Huaweijev prepogljivko bo še dražji, a tudi izgleda bolj premišljen od Samsungovega
Matjaž Ropret 24. februarja 2019 ob 18:25

Resda telefoni P30 prihajajo šele čez en mesec v Parizu, pa vendar je Huawei pripravil že nekaj novosti za Barcelono. Najbolj ponosni so brez dvoma na svojega »prepogljivka« Mate X, zraven pa so že naprave za povezovanje v omrežja 5G in novi prenosniki iz višjih cenovnih razredov.

Samsung je prehitel ostale za nekaj dni, vendar pa vsaj na prvi pogled Huaweijeva reč s prepogljivim zaslonom izgleda bolje premišljena. Čeravno za nas še vedno za steklom. Drugačna je že v osnovi, saj je ta zaslon na zunanji strani naprave, ne na notranji. Tako ga je mogoče uporabljati v treh različnih  načinih. Lahko je raztegnjen na tablico z osmimi palci zaslonske diagonale in tudi kar visoko ločljivostjo. Prepognjen pa na eni strani ponuja 6,6-palčni zaslon z dokaj običajnih razmerjem stranic, na drugi pa precej ožji 6,38-palčni zaslon. Nobenega od njih ne moti kakšna zareza in tudi fotografski sklop je samo eden. To pa zato, ker je ob strani, pokončno, tako da je uporaben v obeh primerih – ko je »telefon« odprt ali zaprt. In zaradi tega so menda selfiji precej boljši kot pri večini običajnih telefonov.

Za pregib so menda tri leta razvijali mehanizem, ki je patentiran in ima približno sto delov. Zagotavlja pa tudi, da takrat, ko je telefon zaprt, ni kakšne špranje, ampak so stranice poravnane. Ali pa skoraj poravnane. Seveda je vse skupaj plastično, toda 11 mm debeline ni preveč. Bo pa lahko za marsikoga prehuda cena, saj bo še višja od Samsungove. Mate X, ki bo podpiral tudi omrežja 5G in bo zaradi Huaweijeve preobleke Androida ponujal zanimive možnosti dela z več aplikacijami naenkrat, bo namreč stal kar 2300 evrov, ko sredi leti pride v prodajo.

Predstavili so že novo generacije ultratankega prenosnika Matebook X Pro. Ta ima zdaj še boljše razmerje med velikostjo naprave in diagonalo zaslona, saj je 91 odstotkov sprednje strani pokrova zaslon. Ta ima s 450 niti tudi dobro svetilnost. Ločljivost je ostala 3K, so pa uporabili sistem za zaznavanje dotikov, ki porabi malo električne energije.

Med novostmi so podpora za Wi-Fi 6, kar pomeni zelo hiter prenos podatkov v brezžičnih omrežjih, vgrajena grafična kartica Geforce MX250 (pri dražji konfiguraciji), novi procesor i7 8565U in podpora za protokol Thunderbolt s štirimi stezami PCI-e (40 Mb/s), prej so namreč to povezovanje čez USB-C omejili na polovično hitrost. Ostala sta izskočna kamera v eni od tipk in čitalnik prstnih odtisov v tipki za vklop.

Zelo uporabna je bila v demonstraciji na odru tehnologija OneHop, ki omogoča enostavno prenašanje vsebin s telefona na računalnik ali obratno. Uporabnik vse to lahko doseže z enim ukazom in če bo tudi v praksi delovalo tako, bo to lahko lepa pridobitev. Posnetek zaslona pa bo mogoče zajeti s tremi prsti. Matebook X Pro bo stal 1599 ali 1999 evrov, ni pa nujno, da bo naprodaj v Sloveniji. Predhodnik ni bil.

Pokazali so še prenosnika Matebook 13 in 14, ki sta nekoliko manj ekskluzivna, a zato cenejša. Vendar tudi teh dveh v slovenskih trgovinah verjetno ne bomo ugledali.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.