IFA 2018: Nekaj za preudarne in varčne
Matjaž Ropret 1. septembra 2018 ob 07:04

Predstavnikoma družine View 2, ki smo ju testirali nedavno, sta se pridružila še dva nova. Francoski Wiko je namreč na sejmu IFA predstavil telefona View 2 Plus in View 2 Go. Poleg njiju pa še nizkocenovni Harry 2. S tem želi ta proizvajalec pokriti vse cenovne pozicije med stotimi in tristotimi evri, predvsem za spodnjem delu, kjer je močan na domačem, italijanskem in še nekaterih evropskih trgih. Vseeno pa med temi najbolj obetavno deluje najdražji model.

V Wiku že nekaj časa poudarjajo, da želijo »demokratizirati« sodobno tehnologijo. Letos so si izbrali razpotegnjene zaslone, ki so v višjih cenovnih razredih že povsem samoumevni, v nižjih pa s pogosto še najde »staro« razmerje 16:9. Dalo bi se najti argumente v prid tega kot tudi novejših razmerij (18:9 ali celo 19:9), vendarle pa so nam z ergonomskega vidika in prikaza večine vsebin, pa tudi izgleda in izkoriščenosti prostora bolj simpatični telefoni s čim manj čela in brade. Žal je skoraj obvezna zareza, nanjo smo se morali na hitro navaditi in jo bomo gledali, dokler ne bo tehnologija omogočala skrivanje tipal pod zaslon, ali bo več proizvajalcev izvedlo pomičen zgornji del telefona. Poleg zaslona v Wiku veliko stavijo na barvitost svoje palete, tako da nekoliko izstopajo v dolgočasnosti spodnjega cenovnega razreda.

Harry 2 je telefon s priporočeno maloprodajno ceno 119 evrov, 5,45-palčnim zaslonom HD+, Mediatekovim procesorjem in pomnilniško kombinacijo 2/16 GB. Osnove, pač. Naslednji po vrsti je View 2 Go, ki bo stal 159 evrov. Po tehničnih lastnostih je podoben kot štirideset evrov dražji View 2, vendar imam popolnoma plastično ohišje in večjo baterijo s 4000 mAh, kar bi morali brez težav zadoščati za dva delovanja ali celo več med polnjenjema. Ena od potencialnih pomanjkljivosti je odsotnost čitalnika prstnih odtisov, vendar se v Wiku zanašajo na prepoznavanje obraza, ki zdaj pri večini mobilnikov deluje dovolj dobro in hitro, včasih še prehitro. Tudi takrat, ko ni povsem svetlo. Pri View Go dobijo kupci 5,93-palčni zaslon HD+, tri gigabajte pomnilnika in 32 GB prostora za podatke in enojen fotoaparat z dvanajstimi milijoni točk. Marsikomu pa bo bolj od specifikacij pomembno to, da bo telefon na voljo v štirih barvah in da nobena od njih ne bo črna.

Malo pod še vedno paradnim Wikom View 2 Pro pa bo View 2 Plus. Ta je, če odmislimo novo obliko in bolj običajno zarezo, skoraj na enaki ravni, s procesorjem Snapdragon 450, toda dvojni fotoaparat je samo v službi izračunavanja globine za posebne učinke, ne prinaša širokokotnega pogleda. In ohišje ne deluje tako trdno. Toda 64 GB prostora za podatke, ob štirih gigabajtih pomnilnika za gladko delovanje, se sliši idealnih za lepo video zbirko, ki bo znala izkoristiti širok zaslon.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.