IFA 2018: Če ni drugega, potem pa naj bo 8K
Marjan Kodelja 31. avgusta 2018 ob 09:11

Pred kakimi šestimi leti, ko se je o razločljivosti 4K le šepetalo, je Sharp že kazal ogromen zaslon s štirikrat več pikami. Kasneje smo videli še kakšnega, a nikoli v trgovini, kar se bo morebiti kmalu spremenilo. Samsung je namreč napovedal, da bo njegov tovrstni televizor mogoče kupiti povsod po svetu. Mar res?

O ceni modela Q900R še niso veliko povedali, pričakujemo pa lahko, da bo v dolarjih presegla število pik v vodoravni ravnini (več kot osem tisoč). Vemo pa, da gre za štiri možne velikosti zaslona in sicer 65 (163), 75 (189), 82 (205) ali 85 palcev (215 cm), ki so sposobni največje svetilnosti 4000 nitov. Tehnološko pa gre za zaslone s svetilnim telesom iz kvantnih pik (QLED), ki podpirajo tudi standard slike visokega dinamičnega razpona HDR10+.

Glede na to, da v svetu ni tovrstno bogatih vsebin, je prilagajanje vsebin nižje ločljivosti naloga po besedah Samsunga zelo zmogljivega procesorja, ki si pri delu pomaga z načeli umetne inteligence. Prikaz njegovih zmogljivosti pa nas ni pustil hladne, še posebej ko je na razločljivost 8K pretvarjal vsebine standardne razločljivosti. Izboljšava, tako statične grafike, na primer zemljevida z vremenskimi podatki, kot napovedovalk v »poročilih«, kar je največkrat že na televizorjih 4K videti, ko en velik zmazek, je bila presenetljivo dobra, slika pa ostra, nezapacana ali kako drugače umetelna. Če pretvorba enako dobro, kot na predstavitvi, deluje tudi v realnih razmerah, potem si zelo želimo, da bo »algoritem« na voljo tudi v televizorjih 4K. Če ne zaradi drugega pa zato, ker so v programskih shemah slovenskih operaterjev programi standardne razločljivosti še vedo v večini. Na oko vidna je tudi izboljšava (dvig) vsebin polne HD razločljivosti, manj pa slike razločljivosti 4K, ki ima že sama po sebi dovolj podrobnosti.

Sočasno s televizorjem je Samsung napovedal še dve zadevi. Izdelkom družine »okvir« (Frame), ki jih pri nas ni, so pa prilagojeni prikazu umetniških slik, ko televizor ni v uporabi, se je pridružil še model z 49 palčnim zaslonom. In zanje se je zdaj mogoče naročiti še na fotografije priznane agencije Magnum. Pozabili pa niso tudi na zgodaj letos predstavljeno zaslonsko tehnologijo microled oziroma »Zid« (Wall). Gre za tekmeca tehnologiji OLED, le da male sijalke (pike) niso iz organskih, temveč anorganskih snovi. Tovrstne zaslone je težje izdelati, ampak kot kaže, je to mogoče v manjših serijah. Kogar takšen zaslon, ki je lahko poljubne oblike in velikosti, zanima in ima pod palcem dovolj denarja, da o ceni ne sprašuje, ga lahko naroči in Samsung ga bo zanj izdelal po naročilu.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.