»Informacijska pooblaščenka nam ne dovoli …«
Matjaž Ropret 29. julija 2021 ob 16:35

Skrajni čas je, da javne ustanove, ljudje na položajih in njihovi podporniki, kadar so njihove rešitve pripravljene na hitro in ne spoštujejo zakonov, evropskih direktiv in ustave, nehajo kriviti tiste, ki se zavzemajo za spoštovanje teh predpisov. Če se gremo pravno državo, je upoštevanje tega, kar določajo zakoni in ustava, nekako osnova vsega skupaj. Ne gre za kaprice nekoga, ampak za spoštovanje osnovnih postulatov. Tudi in še posebej med ustavljanjem epidemije.

V središču gneva se pogosto, tudi v zadnjem primeru z aplikacijo za preverjanje potrdil PCT, znajde Informacijska pooblaščenka (IP). Pri čemer nekateri odločevalci niti ne poznajo njenega pravega naziva. Morda tudi ne vedo, kdo sploh opravlja to funkcijo, ali da je Mojca Prelesnik že davno nasledila Natašo Pirc Musar, ki jo nekateri še bolj prezirajo, in je že skoraj sredi svojega drugega mandata. Kar je mogoče tudi razlog, da k stvarem nikoli ne pristopijo tako, kot bi morali. Najprej bi morali obiskati urad pooblaščenke, niti se ni treba pogovarjati z njo, če komu to ne ustreza, in tam preveriti, kakšno stopnjo varovanja osebnih podatkov je treba zagotoviti pri posamezni storitvi in na kakšen način bi se to dalo izvesti. Ne vem, komu je pod častjo tak sestanek pred izdajo aplikacije, prepričan pa sem, da je prav odsotnost tega pogovora vedno znova razlog za kasnejše nepotrebne težave in obtožbe.

Kar sledi, po prijavi in nadzoru, je običajno rešitev, ki »iz inata« ne vključuje nobenega obdelovanja osebnih podatkov. Zaradi česar je najpogosteje neučinkovita ali vsaj bistveno manj učinkovita, kot bi lahko bila, če bi zadevo izvedli, kot je treba. Lahko pa je celo škodljiva. Če bo aplikacija za preverjanje izpolnjevanja pogojev PCT res izvrgla samo DA ali NE, se bodo obiskovalci mirno »švercali« na dogodke s tujimi kodami QR. Morda kar ministrovo, ki jo je (lahkomiselno) objavil na internetih. Ne samo, da država ne bo dosegla prvotnega namena. Še celo poslabšala bo vse skupaj, ker se bodo med zdravimi in cepljenimi na ničelni razdalji gnetli okuženi (še brez simptomov ali celo že z njimi) in necepljeni. Na Twitterju in Facebooku pa bodo ob porastu številk letele puščice, kako je za vse kriva funkcionarka, ki »ne dovoli« tega ali onega.

Česa ne dovoli, pa ne pooblaščenka, ampak zakonodaja, bi lahko preverili vnaprej. Če kdo misli, da so interpretacije IP napačne, naj to z njo ali z njenim uradom predhodno razčisti. Če se tega ne da, ker nekdo nekoga jemlje za nasprotnika, oviro ali karkoli že, namesto da bi z njim konstruktivno sodeloval, pa je verjetno bolje, da pozabijo na aplikacije in zapovejo preverjanje papirjev in osebnih dokumentov. Kakšni dve uri po koncu dogodka bodo organizatorji že pregledali potrdila vseh obiskovalcev.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja