Igričarji vedo, kar so drugi spregledali 
Tehnozvezdje 18. novembra 2023 ob 16:42

Samsung Galaxy Z Fold5 se je uveljavil kot najboljši pametni telefon za uživanje v razburljivih svetovih mobilnih iger. To ni obljuba, temveč dejstvo, ki ga zlahka preverite.

Mobilne igre pogosto izkoristijo zmogljivosti naprave do njenih skrajnih meja, kar uspe le malo drugim aplikacijam, zato morebitne pomanjkljivosti v zasnovi ali v strojnih komponentah takoj priplavajo na površje. Smela trditev, da je dotični prepogljivi pametni telefon pisan na kožo predanim igričarjem in nasploh vsem ljubiteljem zahtevnih mobilnih iger, niso zgolj lepe obljube. Dovolj je, da nanj namestite igre, kot sta Genshin Impact ali Call of Duty, in prepričali se boste sami.

Čeprav mobilne igre komponente poženejo do skrajnih meja, celo tipala, saj ni malo iger, ki izkoriščajo poznavanje položaja in premikanje telefona v prostoru, so nekateri sestavni deli naprav pomembnejše od drugih. Na prvem mestu je zagotovo procesor, saj brez izrednih grafičnih zmogljivosti ni dobre igralne izkušnje. V tem Galaxy Z Fold5 blesti, kot blestijo vsi telefoni Samsung s procesorjem Qualcomm Snapdragon 8 druge generacije za telefone Galaxy. Od standardnega čipa, ki je vgrajen v nekatere najbližje zasledovalce, se razlikuje v višjem taktu jeder. Razlika je sicer na papirju majhna in je skorajda ne občutite v dnevnih opravilih, toda ko gre za igre, se poznajo že manjše izboljšave. Le nekaj sličic na sekundo več vpliva na vizualno izkušnjo, a morebiti tudi na uspešnost v doseganju ciljev. Vgrajeni procesor v povezavi z obsežnim in hitrim delovnim pomnilnikom (RAM) poskrbi, da ni mobilne igre, ki na Galaxy Z Fold5 ne bi zablestela v najboljši luči.

S procesorjem in nasploh z visokimi zmogljivostmi je povezana še ena lastnost, na katero prepogosto pozabljamo. Ko deluje pod najvišjimi obrati, se segreva. Tako pač je. Odvajanje odvečne toplote je naslednja pomembna lastnost, ko je v ospredju igranje iger. Posledica morebitnega slabšega prehajanja odvečne toplote s procesorja na ohišje in od tam v zrak, je upočasnjevanje hitrosti jeder in s tem zaviranje zmogljivosti ter manj udobno držanje naprave v rokah. Neumno bi bilo, če bi tovrstne zadeve zanikali. Ker je nadvse zmogljiv, se procesor segreva, a obenem je odvajanje toplote dovolj učinkovito, da je upočasnjevanje naprave Galaxy Z Fold5 manj izrazito kot je bilo pri predhodnikih. Zasnova prinaša še eno nepričakovano prednost za uporabnike. Tečaj slabše prevaja toploto, zato se polovica s procesorjem greje, medtem ko površine, ki se jih med igranjem dotikate (spodnje, ko je obrnjen ležeče), zadržijo prijetno in nič kaj motečo temperaturo.

Poleg procesorja na igralno izkušnjo najbolj vpliva še zaslon. Tu je Galaxy Z Fold5 zaradi zasnove v veliki prednosti pred vsemi telefoni klasične oblike. Gejmerji se bodo najbolj razveselili velike površine, na kateri je lažje opaziti podrobnosti in celostno sliko, kot na zaslonih običajnih velikosti. Še posebej v igrah z veliko drobnimi elementi in protagonisti. Zaslonska tehnologija AMOLED obenem zagotavlja čudovite barve in kontrastno razmerja, nudi visoke svetilnosti za udobno igranje na prostem ter, kar je v nekaterih zvrsti iger daleč najbolj pomembno, hitro osveževanje. Razlika med 60 ali 120-herčnim lahko vpliva na življenje ali smrt. V prenesenem smislu. Med streljanjem zlobnežev je pomembno, da hitro opazite najmanjše znake, kaj se pred vami nekaj dogaja, in se dovolj hitro odzovete. Ker visoke hitrosti osveževanja niso vedno potrebne in ker vplivajo na porabo energije, je naslednja pomembna lastnost dinamično prilagajanje osveževanja med 1 in 120 herci dogajanju na zaslonu. Ko igrate, ste navdušeni nad velikimi hitrostmi, a ko gledate statično sliko, vam je vseeno, da je hitrost osveževanja nižja. S tem pa je nižja tudi poraba energije.

Tako smo prišli do zadnje pomembne komponente. Baterije. Kaj dosti ne pomagajo niti odlične zmogljivosti niti čudovit zaslon, če temu ne sledi zaloga energije, ki je na voljo. Igre zahtevajo čas in zelo boste razočarani, če boste morali prehitro iskati električni priključek. Zaradi tega je Samsung opremil Galaxy Z Fold5 z optimalno veliko baterijo, ki bo brez težav podprla zahteve najbolj zahtevnih uporabnikov. Ko je veselja konec in je priklop na napajalnik nujen, v igro vstopi 45-vatno hitro polnjenje, ki poskrbi, da se hitro vrnete v razburljivo okolje priljubljene igre.

Galaxy Z Fold5 se odlično obnese v vsaki nalogi, ki mu jo zaupate. Za večino dnevnih opravil uporabljate sprednji zaslon, a ko želite več, telefon razprete. Velik osrednji zaslon je popoln za uporabo več aplikacij hkrati, za poslovne zadolžitve in tudi za bolj zabavne. Še posebej razburljivo je gledanje videa z YouTub-a, saj ste ob nakupu naprave upravičeni do štirih mesecev brezplačne uporabe storitve YouTube Premium. To ni edina ugodnost. Marsikdo se bo ravno tako razveselil možnosti, da šest mesecev brezplačno uporablja storitev Microsoft Onedrive.

Samsung se je letos izkazal. Inženirji so na novo zasnovali tečaj, ki posrbi, da je Galaxy Z Fold5 tanjši od prejšnjih generacij tega pionirskega prepogljivega telefona in se zapira brez špranje, ter ravno prav nadgradili elektronske komponente, da je kos vsemu, kar od sodobne premijske naprave pričakujete in zahtevate. Postal je zrelejši in uporabnejši ter bo zadovoljil vsakogar, ki ceni njegove danosti. To pa sta dva zaslona, ki omogočata večjo svobodo uporabe, povečata produktivnosti in morda, kar je za nekatere najbolj pomembno, drastično izboljšata igralno izkušnjo.

Avtor Tehnozvezdje
mm
Prispevek je skupno delo uredništva oz. več avtorjev, zato se ne da podpisati enega posameznika.
Tehnozvezdje - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja