IFA 2018: Izboljšati telefon, ki ga nihče ne kupi, in slušalke, ki jih vsi hočejo
Matjaž Ropret 31. avgusta 2018 ob 13:35

Pri Sonyju se nam včasih kar malo pozabimo, kaj vse to japonsko podjetje še ponuja poleg konzole Playstation 4 in fotografskih tipal, ki jih najdemo v skoraj vsakem pametnem telefonu. Očitno se je tako zazdelo tudi (novemu) prvemu možu korporacije Kenichiru Yoshidi, zato je zbrane novinarje na predstavitvi ob robu sejma IFA spomnil na tri glavne stebre Sonyja – elektroniko, zabavo in finančne storitve (na Japonskem). In na to, da poskušajo tako izdelke kot zabavo (vsebine) približati ustvarjalcem na eni in uporabnikom na drugi strani. Dogodek je bil tako preplet naštevanja novosti za profesionalce in domačo uporabo. Za nas je edino smiselno, da se osredotočimo na druge.

Med resnimi napravi vseeno velja omeniti kamero 8K s tremi tipali, saj očitno industrija poskuša pospešiti še en prehod na višjo televizijsko ločljivost. In ker bodo poletne olimpijske igre čez dve leti v Tokiu, bodo zagotovo poskrbeli za njihove snemanje v 8K. Ali bo takrat Sony še izdeloval telefone, je vprašljivo. Če sodim po novem modelu Xperia XZ3 pa vendarle so izgledi za vsaj rahel preobrat. Mobilnik deluje fin, precej bolj seksi kot nekaj zadnjih generacij, tudi bolj ergonomski, in svoje naredi zaslon OLED, celo po samsungovsko zaobljen na robovih. In z ločljivostjo QHD+ (1440 x 2880). V lepšem dizajnu in zaslonu sta tudi glavni razliki glede na pomladno Xperio XZ2.

Nekaj je tudi izboljšav pri fotoaparatu, ki ima sicer efektivnih 17 milijonov točk in med drugim omogoča snemanje superpočasnih posnetkov pri polni visoki ločljivosti in 960 sličicah na sekundo. Na trg bo zadeva že prišla z Androidom 9. In pri tem so dodali nekaj zanimivih dodatkov, ki pa na sejmu še niso delovali povsem zanesljivo. Ko uporabnik dvigne telefon z izključenim zaslonom in ga postane vodoravno se samodejno zažene fotoaparat. In dvakratni trepljaj ob strani naj bi priklical seznam najpogosteje uporabljanih aplikacij. Ohranili so tudi dinamično vibriranje ob predvajanju zvoka.

Medtem ko s telefoni Sonyju v zadnjem času res ne gre, pa je pri slušalkah med najbolj uspešnimi. Tako po kritikah ocenjevalcev kot pri prodaji. In čezušesni model bluetooth z aktivnim izničevanjem hrupa WH-1000XM2 je resno tekmoval z najbolj cenjenim tovrstnim izdelkom, slušalkami Quiet Comfort 35 proizvajalca Bose. Zdaj so predstavili WH-1000XM3 s še precej zmogljivejšim procesorjem za odstranjevanje neželenih frekvenc. Pa tudi zvočno so slušalke glede na prvo poslušanje odlične.

In za konec se vračamo še malo k televizorjem. Že malo nazaj so pri Sonyju napovedali najboljša letošnja predstavnika svoje palete, ZF9 z LCD-jem na osnovi kvantnih pik in AF9 z ekranom OLED. Oba z vnaprej pripravljeno kalibracijo za Netflix in novim procesorjem X1 Ultimate. Ta zna prepoznavati še manjše objekte na sliki in zelo lokalno prilagajti barve, kontraste in svetilnost. Kar naj bi pomenilo zelo lepe barvne prehode, pravilne odtenke, veliko podrobnosti in dobro dinamiko. Prikaz na sejmu se tem obljubam ni izneveril, vendar je to treba videti v domačem okolju in z običajnimi slikovnimi viri.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja