IKEA Vappeby: Udaren zvočnik in svetilka za teraso
Matjaž Ropret 23. julija 2022 ob 06:26

Poplava zvočnikov je tolikšna, da brez močne marketinške podpore ali vsaj ene posebnosti večina ostane spregledanih. Pri prvem tovrstnem izdelku globalnega pohištvenega velikana sta izpolnjeni kar obe zahtevi.

Doslej je IKEA prodajala zvočnike s povezavo v domače omrežje, ki se naslanjajo na platformo Sonos. Vappeby je po delovanju drugačen, saj je v tem pogledu dokaj klasičen zvočnik bluetooth, druge možnosti povezave s čemerkoli nima. Zato pa že tu ponuja eno posebnost. Kratek pritisk na tipko za vklop (za ta namen jo je treba tiščati malo dlje) namreč aktivira funkcionalnost Spotify Tap, ki začne predvajati, karkoli ste nazadnje poslušali v omenjeni glasbeni storitvi. Če pa bi raje kaj drugega, še en pritisk na tipko preskoči na nekaj drugega, kar izbere storitev sama, seveda na osnovi vašega okusa. Sam nisem uporabnik Spotifyja, zato mi ta zmožnost ni prišla prav, verjamem pa, da nekaterim bo, kajti švedski ponudnik je še vedno daleč največji v svetu pretočne glasbe.

Ta naprava izstopa že po dizajnu. Je kot kakšna goba ali retro motoristična (oz. mopedistična) čelada, z ročajem, ki ga je treba pritrditi s štiri imbusnimi vijaki, pa je kot lanterna. Kar v bistvu tudi je. Oblika in velikost (predvsem prostornina) sta taki, da je to bolj naprava za premikanje po stanovanju ali hiši in v njuni okolici, ni pa posebej primerna za prenašanje naokrog, saj v kakšnem nahrbtniku zasede povsem preveč prostora. Za take namene je treba izbrati zvočnik v obliki valja. Barva, ki je nekje med zeleno in modro, se mi zdi nekoliko preveč vojaška (pa v to smer sili že oblika), in trda plastika prehitro nabere kakšne praske. Siva izvedba bi utegnila biti boljša izbira.  

Zakaj lanterna? Ker sveti. Na zadnji strani (če privzamemo, da je tista z gumbi za vklop, glasnost in vzpostavljanje povezave sprednja) je tipka za prižiganje svetilke. Skozi spodnjo plat »kape« namreč ne prihaja samo zvok, temveč še svetloba svetečih diod, po domače ledic, ki je mogoča v dveh stopnjah. Med njima ni velike razlike, v vsakem primeru pa se svetloba fino razprši, da ne prihaja iz ene točke, tako na terasi ali na vrtu ne privablja preveč žuželk, a vseeno ravno toliko osvetli, da se tudi v temi kaj vidi in morda celo da brati.

Glede povezave ta zvočnik ne uvaja česa naprednega. Naenkrat je lahko povezan z enim telefonom (oz. kakšno drugo napravo) in ne podpira nobenega od naprednih kodekov. Kadar je povezan, dioda v gumbu za glasnost utripa, med predvajanjem pa sveti ves čas. Po nekaj minutah nedejavnosti se samodejno izklopi. Gumb je narejen tako, da se obrača po stopnjah, tk-tk-tk, kar je v redu, saj je tako lažje zadeti, za koliko zvišati ali znižati glasnost. Prav hudo glasen ta zvočnik sicer ni, rekel bi, da je nekje v povprečju svojega cenovnega razreda (stane sicer 70 evrov).

Prepričan sem, da bo zvok marsikomu všečen. Najlažje bi ga opisal kot udarnega. Naredi učinek, ima zadosti globine in polnosti, da ga je fino poslušati, pa četudi kdo ni prevelik ljubitelj poudarjenih nizkih tonov. Na račun tega sicer ne trpijo srednji in visoki, morda se le malenkost premalo čisti, a tega mu ne bi zameril niti pri precej višji ceni. Ne bi se sicer branil aplikacije z izenačevalnikom, vendar je ni. Po črto pa je to za piknike, žure, večerno razvedrilo in druge priložnosti prav uživaški zvočnik. Če le ne boste zahtevali, da z zvokom napolni prevelik prostor ali seže na drugi konec vrta.

Avtonomija baterije uradno znaša 12 ur, kar je nekako primerljivo z drugimi zvočniki za podobno ceno. Meril je nisem in je seveda tudi odvisna od glasnosti predvajanja, pa malenkost tudi od uporabe svetilke. Vsekakor je zadostna za cel piknik ali zabavo in za vsaj en teden občasnega poslušanja. Polni se prek priključka USB-C, torej lahko z istim polnilnikom, ki je v uporabi tudi za telefon, kabel je lepo speljan skozi utor na spodnji strani podstavka.

IKEA Vappeby ima nekaj zanimivih adutov. Atraktiven zvok, vgrajeno svetilko z lepo razpršeno svetlobo, funkcionalnost Spotify Tap in dizajn brez kakršnih koli vidnih membran, ki bi izdajale, da je to zvočnik. Po drugi strani pa tudi nekaj lastnosti, ki bodo najbrž koga odvrnile od nakupa, med njimi velikost, morda prav oblikovanje, odsotnost vsakršnih naprednih zmožnosti bluetootha, morda tudi cena. Vprašati se torej morate, kakšen zvočnik, tako oblikovno kot po funkcionalnostih potrebujete, enoznačnega priporočila pri tako posebnem izdelku ne moremo dati.

HVALIMO:
  • Dober zvok, sploh glede na ceno
  • Uporabna svetilka
  • Smiselna izvedba gumba za glasnost
  • Trajanje baterije in polnjenje prek USB-C
GRAJAMO:
  • Zgolj osnovne funkcionalnosti bluetootha
  • Trda plastika je občutljiva na praske in prstne odtise
  • Prevelik (prostorninsko) za prenašanje naokrog
  • Dizajn ne bo všeč vsakomur
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja