, da jim bodo vedno na voljo optimalne razmere. Tako glede moči signala, uporabljenih kanalov, kot zagotavljanja visokih prenosnih hitrosti. Težava je lahko najemni model, ki ga operater zahteva, saj boste najemnino zanje plačevali ves čas, tudi ko jih že izplačate. A glejte na to iz drugega zornega kota. Mesečni strošek 5 € za dve ni previsok in če katera zaradi višje sile odpove, potem vam namestijo nove.

HVALIMO:
 • Podpora novejših tehnologij brezžičnega omrežja Wi-Fi
 • Dobro delovanje porazdeljenega (mesh) omrežja
 • Aplikacija je preprosta za uporabo in omogoča najbolj pomembne funkcije
GRAJAMO:
 • Bilo je nekaj težav z namestitvijo, kar kaže, da proces ni popoln
 • Naročniški model
 • Manj zmogljive v primerjavi z nekaterimi na trgu prosto dostopnimi napravami
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
3 komentarji
 • Ta model sem imel na testu skoraj 2 leti nazaj in aplikacija se do danes ni spremenila praktično nič.

  Če se ne motim, niti 5Ghz ni bilo možno izklopiti oz. si ga lahko začasno ustavil (predvsem pomembno za smart home naprave), kar pa nikoli ni zares dobro delovalo. Celoten razvoj app je vodilo Kitajsko podjetje, Iskratel baje ni prišel zraven s predlogi. Kar je škoda, kajti sem velik zagovornik njihovih Innbox modemov/usmerjevalnikov.

  Zdaj je zuanj že nov model, upam da bo bolj uspešen.

  https://www.iskratel.com/en/industries/broadband/broadband-cpe/mesh-wi-fi

  Vsem, ki kupujete mesh v tem cenovnem ragnu, priporočam TP-Link Deco M4 (še nekaj podobnih modelov imajo)

 • TP-Link Deco M4 je precej počasna zadeva, kar z razdaljo med dostopnimi točkami še pada. Sam, sem po večih testih raje vzel ASUS ov MESH komplet RT-AX92u. Na koncu pa ugotovil, da zadošča en sam, vzel pa sem ga iz razloga podpore WiFi 6.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja