IFA 2018: Kopica prenosnikov za vse in pametne domače naprave za Američane
Matjaž Ropret 2. septembra 2018 ob 07:38

Kot skoraj vsak proizvajalec računalnikov in zabavne elektronike, se tudi Lenovo poskuša razviti v še nekaj več. Konkretno v nekoga, ki bo opremil bolj ali manj celoten (pameten) dom. To vizijo je kitajsko podjetje zastavilo že z dnevnosobnimi zasloni z navideznim pomočnikom, zdaj jo, resda zelo previdno, širi še z drugimi gradniki. Toda v ospredju prej ko slej ostajajo prenosniki. Med predstavljenimi na sejmu IFA so tudi druga generacija modela Yoga Book, kjer tipkovnica nadomešča e-črnilni zaslon, prva Yoga s procesorjem ARM in spodobno zmogljiv chromebook.

Prvi Yoga Book je bil majhen, zelo tanek in lahek, vendar na žalost procesorsko podhranjen prenosnik. Z njim so merili predvsem na umetniške duše, saj za tipkanje prazna površina z narisanimi tipkami ni bila najbolj primerna. Nova izvedba je še vedno majhna in res lahka, v mnogih vidikih pa je bistveno izboljšana. Glavni zaslon z diagonalo 10,8 palcev ima ločljivost 2560 x 1600 in procesor je zdaj iz družine core m (m3 ali i5-7Y54). Slednje ni niti najnovejše niti idealno, a velik napredek in tudi omogoča izdelavo brez prisilnega hlajenja. Žal je pomnilnika še vedno samo štiri gigabajte. Operacijski sistem pa je tokrat samo Windows 10, androidna različica je izpadla. Logično, glede na izbiro procesorjev.

 

Vse našteto predpostavlja funkcionalen računalnik za vsakdanja opravila, toda glavni draž, lahko pa tudi cokla, je v spodnjem zaslonu. Tam, kjer bi morala biti tipkovnica, je velik ekran s tehnologijo e-črnila. Ta lahko služi v treh funkcijah – kot tipkovnica, površina za pisanje ali risanje, in kot e-bralnik. Tipkovnico so tokrat precej dodelali, še vedno pa bo pretežno uporabna za priložnostno tipkanje. Komur so daljša besedila kruh, si z njo ne bo mogel kaj dosti pomagati. Dodali so jih sicer zvoke in vibriranje (oboje nastavljivo v treh stopnjah ali odklopljivo) in povratni občutek je v redu, toda uporabnik ne čuti, kje so robovi tipk, zato mora biti zelo pozoren, kam bo udaril s prsti. Med tipkanjem je spodaj preslednica in pod njo krogec, ko se uporabnik dotakne tega, se namesto preslednice izriše sledilna ploščica. S pisalom se na sejmu nismo uspeli veliko ukvarjati, prikaz besedil na tem zaslonu pa je fin za branje daljših besedil ali celo knjig. Naprava je tudi dovolj lahka, da je ne bi smelo biti problem dlje časa držati. In ker je yoga, se seveda obrne naokrog v »tablico«. Daleč največja ovira za prodor tega izdelka v množičnost pa bo cena. Izhodiščna bo namreč en evro pod tisočakom, zmogljivejši procesor bo verjetno pridodal še stotaka, enako velja za 256 namesto 128 GB SSD-ja.

Yoga C630 WOS bo v osnovi stala enako. Je pa to bolj običajen prenosnik s 13-palčnim zaslonom polne visoke ločljivostjo in maso 1,2 kg. A tudi eden prvih z novim Qualcommovim procesorjem Snapdragon 850. Ta je za razliko od različic za mobilne naprave optimiziran za poganjanje osebnih računalnikov, specifično operacijskega sistema Windows 10, seveda posebne izvedbe za tovrstne procesorje. Zmogljivosti bo treba preveriti v praksi, verjetno še vedno zaostajajo za podobnimi prenosniki z Intelovimi čipi, toda odpiranje programov se je na sejmu zdelo kar v redu. Glavni pridobitvi sta v trajanju baterije, te naj bi bilo kar za 22 ur, in v stalni povezljivosti. Procesor enako kot v pametnih telefonih vsebuje modem za priklop na katero koli omrežje LTE. To je torej računalnik za tiste, ki morajo biti vedno povezani in jim je baterijska vzdržljivost ključnega pomena. Hkrati pa si zadevo lahko privoščijo oz. upravičijo njeno ceno ter ne pogrešajo resne zmogljivosti.

Za domačo uporabo, mogoče kar namesto namiznega računalnika, bi utegnil biti zanimiv model Yoga Chromebook C630 s 15,6-palčnim zaslonom 4K in procesorjem osme generacije Core. To so bistveno drugačne lastnosti, kot jih običajno najdemo pri prenosnikih s sistemom Chrome OS. Toda v Lenovu so že napovedali da bo naprava naprodaj samo na določenih trgih. Verjetno v ZDA in še peščici držav. Tam so ceneni chromebooki uveljavljeni v šolah in so jih mladi že navajeni in si bodo morda tudi kasneje omislili spodoben računalnik na tej osnovi. Na tej strani Atlantika še vedno prevladujeta sistema Windows in MacOS, zato bo najbrž ta chromebook, ki bo sicer stal vsaj 800 evrov, Slovenijo preskočil. Toda Lenovo je predstavil še klasična chromebooka S330 in C330 za manj kot tristo evrov. Bolj zanimiv je manjši C330 z vrtljivim zaslonom na dotik.

Omenimo še dva. Prvi je ultrazmogljivi Thinkpad X1 Extreme s procesorjem i7 z oznako H (45 W), grafično kartico Geforce GTX 1050 Ti in tako naprej. Za dva tisočaka ali več. Zaradi mase 1,7 kg (oz. 1,8 kg z zaslonom 4K) vsekakor atraktiven za vse, ki v prenosniku potrebujejo veliko računske moči. Toda igričarski proizvajalci ponujajo še zmogljivejše grafične kartice v podobnih ohišjih. Drugi pa je Yoga C930 z zvočniško letvijo, ki igra na vse strani, in podporo za sliko HDR v načinu Dolby Vision.

Za pametni dom pa so v Lenovu razvili aplikacijo Lenovo Link, ki bo osrednji nadzorni center za povezane domače naprave. Krmiliti jih bo mogoče tudi glasovno s pomočjo Googlovega pomočnika ali Amazonove Alexe. Prve tri združljive naprave pa so kamera, sijalka in vtičnica, na katero je mogoče potem priključiti kaj drugega. Gre pa za dokaj zaprt sistem, ki ga bodo novembra začeli tržiti v ZDA. Ali bo kdaj obiskal tudi naše kraje, je še negotovo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja