Igra prestolov tudi po nocojšnjem finalu sedme sezone ostaja na HBO go
Matjaž Ropret 28. avgusta 2017 ob 19:15

Zadnji del sedme sezone Igre prestolov si bo nocoj mogoče ogledati na HBO, Američani so ga videli že sinoči. Ne dvomim, da je že na spletu za piratski dolpoteg, je pa tudi na storitvi HBO go, kjer zamudnike in novince v tem fantazijskem svetu čakajo vsi deli te serije. Poleg kopice drugih vsebin, tudi nekaterih dokaj novih filmov.

Ameriški HBO (Home Box Office) je eden glavnih ponudnikov plačljive televizije, nastal je pred skoraj 45 leti. Ponuja paket programov, ki jih ne prekinja z oglasi, in na katerih vrti filme in serije, od hollywodskih in drugih do lastne produkcije. V njej je podjetje zelo močno, šele v zadnjem času ga je začel na tem področju ogrožati Netflix. Skupno ima HBO približno 180 milijonov naročnikov, od tega kakšnih 130 milijonov zunaj ZDA. V sklopu naročniškega paketa sta tudi dve storitvi videa na zahtevo – klasični HBO OD, dostopen prek sprejemnika izbranega operaterja, in HBO go, namenjen primarno mobilnim napravam in računalnikom, v zadnjem času pa je prišel tudi na pametne televizorje in celo v programske sheme.

Z vidika slovenskega gledalca je morda HBO celo bolj zanimiv kot Netflix. V knjižnici, ki skupno ta čas vsebuje več kot 3200 filmov in serij, je več novejših filmov. Takih, ki so mogoče ostali zamujeni, ko so se vrteli v kinu. Trenutno aktualne novosti so Vaiana, Rogue One, Podzemlje: Krvave vojne, … Tudi serij, ki jih je mogoče gledati na televiziji, ne samo na HBO, ampak tudi na drugih kanalih, je na voljo več. Med njimi Nogometaši, Podpredsednica, Ray Donovan, Silicijeva dolina, Sopranovi, Twin Peaks in mnogo drugih. Netflix pač v zadnjem času daje poudarek svoji produkciji. Podobno pa HBO v zadnjem času zelo izpostavlja svojo Igro prestolov, eno najbolj visokoproračunskih produkcij, kar so se jih kdaj lotili. Znotraj HBO go se najde tudi kakšen poučen dokumentarec, pa občasno koncert ali dva in to je zagotovo najbolj primeren kraj za iskanje novejših Disneyjevih oz. Pixarjevih risank (Avtomobili, Letala, …) za takojšnji ogled. Nabor ni idealen, želel bi si seveda še več relevantnih filmov, kajti tistih pravih hitov je vseeno še premalo, vseeno pa atraktivnejši kot pri Voyu ali Pickboxu, medtem ko je primerjava z Netflixom precej odvisna od osebnih preferenc.

Aplikacije so na voljo za Android, iOS, LG-jeve, Samsungove in Sonyjeve pametne televizorje, gledati pa je mogoče tudi v brskalnikih na namiznih računalnikih. Naenkrat je lahko naročnik prijavljen na štirih napravah, od odjave ene do prijave nove pa mora miniti nekaj ur. Aplikacijam malce manjka preglednosti in enostavnosti, znotraj posamezne kategorije (denimo, če izberem akcijske filme ali drame), je dokaj zamudno najti kaj primernega. Je pa mogoče dodajati naslove med priljubljene in iskanje je kljub vsemu lažje kot v Voyu. V zadnjem času so precej izboljšali hitrost in stabilnost androidne aplikacije. Ta med drugim ponuja tudi možnost pošiljanja slike na naprave s protokolom chromecast, kar nekaterim deluje odlično, meni pa povzroča težave. Škoda je, da aplikacije ni za androidne televizorje Philips, ampak samo za Sonyje. Na računalniku priporočam brskalnik Chrome, saj v njem ni treba nameščati nobenih vtičnikov ali česa podobnega. Namen HBO go naj bi bil primarno v tem, da ga gledamo na poti ali nekje proč od televizorja, ponudnik ga obravnava kot storitev za »druge naprave« (second screen), a ga je dokaj brez težav mogoče pripeljati na veliki ekran, in si ogledati vsebino po želji. Pri Telekomu je ta storitev tudi v programski shemi (na programskem mestu 240 predvajalnika box), tako da se sploh ni treba ukvarjati z aplikacijami na televizorjih ali pošiljanjem slike s telefonov.

HBO že ves čas vidim kot enega glavnih razlogov, zakaj pri operaterju naročiti dražji paket (Modri Plus pri Telekomu, Gold Trojka Premium pri Telemachu, Oranži Diamant HBO pri T-2). V njem je filmska naročnina cenejša, kot če bi jo naročil posebej, kajti paket vsebuje še kaj drugega, od višje hitrosti interneta, do širše programske sheme in drugih dodatkov. Pri Telekomu sicer mesečna naročnina na filmski paket stane 10,20 evrov, kar vključuje visoko razločljivost (HD) in pretočno storitev. Do konca meseca novi naročniki dobijo popust, saj prvo leto plačujejo 7,95 evrov. Pri Telemachu naročnina HBO kot dodatka stane 11,50 evrov.

V ZDA so pred časom že uvedli HBO go kot samostojno naročnino (v slogu Netflixa), v Sloveniji ga je za zdaj mogoče dobiti samo v sklopu paketa televizijskih programov tega ponudnika. Kdor je naročnik televizije oz. trojčka, mu priporočam razmislek o višjem paketu ali dodatni naročnini, kajti HBO dejansko prinaša filme podobno hitro, kot pridejo na nosilce blu-ray, serije pa takoj. S slovenskimi podnapisi ali sinhronizacijo. Ker je ogled mogoče skoraj kjerkoli, je storitev še toliko bolj zanimiva. Pogrešam le še možnost nalaganja posameznih naslovov na telefone ali tablice, kar že nekaj časa omogočata Amazon Prime Video in Netflix. A ta dva nimata Igre prestolov.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja