Hvala, Renault, da je tudi električni Megane nizka kombilimuzina (#video)
Matjaž Ropret 7. septembra 2021 ob 09:25

Renault se z električnimi modeli ukvarja dlje kot večina ostalih avtomobilskih proizvajalcev. Zoe in Twingo tudi še nista prav dolgo na trgu v zdajšnjih generacijah, pa vendar se je vse bolj zdelo, da znamka potrebuje nekaj zares modernega in vznemirljivega. Nekaj takega, kot je povsem novi električni Megane, predstavljen na sejmu IAA Mobility v Münchnu.

Nekateri proizvajalci, denimo skupina Stellantis, vsaj za zdaj kot osnovo za električne izvedbe vzamejo kar »klasične« modele. S tem imajo v ponudbi različice istega avta z bencinskim, dizelskim in električnim pogonom. Drugi, kot je skupina Volkswagen s platformo MEB, pa razvijajo električne avte, ki niso v ničemer povezani s tistimi z motorji na notranje zgorevanje. Renault je doslej poskušal z obojim, do l. 2025 pa bo predstavil šest novih na namenski platformi za električni pogon CMF-EV ali na njeni prilagoditvi za manjša vozila, kakršna naj bi bila nova »petka«. Prvi je torej Megane e-tech electric, ki v prodajo prihaja prihodnjo pomlad. V Sloveniji ga lahko pričakujemo marca.

Prvo in mogoče tudi največje presenečenje tega Megana, ki bo v taki podobi zgolj električen, je v tem, da je povsem klasična kombilimuzina z nizkim sedenjem. Ni sledu o kakšnih SUV-jevskih pridihih, avto pa je tudi dokaj kompaktnih zunanjih mer, če odmislimo, da je oblika nekoliko napihnjena. Dolžina je namreč 4,21 m, kar je skoraj 15 cm manj od običajnega Megana. Višina je točno meter in pol. To med drugim omogoča vsega 11 cm debel, vodno hlajen baterijski sklop, kar je za 5 cm manj od tistega v Zoeju.

Kljub majhnih zunanjim meram, navsezadnje je že bencinski Clio precej blizu po dolžini, je notranja prostornost najmanj na ravni skoraj 15 cm daljšega klasičnega Megana, morda celo boljša. Vsekakor je večji prtljažnik s 440 litri in še 22 l v koritu pod dnom prtljažnika, kamor bo mogoče pospraviti polnilni kabel in mogoče še kakšno malenkost.

Baterijski kapaciteti bosta sicer dve. S 40 ali 60 kWh, pri čemer ni povsem jasno, ali Renault govori bruto ali neto (uporabni) kapaciteti. Za prvo predvideva 300 km, za drugo pa 470 km dosega. Predstavniki proizvajalca priznavajo, da bo za večino kupcev zanimiv Megane z večjo baterijo, tisto z manjšo pa pretežno za flote, dostavljavce in nasploh uporabnike, ki nikoli ne opravljajo daljših voženj, ampak imajo dokaj predvidljive, za kakršne manjša kapaciteta povsem zadošča. S 60 kWh baterijo bo avto tehtal nekaj čez 1,6 t, kar se zdi zelo ugodno glede na ostale električne modele. Polnjenje na izmeničnem toku (s tremi fazami) bo šlo vse do 22 kW, tako kot pri Zoeju, medtem ko večina konkurence ponuja največ 11 kW. Z enosmernim tokom bo največja (predvidoma doplačljiva) moč polnjenja 130 kW, kar bo omogočalo polnitev od 15 do 80 odstotkov pol ure, medtem ko bo standardna verjetno 50 kW.

Za novinca v Renaultu trdijo da bo GTI med električnimi avtomobili. Da bo torej ponujal odlično vozno dinamiko, med drugim s preciznim volanom z majhnim obračanjem in bo poleg tega še tih in prijeten. Na voljo bosta dva motorja. Šibkejši bo imel moč 96 kW (130 KM), zmogljivejši pa 160 kW (218 KM). Električni Megane bo tudi sposoben vleči do 900 kg težko prikolico.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Notranjost zaznamujeta velika in skoraj povezana zaslona, loči ju domiselno oblikovani zračnik. Pa tudi zanimive linije in dokaj solidni materiali. Vsekakor je interier bolj izpopolnjen kot tisti precej prazen v Volkswagnovem ID.3 in to bo zanesljivo prednost pred tem konkurentom. Zaslon pred voznikom bo v vsakem primeru 12,3-palčni, osrednji pa lahko pokončni 12- ali vodoravni 9-palčni pri cenejših opremah. Infozabavni sistem je povsem nov in predvsem vsebuje precej Googla. Zemljevide, glasovno upravljanje (Pomočnika) in tržnico z aplikacijami. V avtu bo kartica SIM in njeno delovanje bo nekaj časa brezplačno, potem pa bo zahtevalo mesečno oz. letno naročnino.

Od asistenčnih sistemov se najbolj zanimiv sliši prilagodljivi aktivni regulator hitrosti, ki bo s pomočjo kamere in podatkov z navigacijskega sistema, torej Googlovih zemljevidov, samodejno zmanjša hitrost pred ovinkom, krožnim križiščem ali kakšno oviro, nato pa bo znova pospešil do nastavljeene oz. z znaki dovoljene hitrosti.

Kje se bodo začele in do kam bodo segali cene, še ne vemo. Povsem dobro predvidevanje pa je, dabo električni Megane cenovno predvidljiv z neposrednim konkurentom ID.3.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja