IFA 2018: Krivine, 5K in Thunderbolt 3
Matjaž Ropret 3. septembra 2018 ob 16:58

Na monitorje se v dobi, ko prevladujejo prenosniki računalniki zlahka pozabi. Toda resnejši uporabniki jih še niso odpisali, na srečo tudi proizvajalci ne. Skoraj obvezni so za igričarje, morda pa se kdaj spet vrnejo v zavest množic, če se uveljavi priklapljanje telefonov na večji zaslon. Tu je nekaj novosti, ki smo jih videli na sejmu IFA v Berlinu.

Podjetje MMD, podružnica hongkonške korporacije TPV Technology, ki proizvaja monitorje z znamko Philips – TP Vision, druga podružnica TPV Technology, skrbi za televizorje te znamke – je prikazalo več novosti. Toda med njimi izstopa ultraširoki 499P9H (na naslovni fotografiji), ki se ponaša s kar 49-palčnim ukrivljenim zaslonom. Ta ima ločljivost 5K pri razmerju stranic 32:9. Premore tudi izskočno infrardečo kamero za prijavo v sistem prek načina Windows Hello in priključno postajo USB-C. Zanimivo je, da ga proizvajalec ne predstavlja kot monitorja za grafične oblikovalce in podobne profile uporabnikov, ampak po njegovih besedah nadomešča »potrebo po uporabi več zaslonov v okoljih, kot so finančne ustanove, borzne hiše in drugi poslovni sektorji.« Med drugim s svojo prilagodljivostjo, saj ga je menda mogoče dobro nastaviti posameznikovim željam.

V ponudbi Philipsa so še modeli 349P9H, 329P9H in 349P7Q, ki so prav tako ukrivljeni in namenjeni profesionalcem ter imajo vmesnike USB-C. Prvi pri diagonali 34 palcev premore ločljivost 5K (5120×2160 pik), srednji 4K pri diagonali 31,5 palcev in zadnji klasično WQHD (3440 x 1440) pri 34 palcih. Pri vseh poudarjajo minimalen rob okrog zaslona.

Samsung C34J791. Foto: Samsung

Samsung je predstavil prvi monitor s povezljivostjo Thunderbolt 3. Ta protokol za izjemno hiter prenos podatkov – do 40 Gb/s – prek priključka USB-C podpira vseh več prenosnikov. Tako monitor C34J791 vsebuje dva tovrstna priključka, ki znata prenašati sliko in podatke ter polnita naprave do 85 W, vse pa poteka prek enega kabla. Zaslon je sicer vrste QLED, kar pomeni LCD s tehnologijo kvantnih pik, z ločljivostjo 3440 x 1440. To naj bi zagotavljajo širok barvni razpon in dobro kontrastno razmerje.

LG 34GK950G

Pri LG-ju pa smo videli premijski igričarski model 34GK950G iz linije UltraGear. Ta ima prav tako 34-palčni zaslon z ločljivostjo 3440 x 1440, toda v primerjavi z mnogimi drugimi monitorji, namenjenimi igričarjem, je uporabljena tehnologija Nano IPS, torej podobna kot pri omenjenem Samsungu. To pomani, da pokriva 98 odstotkov barvnega spektra DCI-P3, prikaže pa lahko tudi 135 odstotkov barvnega prostora sRGB. Osveževanje je (za igre) solidnih 100 oz. 120 Hz, zaslon pa podpira tudi tehnologijo Nvidia G-Sync, ki poskrbi za prilagajanje osveževanja grafični kartici in netresočo sliko.

LG 38CK900

Pri LG-ju je bil zanimiv tudi računalnik tipa vse-v-enem z velikim, 37,5-palčnim zaslonom z ločljivostjo 3840 x 1600 (model 38CK900). Zadevo poganja AMD-jev procesor Ryzen 3, šibke pa niso niti ostale lastnosti. Vsekakor več kot primeren računalnik za borzne posrednike in druge, ki morajo naenkrat za namizju spremljati in urejati več različnih vsebin. Prikazovali pa so tudi zaporedno priključevanje monitorjev čez Thunderbolt 3, saj ta tehnologija omogoča, da en računalnik krmili štiri zaslone.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.