Huaweijev telefon, ki lahko zatrese establishment v zgornjem razredu (#VIDEO)
Matjaž Ropret 16. oktobra 2018 ob 19:04

Ko je Huawei pred tremi na sejmu IFA predstavil telefon Mate S, ni bilo povsem jasno, kaj z njim želi doseči, saj tudi kasneje ni naredil kakšnega vtisa na trgu, pa še zdaleč ni bil nezanimiv. Nasledniki Mate 9 in lani družina Mate 10 Pro so že bolje začrtali vzpostavljanje dodatne družine, poleg paradnih modelov z oznako P (letos P20). Vseeno pa pravega učinka napram Galaxyjem Note in podobnemu establishmentu razreda velikih, zmogljivih in dragih še vedno ni bilo. Zdaj prihaja Mate 20 Pro (v nekatere druge države pa še ostali modeli iz serije Mate 20) in v Huaweiju so samozavestni, da tokrat končno imajo aduta, ki lahko zamaje vladarje. In po prvih vtisih bi jih res lahko.

Kitajski proizvajalec je sicer predstavil štiri modele – Mate 20, Mate 20 Pro, Mate 20 X in Porsche Design Mate 20 RS. Toda v Sloveniji se bo po odločitvi korporacije prodajal samo Pro, četudi je vsaj en operater potencial videl še v cenejšem Mate 20, ki pa bi lahko jemal kupce P20 Pro. Ta podjetja vedno sama sebi skačejo v zelje s tolikšno paleto telefonov.

Letošnji adut je nekoliko večji od lanskega in tudi malo podoben Samsungovim paradnim izdelkom, res pa ga na zadnji strani od konkurence loči v kvadrat postrojena trojica fotoaparatov z bliskavico. Zato pa je oblikovanje, čeprav novo in drugačno za tega proizvajalca, z zaslonom čez rob malo podobno kot pri kakšnem konkurentu. Na vseh straneh je telefon lepo usločen. Nekatere barve pa se znova prelivajo iz ene v drugo, kar so uvedli že pri P20 Pro. V Sloveniji bodo sicer od petih na voljo tri – črna, modra in t. i. twilight. Zaščita pred vodo in prahom je IP68.

Fotoaparatski del bo ena od glavnih prodajnih lastnosti. Za razliko od tistega pri P20 Pro bo tukaj namesto črnobelega tipala, v katerem nikoli nisem videl veliko smisla, glavnemu s 40 milijoni točk in teleobjektivu z osmimi megapikami družbo delal še ultraširokokotni objektiv, pod katerim bo dvajsetmilijonsko tipalo. Torej bo nekako tako kot pri LG-j V40 in Samsungu A9 pokrit celotnem spekter od širokega kota pred standardnega pogleda do zuma. Toda potencialno na precej višjem nivoju, tako zaradi fizično večjih tipala, vsaj glavnega, kot tudi zaradi procesorske moči in algoritmov. Fotoaparat bo počel marsikaj s svojim obdelovanjem in umetno inteligenco, končno bo tudi Huawei posvojil tehnologijo, ki jo že nekaj let obvlada Google, zdaj pa je na to področje stopil še Apple. Mate 20 Pro bo namreč zajel do deset posnetkov naenkrat, z različnimi nastavitvami, seveda, in jih združil v končno fotografijo. To so poimenovali Super HDR. Skupaj z drugimi triki, tudi pri videu, kjer obljubljajo hollywoodske učinke, nas čaka veliko preizkušanja pri tem telefonu.

Šef Huaweijevega oddelka za naprave za domače uporabnike Richard Yu.

Telefon poganja novi Huaweijev procesor Kirin 980, ki naj bi z zmogljivostmi in sposobnostmi umetne inteligence pariral ali celo prekašal Qualcommovega Snapdragona 845, ki ga vgrajujejo v večino dražjim pametnih telefonov, ter Applov A12 Bionic. Bomo videli. Obenem naj bi zaradi tega, ker je proizveden s samo sedmimi nanometri razmaka med osnovnimi elementi, porabil manj energije. Poleg tega pa bo baterija večja, s kapaciteto 4200 mAh, kar naj bi zagotavljajo odlično dolgoživost z enim polnjenjem. So pa tokrat omogočili še brezžično polnjenje, ki so ga lani brez potrebe izpustili. Letos pa celo omogoča polnjenje v drugo smer. Uporabnik bo lahko na telefon položil Huaweijevo uro, škatlico z brezžičnimi slušalkami ali menda celo drug telefon, in se bo ta naprava polnila. Počasi, toda za uro in slušalke naj bi bilo tudi na ta način soka dovolj. Poleg tega telefon podpira superhitro polnjenje s kar 40 vati, kar je primerljivo s polnjenjem prenosnikov. Induktivno pa s 15 vati, kar je tudi hitreje kot denimo pri Applu. Nasploh so se s tem konkurentom na veliko primerjali.

Zaslon bo imel diagonalo 6,39 palcev, tako veliko jim je omogočila prav ta razpotegnjenost čez rob in razmerje strani 19,5:9. Kajpak z zarezo zgoraj, kjer je selfijevski fotoaparat in še precej tehnologije za varno obrazno odklepanje. To bo tako uporabno tudi za potrjevanje plačil s telefonom. Toda, nazaj k zaslonu. Ta je vrste Oled in ima ločljivost WQD+, kar je drugo ime za razpotegnjeno ločljivost 1440p. Podpira HDR.

Pod zaslonom pa je tokrat – končno – čitalnik prstnih odtisov. S tem je ta izginil z zadnje strani, tipalo pa podpira deset nivojev pritiska. Zelo zanimivo bo videti, kako se bo obneslo med vsakdanjo uporabo. Prav tako bomo pozornost namenili zvočnikoma. Tistega na spodnji strani telefona so skrili kar v priključek USB-C oz. skozenj prihaja zvok. V navezi z zgornjim omogoča stereo učinek.

Sistem EMUI 9 je nekoliko prenovljen in prečiščen. Še posebno nastavitve. Novo je navigiranje po sistemu. Uporabnik lahko izbere upravljanje s potegi prsta, pri čemer je poteg navzgor skok domov, v sredino od leve ali desne nazaj, navzgor s pridržanjem pa odpiranje seznama odprtih aplikacij. Vse skupaj temelji na sistemu Android 9 Pie.

V Sloveniji bo Mate 20 Pro imel šest gigabajtov pomnilnika in 128 GB prostora za podatke, priporočena maloprodajna cena pa bo 999 evrov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.


 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja