IFA 2018: Majhno, manjše, boljše #VIDEO
Matjaž Ropret 30. avgusta 2018 ob 10:15

Asus je oder ob robu sejma IFA zavzel kmalu po drugem tajvanskem proizvajalcu osebnih računalnikov, Acerju, in navinarje nagovoril z zelo podobnimi poudarki. Tudi s pomočjo istega Intelovega predstavnika. Ameriški velikan je pač te dni obelodanil nove predstavnike osme generacije procesorjev Core, ki so za približno desetino hitrejši od lanskih in še vedno aktualnih. Tudi pri Asusu se bo letos in v začetku prihodnje leta našlo marsikaj ogleda in verjetno tudi nakupa vrednega. Da bi bilo le v slovenskih trgovinah.

Prenosniki so morda trenutno eno najbolj živahnih tehnoloških področij. Raznovrstnost in razmišljanja o napredku je več kot pri telefonih, fotoaparatih in še marsikje drugje. Pa tudi bistveno več kot še pred nekaj leti. In, kot smo že nekajkrat omenili, današnji prenosnik je bistveno zmogljivejši od pet let starega, v Intelu trdijo, da je dvakrat hitrejši, ponuja nekajkrat hitrejšo grafiko in kar 12-krat hitrejši, gigabiten Wi-Fi. Ob tem, da je manjši, tanjši, lažji in ima vsaj primerljivo, če ne daljše trajanje baterije.

Tako so tudi v Asusu v primerjavi z lanskimi modeli letos dali poudarek na zmanjševanju. V povprečju imajo prenosniki za približno četrtino manjšo površino, če jih gledamo zaprte. V praksi pa to pomeni, da je letošnji 14-palčni samo še tako velik, kot je bil lanski 13-palčni, 15-palčni pa je zgolj malo širši od 14-palčnega. Seveda so to dosegli pretežno s tanjšanjem robov okrog zaslona. Materiali so enaki, torej pretežno aluminij, ni igranja z litijem ali magnezijem, kot pri Acerju, toda zaradi tega računalniki delujejo bolj trdno in izkazujejo manj zvijanja, četudi na račun kakšnega dekagrama več.

V osnovi ima Asus štiri družine prenosnikov. Osnovna je Zenbook, kjer so modeli z »običajno« zasnovo, torej brez vrtenja zaslona ali spreminjanja v tablico, toda z eno novejših Asusovih domislic, imenovano Ergo-lift. To pomeni, da gre zadnji del pokrova toliko čez ali pod glavni del prenosnika, da je slednji nekoliko nagnjen. To omogoča udobnejše tipkanje, ker je tipkovnica pod kotom, in boljše odvajanje toplote. Zenbook je na voljo v treh velikostih, z diagonalami zaslon 13,3 (UX333), 14,1 (UX433) in 15,6 palcev (UX533). Kljub izjemno tankemu robu na vseh štirih straneh zaslona so uspeli ohraniti kamero zgoraj in zraven dodati še infrardečo za biometrično prijavo prek sistema Windows Hello. Poleg procesorja i7 (lahko je seveda tudi cenejši i5) je v dražjih modelih vgrajena grafična kartica Nvidia Geforce GTX 1050 Max-Q, kar že omogoča nekaj osnovnih igričarskih radosti. Na sledilni ploščici je lahko izrisana numerična tipkovnica, ki na prenosnikih sicer običajno manjka, ker zanjo ni prostora.

Zenbook S (UX391FA ali UX391UA) je še lažja in še bolj nagnjena izvedba. Tehta namreč samo kilogram, spodnji del s tipkovnico pa se kar usede na ležišče v pokrovu z zaslonom in menda omogoča še večjo ergonomijo. Vgradili so nov zaslon, ki menda porabi bistveno manj energije, zaradi česar obljubljajo kar do dvajset ur trajanja baterije.

Zenbook Pro, ki je na voljo v 14- (UX480) in 15-palčni izvedbi (UX580), je nekoliko zmogljivejša »mašina«, primerna tudi za kakšne grafične oblikovalce in podobne uporabnike. Lahko ima ekran 4K s 100-odstotnim Adobe RGB barvnim obsegom. Računalnik ima priključke USB-C s protokolom Thunderbolt 3. Procesor je lahko tudi šestjedrni Core i9 in grafična kartica Geforce GTX 1050 Ti. Sledilna ploščica pa je še bolj zanimiva kot pri običajnem Zenbooku, saj je pravi drugotni zaslon. Na njem so lahko bližnjice (kot pri Applovem »traku«), posamezne »aplikacije«, kot so predvajalnik glasbe, kalkulator in še kaj, ali pa kar celotna vsebina zaslona, prenesena od zgoraj.

In nazadnje je tu še konkurent Yogam in ostalim vrtljivim prenosnikom, Zenbook Flip. Lahko je 13- (UX362) ali 15-palčni (UX562). Prav tako ima dizajn Ergo-lift, za takrat, kadar je zaslon v običajni poziciji. Tudi tega so konkretno zmanjšali, vgradili Geforce GTX 1050 Max-Q in zaslon 4K. Tako, kot že vedno zadnja leta, Asusova paleta veliko obeta.

Ne ustavlja pa se zgolj pri prenosnikih. Tokrat niso posebej omenjali igričarske linije ROG, toda prvič smo si lahko od blizu ogledali igričarski telefon s tem imenom. Deluje impresivno, zelo dobro je izdelan, ergonomski, z glasnim zvokom in opcijskim dodatnim hladilnikom, ki poskrbi, da se zadeva ne pregreje.

V živo pa nismo videli namiznega računalnika Zen AiO 27 (Z272). Ta deluje moderno, v podstavku ima brezžični polnilnik za telefon, zaslon je 4K z diagonalo 27 palcev, procesor i7, pomnilnika je lahko do 32 GB, grafična kartica pa gre do GTX 1050. Medtem ko se zvočniki, štirje so, kitijo s certifikatom Harman Kardon.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.


 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja