Huaweijevi zaposleni so po ameriških sankcijah potrebovali »brco v zadnjico«
Matjaž Ropret 11. novembra 2021 ob 06:21

Zaposleni v Huaweiju ne bodo nikoli pozabili 16. maja 2019. Tega dne so kot strela z jasnega udarile ameriške sankcije, zaradi česar je podjetje ostalo brez dostopa do Googlovih storitev in aplikacij v sistemu Android. Trajalo je še pol leta s prehodnimi obdobji in vsem, da se je stvar dokončno razjasnila, a od jeseni 2019, torej že celi dve leti, se morajo zanašati na odprtokodni Android z lastnim nivojem storitev (HMS) in tržnico z aplikacijami, v zadnjem času pa na nadgradnjo tega, operacijski sistem HarmonyOS. Sledile so še dodatne ovire, ki so pomenile še nezmožnost izdelovanja ali nabave določenih sestavnih delov za telefone. Kljub temu se borijo naprej in kot je v pogovoru zagotovil regijski direktor Derek Yu, se telefonom ne bodo odpovedali in imajo že v pripravi določene rešitve za zdajšnjo neugodno situacijo. Medtem poskušajo poslovanje čim bolje stabilizirati s krepitvijo nekaterih drugih kategorij in širitvijo v nove, kajti še bolj kot aplikacije ali procesorje po njegovih besedah potrebujejo čas.

Podjetje je nedavno na Dunaju predstavilo telefon Nova 9, ki je poleg cenejšega modela Nova 8i že tudi prišel v prodajo. Zanj so prvič po dolgem času uporabili procesor ameriškega podjetja Qualcomm (Snapdragon 778G), od katerega lahko kupujejo, vendar so mu morali »izključiti« modem za 5G. Tako se lahko Nova 9 povezuje zgolj v omrežja 4G (LTE) in starejša. »Poznate razloge, zaradi katerih ne moremo dobiti procesorjev s podporo za 5G. Mislimo, da je za Evropo telefon 4G za zdaj tudi še v redu. Nadejamo pa se, da bomo v prihodnje znova lahko ponudili kakšen izdelek s podporo za peto generacijo,« je povedal Yu. Spomnimo, da so telefoni serij Mate 30 in P40 med prvimi že podpirali 5G, prav tako Mate 40 in Mate X2. Po dodatnem vrtanju je Yu celo dejal: »Imamo rešitev za 5G, ki pa je še ne moremo razkriti. Videli boste čez kako leto ali dve.« Zatrdil je tudi, da ne nameravajo razpustiti ekipe za razvoj procesorjev Kirin (podružnice HiSilicon) v Šanghaju, ki deluje naprej, četudi trenutno ne morejo proizvajati teh čipov.

Nova 9 je telefon srednjega cenovnega razreda. Letos so sicer na Kitajskem predstavili družino P50, ki pa v Evropo zaradi omejenih količin ni prišla. Sogovornik je potrdil, da razvijajo nove modele višjega razreda, in napovedal, da ti prihajajo že kmalu letu 2022. »Mate 50 je na poti prihaja prihodnje leto. Na sejmu MWC v Barceloni (konec februarja, op. p.) bomo predstavili tudi nov telefon s prepogljivim zaslonom in marca sledi predstavitev v naši regiji.« Ali bo pri teh za fotografski del še vedno v veljavi partnerstvo s podjetjem Leica, Yu ni želel konkretno odgovoriti. »O tem odloča vodstvo podjetja v Šanghaju. Sam lahko odločam zgolj o partnerstvih v regiji. Je pa družina P50 še imela kamere Leica.«

Omenjeni 16. maj je pomenil popoln šok in tudi udarec za vzdušje v podjetju. »Nismo vedeli, kaj se dogaja. Usula so se novinarska in uporabniška vprašanja, na katere nismo imeli pravih odgovorov. Interno so mnogi tudi še v tednih mesecih po tem naprej upali in razmišljali, kako dobiti nazaj Googlove storitve. Ni bilo prave osredotočenosti. Potem nas je šef dobesedno zbrcal, naj nehamo s tem, in gremo resno v HMS. Takrat smo znova dobili motivacijo, vsekakor pa se nikoli nismo imeli namena predati,« je potek dogodkov opisoval Yu.

Lahko Huawei po njegovem mnenju uprizori resen »comeback«? »Priznam, da imamo tudi sami pomisleke, če se da brez telefonov. Vendar se zdaj osredotočamo na druge naprave, kot so prenosniki, ure in slušalke. Vsi ti segmenti rastejo in tudi brez telefonov imamo zelo dobre poslovne rezultate. Nekoč se bomo vrnili s 5G, HMS se razvija. Prihodnje leto bomo predstavili HarmonyOS za Evropo, potem ko je na Kitajskem pridobil že več kot 100 milijonov uporabnikov. To bo velika osvežitev, z njo bomo razveselili zdajšnje uporabnike Huaweija. Vračanje na stare položaje ni izključeno,  s HMS lahko pridemo na primerljiv nivo vodilnih platform, vendar sčasoma. Trenutno predvsem rabimo nekaj več časa.«  

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Kako pa gledajo na izdelek Honor 50, ki je skoraj v vsem, razen v glavnem tipalu fotoaparata, enak telefon kot Nova 9. Ima celo podporo za 5G in tudi poln Googlov Android za le nekaj deset evrov več. Po navedbah regijskega direktorja Honorja Brucea Huanga se bo ta podobnost med izdelki enega in drugega podjetja prihodnje leto končala, kajti skupnega razvoja, ki je potekal do konca lanskega leta, ko je Huawei odprodal Honor, zdaj ni več. Derek Yu: »Honor je naš brat. Res si želim, da bi jim uspelo. Treba pa je imeti dolgoročen načrt vlaganj, inovacij in oglaševanja ter ga konsistentno uresničevati.« Oba telefona sicer prav te dni začenjata svojo prodajno pot in kmalu bomo videli, kako jima bo šlo.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.