Idealna naprava za priložnostne zabave ali pa draga igrača
Matjaž Ropret 6. maja 2022 ob 16:54

Zdi se, da prenosni projektorji prihajajo v valovih. Ankerjevi Nebula Capsule smo testirali v letih 2019 in 2020, od takrat pa se ni dogajalo veliko, medtem ko je Samsung pred leti poskušal z vgrajevanjem tega v telefone, nato pa izstopil s tega področja. Do letos. Zdaj je namreč tu projektor Freestyle, ki je od tega tedna za natanko 999 evrov na voljo pri slovenskih trgovcih (med promocijo kupec dobi slušalke Galaxy Buds Pro).

Podobno kot omenjena konkurenta je tudi Freestyle kot nekakšen valj. Vendar z izvorom svetlobe na vrhu in na stojalu, ki omogoča obračanje in projiciranje na steno, na tla, na strop in še kam drugam. Naprava tehta 830 g, zato je ni težko prenašati naokrog, ali po stanovanju ali pa na kakšen piknik, ogled tekme na terasi ali vrtno zabavo. Za čisto vse priložnosti, še posebej podnevi, ne bo zares primeren, a do tja še pridemo, poleg tega se nadejamo, da to kmalu v praksi preizkusimo. Slika, ki jo lahko ustvari, je velika med 76 in 254 cm oz. 30 in 100 palcev, odvisno od odmaknjenosti projektorja od površine, kamor projicira. Kajpak deluje na baterijo, pri čemer uradnega podatka o njeni kapaciteti ali avtonomiji ni. Jo je pa mogoče med delovanjem polniti z zunanjo baterijo, če ima ta izhodno moč vsaj 50W oz. napetost najmanj 20V.

Slika tega projektorja je polne visoke razločljivosti. Za svetilnost diod Samsung navaja podatek 550 lumnov, vendar to ni svetilnost slike v enoti ANSI lumni. Pri tej verjetno pride na približno 250. To verjetno pomeni solidno sliko zgolj v temi, vendar bomo s sodbami o tem počakali do testa. Za uravnavanje slike so na voljo samodejno ostrenje, samodejno izenačevanje (auto-keystone) in samodejno izravnavanje (auto-level). V valju je seveda tudi zvočnik z izhodno močjo 5W in 360-stopinjskim zvokom. Ker ima naprava vgrajeno povezljivost bluetooth, lahko deluje tudi kot samostojen zvočnik.

Za vir slike je na voljo priključek mikro HDMI ter brezžična povezljivost. Na samem projektorju teče enak operacijski sistem Tizen kot na Samsungovih televizorjih, zato je mogoče tudi uporabljati vse aplikacije za to platformo. Poleg tega Freestyle podpira enostavno pretakanje vsebin z naprav istega proizvajalca in z Applovih naprav prek protokola AirPlay.

Naslovna fotografija: Samsung

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Boš ga mogoče v kratkem dobil na test ?
    Glede na ceno bi bilo fajn vedeti če se splača nakup oz. ne.

    Sicer pa je pred leti tudi Sony prodajal nekaj podobnega samo z manjšo resolucijo (720p).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.