Novosti s sejma Ifa 2017
Matjaž Ropret 29. avgusta 2017 ob 22:49

V Berlinu se začenja največji evropski sejem zabavne elektronike, poznopoletni poligon za predstavljanje novih izdelkov, ki bodo v prodajo prišli v času do božiča. Hkrati pa tudi priložnost za vzpostavljanje ali kar vsiljevanje novih trendov, saj smo v zadnjih letih prav na Ifi videli razmah tablic, televizorjev 3D in potem 4K, pametnih ur, naprav pametnega doma in še česa. Nekatere od teh kategorij so se prijele, druge se še iščejo, posamezne pa so že izumrle. V prihodnjih dneh bomo prisostvovali večini glavnih predstavitev v nemški prestolnici in se sprehodili po razstavnih prostorih ter v besedi, sliki in morda tudi videu opisali najbolj izstopajoče novosti. Vse bodo zbirno v tem članku, tako da ga vsake toliko časa osvežite in poglejte, kaj je novega. Seveda pa bomo posameznim predstavitvam in dogajanjem namenili samostojne članke.

Za sejem Ifa je že v navadi, da na njem prevladujejo televizorji in druge naprave domače zabave. Tokrat pričakujemo nekaj novih modelov višjega razreda, verjetno pretežno z zasloni OLED, pa tudi kakšne projektorje 4K in druge konkurenčne izdelke. Zagotovo bo na sejmišču kopica povezanih izdelkov za “pametni dom” in v sosednjih halah še v omrežje povezani gospodinjski aparati in bela tehnika.

Na Ifi je vedno nekaj novih modelov pametnih telefonov, čeprav ni poudarek na tem. Pričakujemo LG-jev V30, ki bo nekakšen predhodnik Googlovega Pixla XL z letnico 2017. Pa trojico novih Sonyjevih Xperij, prvič si bomo lahko v živo ogledali Galaxy Note8 in Nokio 8, verjetno pa bo kaj novega še pri kakšnem v Sloveniji manj prisotnem proizvajalcu.

Samsung naj bi predstavil novo pametno zapestnico in uro. Pri Asusu in Lenovu se nadejamo tako osebnih računalnikov, kot tablic in telefonov, pa še kakšnega “navideznega asistenta” oz. domačega zvočnika s slogu Amazonovega Echa, kar naj bi predstavil tudi Sony. Ta bo menda prikazal tudi nekaj novega s področja avtomobilske infozabave. Le za Huawei ni povsem jasno, kaj, če sploh kaj bo predstavil.

Za sprotne novosti iz Berlina spremljaj Tehnozvezdje na twitterju in facebooku ter moj osebni profil na twitterju, članki pa bomo dodajali koliko hitro bomo utegnili.

Novosti po proizvajalcih

Asus – Tajvanski proizvajalec je največ pozornosti namenil očalom za mešano resničnost, ki jih bo prodajal za slabih 500 evrov. Med predstavitvijo so nas na trenutke navduševala, na trenutke pa puščala precej prostora za izboljšavo. Videli smo tudi nekaj atraktivnih prenosnikov, od najlažjih do najbolj zmogljivih vrtljivih modelov, pri katerih Asus obljublja zelo konkurenčne cene, a bo za uresničitev tega treba še počakati.

Samsung – Korejski velikan je veliko govoril o tem, kako njegove inovacijo olajšajo vsakdanje življenje in postajajo nepogrešljive. Med tem je omenjal pralni stroj, ki poln boben perila opere pol hitreje, ker ima zadnjo ploščo, ki se vrti v nasprotni smeri in tako poskrbi za dodatno poskakovanje perila v njem. Od tega, kar se bo verjetno bolje prodajalo, pa je predstavil novo pametno uro in zapestnico, ki sta v bistvu z večjo vodotesnostjo in GPS-om (ura) nadgrajeni različici že znanih naprav. Medtem ko je ušesnim čepkom ali drugače povedano slušalkam, ki nimajo nobenih kablov, povečal kapaciteto baterij.

Garmin – Nekoč vodilni proizvajalec navigacijskih naprav, ki so povsem zamrle, se je precej osredotočeno usmeril v rekreativne in pametne ure, kjer je povrnil dobršen delež izgubljene prodaje. Tokrat je predstavil tri nove modele, klasično pametno uro, zapestnico, ki bo tekmovala s Samsungovo in, morda najbolj zanimivo, uro s kombinacijo klasične številčnice in majhnega zaslončka za obvestila in ostalo.

Sony – Podjetje, ki že desetletja narekuje trende in vzbuja posnemovanje, vsakih nekaj let poskusi s čim popolnoma novim. Z dodatki, ki naj bi telefon spremenili v resne fotoaparate mu ni uspelo, z velikotipalnimi kompaktnimi fotoaparati pač. Zdaj podobno formulo preizkuša v še manjšem ohišju, saj RX0 izgleda podobno kot najmanjša kamera Gopro, ima pa prav tako enopalčno tipalo in kup napredne foto-video tehnologije. Še naprej pri Sonyju peljejo naprej tudi ustaljeno strategijo s pametnimi telefoni, četudi ni najbolj uspešna. Predstavili so novi Xperiji Xz1 in XZ1 compact.

Philips – Znamka televizorjev, ki jih razvija in trži kitajski TP Vision, v letošnjem naboru ni imela klasično “najvišje” serije osem. Zato so zdaj dodali model PUS8602, ki prihaja celo s tehnologijo kvantnih pik. Zraven pa so predstavili še nov model OLED (POS9002), tokrat tudi v 65-palčni diagonali.

Lenovo – Najbolj prodajno perspektiven proizvod je zagotovo pametni telefon Moto X4, ki bo za 400 evrov vsaj na papirju ponujal veliko, od solidnih zmogljivosti in dolgega trajanja baterije, do vodotesnosti. Tudi prvi vtisi v živo so kar pozitivni. Prenosnika Yoga 920 in Yoga 720 (12) pa sta klasična Lenovova zgodba. Nekaj pridobita in v želji po “napredku” ali nečem drugačnem tudi kaj izgubita.

Western Digital – Predstavil je rešitev za osebni oblak, polnilnik za iPhone, ki hkrati varnostno shranjuje datoteke s telefona in 400-gigabajtno kartico micro SD.

Netatmo – Francosko podjetje širi svoj nabor izdelkov za “pametni dom” in v platformo pridobiva tudi druge proizvajalce, kot sta Gardena in Velux.

Alcatel – Kitajaska znamka, del konglomerata TCL, je predstavila kopico pametnih telefonov, med njimi Idol 5 in Idol 5s, ki pa na prvi pogled nista tako konkurenčna, kot je bil denimo njun predhodnik Idol 3 pred dvema letoma.

DJI – Prikazal je večinoma kozmetične popravke že znanih dronov Phantom 4 Pro in Mavic Pro.

LG – Po pričakovanjih je korejski velikan pokazal telefon V30, ki naj bi bolje konkuriral Samsungovim osmicam, kot je to uspevalo modelu G6. Prvi vtisi so zelo pozitivni.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja