IFA 2018: Malo je mini, mnogo je maksi … #VIDEO
Matjaž Ropret 29. avgusta 2018 ob 15:54

Bele Vrane so nam v pesmi želele malo, kar je slabega, in veliko, kar je dobrega. Besedi sta bili v ospredju predstavitve Acerjevih novosti, za katero pa lahko zapišemo, da so kljub globokim besedam o revoluciji na področjih znanosti o materialih ter o prelomnih inovacijah, pravzaprav izboljšani modeli, ki že lani niso bili slabi. Ali drugače. Višje zmogljivosti zaradi nove generacije procesorjev, manjše mere zaradi ožjih robov okoli zaslona ter podobno. Vprašanje pa je, kaj od tega (in po kakšnih cenah) bo prišlo tudi v naše trgovine.

Vsi bi navidezno, uporabniki pa smo mlačni

Predstavitev so začeli z očali navidezne resničnosti (VR), pri čemer nam pravzaprav nudijo dva izdelka. StarVR One so neposredni tekmec nespornima kraljema HTC Vive in Oculus Rift, z zanimivimi zmogljivostmi – vidnemu polju (FOV), ki se razteza 210 stopinj po vodoravni in 130 stopinj pa navpični osi. Poleg tega imajo vgrajeno tipalo za spremljanje premikanja očes oziroma sposobna so zaznati, kam točno v vidnem polju je zazrt uporabnik in temu primerno prilagoditi sliko. Očala s težo 450 gramov tudi niso pretežka, imajo pa AMOLED zaslona s po 16 milijoni podpik ter zmogljivost prikaza do 90 slik na sekundo. Že lani se je Acer priključil Microsoftovi pobudi tako imenovanih očal za združeno (mixed) resničnost, v resnici gre še za ena očala navidezne resničnosti, tako da smo bili letos priča izboljšanim izdelkom, ki sliši na ime OJO 500. Gre za cenovno dostopnejša očala z običajnim LCD zaslonom ločljivosti 1440×1440 pik na oko, a z vgrajenim zvočnikom in mikrofonom ter sistemom, ki izmeri razdalj med očesi uporabnika in temu primerno prilagodi delovanje.

Moč grafike, dveh procesorjev ali LED sijalk

Med računalniki je bil poleg prenosnikov v ospredju vse v enem računalnik Aspire Z24 s pomočnicama Alexo in Cortano. Da pa je komunikacija z njima možna tudi na daljših razdaljah in v hrupnem prostoru, je računalnik opremljen s štirimi mikrofoni. Sicer pa je njegov zaslon velik 23,8 palca ter polne HD razločljivosti.

Ko je govora o namiznih računalnikih so mnogo zanimivejši tisti s pripono »igričarski«. Tudi če jih ne kupujemo zaradi igranja, so zanimivi, saj so običajno opremljeni z najnovejšimi tehnologijami. Trenutno to pomeni Intelovi procesorji osme generacije (priporočljivo i7) ter eno od Nvidiainih grafik iz družine Geforce RTX. V oči pa padejo tudi ohišja, saj brez sijalk led, ki jim nastavimo želeno barvo ali pa se ta prilagaja zvoku, ne gre več (model Orion 900). Še »močnejši« je model Predator X, saj gre pravzaprav za igričarski računalnik z več kot enim procesorjem oziroma natančneje z dvema procesorjema Xeon ter kar dvanajstimi ležišči za pomnilniške module (RAM). Zato ni namenjen le igričarjem, temveč oblikovalcem oziroma »mačotom«, ki pač želijo imeti pod mizi najboljše, kar lahko kupijo z denarjem.

Kot zanimivost in priznati moramo, da je bila sila zabavna, je Acer izdelal in predstavil pravi igričarski »tron«. Stol v ohišju, ki se premika, trese in igralca nazorneje prenese v navidezni svet računalniške igre. Ima nosilce za tri monitorje, igričarski računalnik, ki vse skupaj poganja, pa je poleg na tleh. Zasede kar nekaj prostora, zato je moški brlog verjetno pogoj.

Maksi je veliko in težje, mini vzdržljivo in mobilno

Acer nima slabih prenosnikov, kar še posebej velja za zelo majhne, lahko in tanke prenosnike. Za letošnje modele so, tako kot za namiznike, značilni Intelovi procesorji osme generacije, zasloni polne HD ali 4K razločljivosti ter vse ožji robovi okoli zaslona. Zaradi tega je na primer Sfift 7 (14 palcev) pri enako velikem zaslonu za 15 odstotkov manjši, kot lanski model. Poleg tega pa sta nova tudi modela Sfift 5 in Aspire 7. Pri vsem je bilo veliko govora tudi o kovinski zlitini, zaradi katere so lažji, nekateri pa tudi tanjši. 15,6 palčni Sfift 5, zaslon je tudi občutljiv na dotik, ima na primer 5,87 mm široke robove, prenosnik pa tehta 990 gramov. Sfift 7, najtanjši prenosnik ta hip, pa ima robove široke 4,27 mm (92 odstotkov površine je zato zaslon).

Acer se je lotil tudi prenove ventilatorja, menda so motivacijo našli v razporeditvi letalnih peres sove, ki je tišji in ima višji zračni tok. Ta je svoje mesto našel v igričarskem prenosniku Predator Triton 900, ki je zanimiv tudi zaradi nosilca za zaslon razločljivosti 4K občutljivega na dotik, ki ga lahko poleg običajnega položaja lahko obrnemo nazaj (oblika šotora za gledanje filmov) ali »zložimo« nad tipkovnico, da tvorimo »debelo« tablico. Pohvalno pa je tudi, da ima mehansko tipkovnico, ki jo igričarji znajo še kako ceniti.

 

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja