IFA 2018: Nepoštena konkurenca med telefoni
Matjaž Ropret 2. septembra 2018 ob 17:04

Pogosto si postavljamo cenovne meje in jih ne želimo preseči, pa bi že samo nekaj (deset) evrov več lahko pomenilo bistveno boljši nakup. To je še posebej očitno pri pametnih telefonih. Cenovni razred med dvesto in tristo evri je še vedno poln modelov s procesorji nižjega razreda (Snapdragon 4xx, različni Mediatekovi, itd) in tudi tam do petsto evrov je večina obsojena na srednjerazredni čip, denimo nekaj iz družine Snapdragon 6xx. Zato se sliši skoraj kot nelojalna konkurenca, ko nekdo predstavi telefon z lanskim vrhunskim procesorjem za 349 evrov.

Prav to je storila Huaweijeva sestrska znamka Honor s telefonom Honor Play. Ta je usmerjen v igričarje in ga poganja Kirin 970, ki smo ga lani prvič spoznali v modelih Mate 10 in Mate 10 Pro, letos pa ga je Huawei uporabil še za P20 in P20 Pro. Pri nobenem od teh se nismo mogli pritoževati nad hitrostjo, zelo dobra je bila tudi baterijska vzdržljivost in z nadgradnjo programske-strojne opreme (firmware) GPU Turbo so mu pohitrili še grafične sposobnosti. Zdaj so predstavili naslednika, Kirin 980, ki ga bomo sredi oktobra ugledali v telefonih Mate 20 in Mate 20 Pro, vendar je tudi predhodnik še vedno odličen. Sploh za 350 evrov. Poganja lahko katero koli igro pri visoki ločljivosti. Primerjava z večino drugih telefonov take cenovne postavke je skoraj nepoštena.

Honor Play je tudi sicer zelo obetaven. Ni majhen, toda izdelan je več kot dobro in njegov 6,3-palčni zaslon izgleda živahen. Tudi baterija s 3750 mAh bi morala zdržati kar nekaj časa. Vgrajenih je štiri gigabajte pomnilnika in 64 GB shrambe, torej dovolj za veliko večino kupcev. Tudi NFC in USB-C sta prisotna. Kakšen je fotoaparat z ne najbolj prepričljivo zaslonko f2,2 je vprašljivo, toda morda na preseneti. Zanimiv telefon, ne samo za igričarje.

Tudi drugi kitajski proizvajalec, ZTE, ki se je nekako izvil iz primeža ameriške politike, je prepričan v to, da ima močnega aduta. In Axon 9 Pro dejansko je prava zver po strojni plati, občutek v roki pa je malenkost slabši kot denimo pri Sonyju XZ3. Procesor je tu Snapdragon 845, kot pri bolj ali manj vseh vrhunskih telefonih, pomnilnika šest gigabajtov, shrambe 128 GB. Fofoaparat je dvojen z velikimi pikami, tudi zaslon OLED je velik – meri 6,2 palca, podpira HDR in ima čip za napreden »kinematografski« prikaz. Telefon je vodotesen (IP68), ima stereo zvočnika in veliko baterijo (4000 mAh). Na papirju bolj ali manj vse, kar bi si človek želel od telefona. Prodajali ga bodo za 649 evrov, kar pa je mogoče malenkost previsoko postavljena cena. Oneplus 6 s precej bolj uveljavljeno znamko med entuziasti je dobrih sto evrov cenejši.

Medtem pa je LG naredil zanimivo in morda svojo najboljšo potezo glede telefonov v zadnjih letih. Pri novem G7 One je za sistem vzel kar čisti Android One, kjer se bo tudi moral obvezati k ažurnim posodobitvam. Glede na počasnost in načičkano androidno preobleko tega proizvajalca, je to vsekakor dobra novica. Telefon je sicer malce okrnjena, a verjetno tudi cenejša različica modela G7 ThinQ. Ima enak (ultrasvetel) zaslon, toda lanski procesor Snapdragon 835 namesto letošnjega 845. Zvočno je prav tako enak, z odličnim pretvornikom signala in ojačanjem basov v ohišju, toda fotoaparat je zgolj enojen. Tudi pomnilika in shrambe je manj, odločili so se za kombinacijo 4/32 GB, kar je škoda, saj bi bil s 64 GB prostora za podatke res odlična ponudba. Tako pa so morda storili en kompromis preveč. Predstavili so še G7 Fit, ki ima še malo starejši procesor (Snapdragon 821), slabši fotoaparat in tako naprej ter ni del programa Android One.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja