Hyundai in Kia uvajata ključ na telefonu
Matjaž Ropret 18. marca 2019 ob 11:33

Odklepanje avta s telefonom je logična evolucija in niti ni kakšna posebna novost, res pa je, da še ni prodrla iz premijskega v množični segment. Toda zdaj naveza Hyundai-Kia napoveduje, da bo to možnost kupcem ponudila še letos.

Digitalni ključ, kot to imenujejo pri Kii, bo zamenjava za klasičnega, vendar bo tega kupec avta še vedno dobil. Ker morda ne bo hotel uporabljati telefona v te namene, a tudi če ga bo odklepal in zaganjal s pomočjo telefona, bo avto kdaj kje pustil, denimo na servisu, takrat pa seveda tam ne bo puščal tudi svojega mobilnika. Digitalni ključ ima nekaj prednosti pred standardnim. Prva je že v tem, da ga bo lahko na svojih napravah imelo nameščenega več pooblaščenih uporabnikov. In pri vsakem bodo shranjene določene nastavitve, tako da se bodo v avtu ob vstopu prilagodile pozicije sedežev, volana in ogledal, pa tudi nastavitve infozabavnega sistema in prosojnega zaslona. Vse to kajpak predpostavlja precej dobro opremljenost avta, v nižjih nivojih opreme pa te možnosti tako tali tako verjetno ne bo.

Digitalni ključ deluje na osnovi tehnologije NFC, enako kot denarnice na telefonih (npr. NLBhttps://tehnozvezdje.si/prvi-placujete-s-telefonom-je-to-nekaj-novega/ Pay) ali digitalne kartice za javni promet (Urbana). To pomeni, da je treba telefon približati vratni kljuki za odklepanje (na nekaj cm), za zagon avta pa ga bo treba položiti v predal po armaturno ploščo, kjer se bo lahko tudi brezžično polnil (če mobilnik to podpira). Upam, da bo predal dovolj velik, kajti v zadnjem času sem srečal veliko takih, kamor bi lahko dal polnit samo iPhone ali manjšega iz družin S10 ter Pixel 3, večine današnjih običajno velikih telefonov pa ne. Ko bo telefon v predalu, bo treba le še pritisniti na tipko Start / Stop. Za odklepanje bo sicer zadeva rahlo manj priročna kot današnji sistemi »brez ključa«, pri katerih ključa ali kartice ni treba vleči iz žepa. A po drugi strani tu odpade en predmet, ki ga je treba imeti s seboj. Če predpostavimo, da so tudi različne prej omenjene kartice v telefonu, bomo šli lahko od doma samo s to napravo, tudi brez denarnice.

Bo pa Kiin digitalni ključ uporaben še za upravljanje določene sistemov na daljavo, po modrozobi povezavi. Tako se bo dalo na razdaljo odklenit in zaklenit avto, kar seveda omogoča vsak običajen ključ, lahko pa bo uporabnik tudi sprožil alarm ali celo zagnal motor ter morda še nekoč v prihodnosti naročil avtu naj se sam (od)parkira. Nadalje bodo na voljo možnosti za »car sharing«, kjer bo lahko ponudnik nastavil, kdaj bo nekomu avto na voljo in s katerimi funkcionalnostmi, pa tudi, kako daleč oz. kam se lahko pelje. Ali pa bo lahko lastnik kurirju hitre pošte omogočil, da odpre prtljažnik zaradi dostave pošiljke. Možnosti je veliko, najbrž pa moramo kakšno besedo nameniti še varnosti.

V osnovi bi ta lahko bila celo večja kot pri klasičnem radijskem ključu, kjer se da komunikacijo med njim in avtom prestrezati. Z NFC-jem morata biti telefon in kljuka skoraj v kontaktu, zato težko kdo pride vmes. Je pa tu še drugi vidik, kjer pa bo treba biti previden. Sama aplikacija bo morala biti napisana tako, da se je ne bo dalo »shekati«, in skrbeti bomo morali za zaklepanje telefonov. Najbolje s kombinacijo šestmestnega PIN-a, ki naj ne bo 123456 ali kaj podobno lahko uganljivega, in prstnega odtisa. Zaradi omejenosti NFC-ja na Apple Pay verjetno ta digitalni ključ ne bo deloval na jabolčnih telefonih, ampak bo omejen na androidne naprave. Zato nisem omenjal prepoznavanja obraza, ki je pri večini androidnih telefonov bistveno manj varen način odklepanja kot je prsti odtis ali Face ID pri iPhonih.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja