Hvaležno občestvo starih vsebin in neskončnega ponavljanja
Marjan Kodelja 10. julija 2019 ob 06:31

Prejšnjič sem z dokaj veliko gotovostjo zatrdil, da je televizijska industrija robustna ter odporna na ideje zagonskih podjetij, razlog pa sila preprost. Še vedno obrne veliko oglaševalskega denarja in noben drug medij ne more reklam plasirati tako subtilno kot ravno linearna televizija. Žal pa se prepričanje v neuničljivost kaže v vsebinah, ki smo jih prisiljeni gledati gledalci komercialno manj zanimivih trgov. Kanali, ki k nam prihajajo iz Združenih držav, se kljub enakemu ali vsaj podobnemu imenu razlikujejo kot borovnica od bora!

Ljubiteljem znanstvene fantastike pri nas ni z rožicami postlano. Največja komercialna televizija žanr zanemarja, saj po njihovo ne bi bil zanimiv za slovenske gledalce, bolj kot ne pa jih tiho potrjujejo tudi druge televizije. Z nacionalko na čelu. Svinčeni časi totalitarnega režima, kjer je predvajala kakovostne serije, kot sta Blake’s 7 ali Doctor Who, so se izpeli skupaj z nekdanjo državo in osamosvojitveno vojno. Slednja velja za serijo, ki jo najdlje snemajo, saj so prve epizode posnete v črno-beli tehniki, tako da lahko sami presodite, kdaj je to bilo. Doktor angleške nacionalne televizije BBC je izredno popularen še dandanes in če ga želimo gledati, so edini način viri nelegalnih vsebin. Torrenti ali pretočne storitve, izbira je vaša. A ko se je pred leti pojavil kanal SciFi, smo menili, da se bodo stvari spremenile na bolje. Žal se niso. Kot prvo je kanal v programsko shemo uvrstil le Telemach, kot drugo pa ta skoraj nima nič skupnega z ameriškim, ki se je pred leti priročno preimenoval v SyFy. Ne gre le za televizijski program, tako ali drugače so povezani s produkcijo veliko znanstvenofantastičnih serij, med njimi so manj, pa tudi bolj kakovostne. Temna snov, Lovci na glave (Killjoys) in podobnimi. Te pa so na programu pri nas videnega kanala le redko. Kaj pa lahko gledamo večino časa. Ponovitve več kot deset let starih serij, Bojevniška princesa, Herkulova legendarna potovanja, Zvezdna vrata SG1 in Atlantis ter zadnje mesece še Star Trek Enterprise prekinjene z bloki poljskih reklam in nizkoproračunski filmi. Morda me niste razumeli. Serije vrtijo že leta. Ko se izteče zadnja epizoda zadnje sezone, naslednji dan ali najkasneje čez en mesec, začnejo s prvo epizodo prve sezone. In tako v nedogled. Potem pa pogledaš program originalnega kanala SyFy in vidiš kako drugačen, bolj pester, bolj sodoben in neskončno bolj zanimiv je!

Dosti bolje ni z dokumentarnimi programi. Ameriški nam servirajo stare seriale, ki nimajo skoraj nič skupnega z »dokumentarno«, so na pol resničnostni šovi, katerega edini namen nas je prepričati o večvrednosti ameriške kulture, načina življenja in demokracije. In ko pogledaš spored ameriškega Discoveryja ali NGCja, spet vidiš, kako drugačna in boljša sta. Očitno smo za Američani vzhodno Evropejci priročno gledalstvo za že davno odslužene vsebine. Da pa bi bila mera polno, gre tudi tu za eno neskončno ponavljanje že stokrat videnega. 

Recikliranje je očitno srž televizijskega posla, saj dosti bolje niti na tujih filmskih, kot tudi ne slovenskih komercialnih kanalih. Policijska akademija se je že »n-tič« pojavila na komercialnem kanalu, domače in tuje serije ter filme pa poleti rade ponavljajo tudi druge televizije. Od več kot 200 programov, ki so pri nas na voljo, je še najbolj pester HBO, kajti premiere ima vsak teden, tudi poleti in ko imajo premiero, to ni film, ki je bil v kinematografih pred desetimi, temveč pred pol ali največ enim letom. Ampak zato so kanali HBO plačljivi, niso v običajnih programskih shemah, pa tudi z oglasi ne težijo!

Kajpada operaterji pri tem nimajo absolutno ničesar, kajti nimajo vpliva na različico programa, ki jim ga distributerji namenijo. Uporabniki Telemacha pa se lahko poleti prepričajo o resničnosti mojih navedb. Operater jim je namreč do konca avgusta odklenil vse programe, ki so na voljo, ne glede na naročeno programsko shemo. Večina jim je dostopna samodejna, le za HBO Premium je treba obiskati spletno storitev mojtelemach.si ter jo odkleniti. Do konca poletja pa so uporabnikom brezplačno na voljo tudi naslovi v storitvah videa na zahtevo. Če nimate poleti kaj bolj pametnega za početi, zna biti televizor izhod v sili.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

»Poletje je čas počitnic in dopustov, ki jih želimo našim uporabnikom še dodatno popestriti. Zato smo se odločili, da do konca avgusta odklenemo vse programe in tako omogočimo neomejeno izbiro vsebin, ki jih ponujajo naši paketi,« je povedala Ditka Maučec, Telemach.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
10 komentarjev
 • Ko bi poslušal sebe, prav včeraj sem brskal po Scifi, kot ste napisali tako stare serije, da te mine. Zelo me jezi kot ljubitelja tehnologije in vesolja program , ki pa ni preveden. Vse živo ta edini ki govori veliko o vesolju pa ne. Pokličem SIOL pomoč in odgovorijo, to dobenega ne zanima. Zraven pa prevedene tako bolane zadeve, da nimam besed. Hvala bogu da mi mlajši prijatelj, no bolj od prijatelja sin veliko presname in doda podnapise z neta. Jaz pa se mu odolžim, s kakim bankovcem, pa sma oba zadovolna. Raje pa bi plačal SIOLU in gledal v HD tehniki. Doplačujem HBO GO in Pikboks, pa kaj ko na zadnjem sem vso fantastiko pregledal v treh mesecih, novega pa nič. Zavedam pa se, da je moj problem neznanje Angleščine, pač 70 let žal.

 • @marjan
  V članku si napisal “Kajpada operaterji pri tem nimajo absolutno ničesar, kajti nimajo vpliva na različico programa, ki jim ga distributerji namenijo.”
  S tem se ne bi ravno strinjal, saj pa se operaterji odločajo kaj bodo uvrstili v svojo shemo in koliko so pripravljeni plačati zato.
  Domači TV programi so najbolj lep primer zato.

  • Ne vem, če imajo operaterji prav veliko možnosti. Katerih, na trgu dosegljivih programov, recimo nimajo v shemah? In kako naj pridejo do ameriških različic teh programov? Odločitve, da določenih ne uvrstijo v sheme (ali mogoče samo za nižjo ceno), pa so pretežno na ravni odločitev potrošnikov, da Iz takih ali drugačnih idealističnih razlogov ne bodo kupovali teh ali onih izdelkov. S tem ne dosežejo ničesar, še posebej, če to počnejo redki slovenski operaterji.

 • Kot zgleda je še najboljše imeti za linearno TV anteno (za šport in poročila) zraven pa še vzeti Netflix oz. HBO GO.
  Pa imaš še preveč vsebin za gledati.

  • Zelo odvisno je od želja in potreb. Z anteno poročila mogoče še gledaš (v nič boljši kvaliteti kot prek spleta), za šport pa nisem prepričan, katerega, razen na nacionalki, se dobi na ta način.

   • Poleg nacionalke dobiš preko antene še tudi tuje TV programe tam pa imajo tudi Ligo prvakov pa tudi še kaj drugega.
    Sicer pa preko antene lahko gledaš med drugim tudi turške telenovele.

    • Ampak kolikor sem seznanjen ti tuji programi ali zahtevajo kodirno kartico (namenjeno prebivalcem dotičnih držav) ali pa so v nizki kvaliteti (SD). In kakšnimi podnapisi so te turške žajfnice?

     • Turške telenovele so na Novi TV in imajo hrvaške podnapise.
      Hrvaški TV programi preko antene so nekodirani.
      Konec leta naj bi začeli oddajati hrvaške TV programe preko antene (DVB-T2 HD) v HD.

     • OK, s hrvaškim signalom si mogoče lahko kaj pomagaš, če ga ujameš (pri meni na kaj takega ne gre računat) in če znaš jezik. Z avstrijskim in italijanskim pa bolj malo.

     • Tudi z avstrijskim signalom si lahko pomagaš če veš jezik.
      ORF1, ORF2, ATV in ATV2 v SD so brezplačni rabiš samo DVB-T2 sprejemnik oz. TV.
      Če pa želiš imeti te programe v HD pa tudi ni noben problem in niti ni velik strošek.
      Kupiš si modul za njihov paket SimpliTV (na amazonu ali v kaki drugi trgovini) in to je to.
      Avstrijci ne komplicirajo, saj omogočajo anonimno registracijo njihovih modulov in STB-jev.
      Ko se registriraš lahko potem brezplačno gledaš ORF1, ORF2, ORF3, ORF SPORT+, 3SAT, SERVUS TV in ATV v HD ter PULS TV v SD.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.