Igričarski dodatki so najboljši računalniški biznis
Matjaž Ropret 24. februarja 2021 ob 18:50

Igričarski izdelki so med najbolj dobičkonosnimi v računalniškem svetu, zato ni presenetljivo, da tudi veliki »poslovni« igralci vstopajo na ta vlak. HP tako prevzema znamko HyperX, pod katero je podjetje Kingston prodajalo miške, tipkovnice in drugo periferijo.

HP, drugi največji proizvajalec osebnih računalnikov na svetu (za Lenovom), je seveda še kako prisoten z igričarskimi prenosniki, namiznimi PC-ji in monitorji, večinoma pod znamko Omen. Zdaj pa želi to področje še okrepiti, zato prevzem HyperX-a za 425 milijonov dolarjev (350 milijonov evrov). Dodatna ponudba bo vsako četrtletje zagotovo prinesla nekaj dodatnih milijonov dobička in predvsem držala uporabnike v enotnem ekosistemu. Tako vsaj upajo v ameriški korporaciji.

Ponudnikov, ki se ukvarjajo s celotno paleto, od računalnikov, preko mišk in tipkovnic do slušalk in še česa, sicer ni malo. Omenimo denimo Razer, Asus, Gigabyte in MSI. Potem so tu taki, kot je bil doslej HP, ki se osredotočajo na računalnike in monitorje, denimo Dell (Alienware) in Lenovo, pa seveda obilo proizvajalcev dodatkov, kakršni so Logitech, Steelseries, UVI in doslej HyperX.

V zadnjem času je predvsem huda konkurenca in tudi veliko sprememb na področju mišk in tipkovnic. Četudi se marsikomu, ki pretežno uporablja običajen prenosni računalnik in zraven kakšno poceni miško ali pa morda kaj boljšega v slogu Logitechove MX Master, zdi, da tu ni kaj dosti dogajanja, je stvarnost povsem drugačna. Pri miškah proizvajalci lovijo čim večjo natančnost – hitrost zaznavanja in ločljivost optičnega tipala – ter v zadnjem času čim manjšo maso, s trendovskimi naluknjanimi ohišji. Pri tipkovnicah pa se ogromno govori o različnih »barvah« stikal, ki predstavljajo različne vrste odzivnosti, hitrosti, povratne informacije, »klika«, zvoka. Veliko proizvajalci tudi poskušajo s tipkovnicami brez numeričnega dela (tenkeyless, TKL) ali še bolj kompaktnimi s 60 do 65 tipkami. Običajne jih majo malo čez sto, izvedbe TKL pa približno 80. Tole denimo tipkam na tipkovnico TKL z rdečimi (»linearnimi«) stikali. HyperX je nedavno predstavil kompaktno tipkovnico Alloy Origins 60, ki so jo tuji vplivni Youtuberji dokaj dobro sprejeli.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.


Prav dobre ocene preizkuševalcev na Youtubu in slavnih igričarjev na Twitchu so med najpomembnejšimi razlogi za nakup in na dokaj dobro pozicioniranost znamke HyperX verjetno računajo tudi v HP-ju s tem najnovejšim prevzemom. Kingston bo sicer še naprej izdeloval pomnilniške module, bliskovni pomnilnik in diske SSD.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.