Ima Samsungov zložljiv telefon Z Flip steklo za okras ali zaradi zaščite?
Marjan Kodelja 20. februarja 2020 ob 12:57

Največji izdelovalec pametnih telefonov je model Z Flip napovedal kot prvega, ki ima zaslon zaščiten z upogljivim steklom. Kot kaže ga ima, vendar je njegova namembnost vprašljiva!

Največja slabost telefonov z upogljivim zaslonom je občutljivost na praske in druge poškodbe. Utrjeno steklo običajno v tej vlogi ni prepogljivo, plastika pa nudi premalo zaščite. Zdaj pa naj bi Samsungova enota, ki izdeluje zaslone OLED, te zaščitila s steklom, ki so ga preprosto imenovali UTG – ultra tanko steklo. Debelo je vsega 0,03 milimetra, zato se upogiba tako kot zaslon pod njim, izdelano pa naj bi bilo s procesom, ki izboljša prožnost in trajnost snovi. Seveda pa niso povedali prav ničesar več, le to, da bo na voljo tudi drugim izdelovalcev telefonov. Ti pa stekla zadnje čase ne uporabljajo le zaradi njegove »trdnosti«, temveč tudi zaradi odboja svetlobe in nasploh premijskega videza, ki ga daje napravi. Preprosto je s steklom zaščiten zaslon in (ali) hrbtišče naprave lepšega videza.

Youtuber Zack Nelson pa je prišel do zaključka, da zaslon telefona Z Flip ni bolje zaščiten, kot zaslon predhodnika Folda. Ta ima nad zaslonom le plastično zaščitno plast. Zadeve se je lotil strokovno, upoštevajoč Mohsovo trdotno lestvico in po zaslonu drsal z orodji različne trdote. Izkazalo, da zaslon opraska že noht, kar pomeni trdoto 2 oziroma nič kaj boljšo zaščito, kot zaščita iz plastike. Na to se je odzval Samsung s sporočilom, da je na stekleni še plastična plast. Morda res, vendar to nima večjega smisla. Praske se na zaslonu vseeno poznajo, plastične plasti pa ni možno menjati, ne da bi se pri odstranjevanju poškodovala tanka steklena plast pod njo. Res pa je, da je zaslon zato lepši in ni videti tako »plastičen«, kot pri Foldu.

vir: Schott

Novinarji portala The Verge pa so naredili še korak naprej pri razlagi, ko so ugotovili, da steklo pravzaprav izdelujejo nemško podjetje Schott in da ne kljubuje zakonom fizike. Vsaka snov, tudi krhka, je upogljiva, če je dovolj tanka. Debelega trama masivnega hrasta ne morete upogniti, 2 mm debel hrastov furnir pa lahko. Ni pa to samo po sebi dovolj. Steklena plast mora biti kar se da popolna, brez na primer mehurčkov zraka, malih razpok ali primesi, ki pri raztegovanju materiala, do česar pride med upogibanjem, lahko povzročijo, da se steklo razleti. Vsako steklo pa naj bo še tako utrjeno, ni popolnoma odporno proti praskam. Z dovolj trdim orodjem, nad trdoto 5 ali 6 Mohsove lestvice, ga lahko opraskamo, pri tanki plasti pa praska ni zaželena. Zaradi tega je Samsung verjetno stekleno plast zaščitil z mehko plastično. Ta ni zato, da bi utrdila stekleno plast ali omogočila, da se ta bolje upogiba, temveč je njena vloga preprečiti praske na steklu. Kar je na nek način samo sebi v nasprotju. Želimo, da bi bil zaslon zaščiten s steklom, da na njen ne bi bilo prask, vendar je na njem plastična plast, ki jo je preprosto opraskati.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Menda je upogljivo steklo izdelalo tudi podjetje Corning, bolj poznano po družini zaščitnega stekla Gorilla. Njihovo je debelo 0,1 mm in se lahko upogne v polmeru 5 mm. Če je preveč za prepogljive telefone z notranjim »zlaganjem«, pa zna biti to dovolj za drugi pristop, naprave z zaslonom na zunanjih straneh (Huawei Mate X). Takisto ne vemo, kako vzdržljivo je to steklo, ki naj na trg ne bi prišlo prej kot v enem letu.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.