Huaweijev Harmony OS ima znano osnovo in novo podobo
Matjaž Ropret 3. junija 2021 ob 07:22

Po napovedih je Huawei predstavil operacijski sistem Harmony OS za vse svoje naprave, od pametnih telefonov do interneta stvari. Na voljo bo tudi za mnoge starejše modele, kar je mogoče najboljša indikacija, da v podjetju to programsko novost prikazujejo nekoliko (pre)napihnjeno.

»Živimo v svetu, kjer so vse stvari povezane. Čeprav je v našem življenju več pametnih naprav kot kdajkoli prej, te pogosto ne nudijo najbolj pametnih uporabniških izkušenj. Zaprti sistemi so nagnjeni h kompleksni medsebojni povezljivosti in delovanju, kar se odraža v razdrobljenosti,« je na predstavitvi dejal Chengdong (Richard) Yu, izvršni direktor za potrošniške naprave v Huaweiju.

HarmonyOS je po njegovih besedah zasnovan prav za reševanje te težave. V podjetju pojasnjujejo, kot operacijski sistem naslednje generacije ponuja skupen jezik za povezovanje in sodelovanje različnih vrst naprav, uporabnikom pa zagotavlja bolj priročno, gladko in varno izkušnjo. Predvsem so se osredotočili na to, da je mogoče različne naprave brez napora povezovati in med njimi deliti različne vsebine. Tako je denimo enostavno prepustiti predvajanje nečesa s telefona televizorju, pa nato slušalkam, ali prenesti fotografijo s telefona na tablico. »Nova nadzorna plošča podpira preproste in intuitivne povezave s funkcijo ‘povleci in integriraj’ za enostavno povezovanje naprav glede na določene primere rabe,« navaja kitajsko podjetje.

Že v preteklosti so v Huaweiju ta operacijski sistem označevali kot »distribuiran« in tudi tokrat smo slišali to oznako. Zdaj vemo, da je mišljena v smislu distribucije sistema (četudi je enako samo ime, ne dejanska koda) na kup različnih naprav, ki se lahko dokaj dobro povezujejo med seboj.

Razlike bodo tudi v videzu. »Začetni zaslon sistema je bolj racionaliziran in organiziran,« pravijo v podjetju. S potegom navzgor bo lahko uporabnik prišel do pripomočka s ključnimi informacijami in dostopa do določenih storitev brez zaganjanja aplikacij. V igrah bo mogoče s to potezo odpreti zaslonske možnosti. Nova je pisava Harmony OS Sans, prav tako so pripravili drugačne animacije znotraj sistema.

V Huaweiju so za različne tuje portale zanikali, da bi bil to predelan Android, in trdili, da ni niti ene skupne vrstice kode s tem najbolj razširjenim operacijskim sistemom za mobilne naprave. Priznali so zgolj, da so za osnovo vzeli različne odprtokodne sisteme, tudi Linux. Žal jih nihče ni vprašal specifično o »telefonskem« ali »tabličnem« Harmonyju, kajti ta se bistveno razlikuje od tistega na urah. Za slednjega bi zgornje trditve držale, za telefonskega težje. Iz več znamenj, celo iz prisotnosti skritega bombončka iz Androida 10 lahko dokaj zanesljivo trdimo, da gre pri vsem skupaj za preimenovanje in (rahlo) predrugačenje operacijskih sistemov Android in Lite OS, ki ju je Huawei uporabljal že doslej.

Na mobilnem delu o aplikacijah in njihovi združljivosti sploh ni bilo veliko govora, a če bi bil to dejansko nov OS, bi zadevo zagotovo morali še kako omenjati. Če na njem tečejo androidne aplikacije, kot vse kaže, je težko kaj drugega kot predelava odprtokodnega Androida. V Huaweiju ga nameravajo spraviti na več kot sto telefonov in tablic, predstavljenih v zadnjih treh letih (med njimi denimo na Mate 20 Pro in P30 (Pro)). Glede na to, da imajo vse androidne naprave zaklenjene zagonske nalagalnike in tega dela sistema ni mogoče kar enostavno odkleniti, je za končnega uporabnika nameščanje drugega operacijskega sistema v praksi nemogoče. Predpostavilo bi tudi popoln izbris celotne vsebine na podatkovnem pomnilniku. Nepredstavljivo je, da bi proizvajalec od uporabnikov zahteval kaj takega. Že tako bo zanimivo videti, kakšen bo Harmony OS za tiste telefone in tablice, ki še imajo nameščen Android s polnim Googlovim ekosistemom. Če tega ne bo vključeval, bo veliko uporabnikov zelo jeznih, verjetno kar razjarjenih. V vsakem primeru pa je Android mogoče nadgraditi samo z drugačno različico Androida. Denimo tako, ki se ji zgolj reče drugače, sicer pa ima isto osnovo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Pri uri Huawei Watch 3 je prav tako malo dvoma, da je njen Harmony OS nadaljnja evolucija sistema Lite OS. Uporabniški vmesnik je sodeč po prikazanem v določenih delih resda spremenjen, a določenih, denimo med spremljanjem vadbe, pretežno enak. Tisti, ki so uro že testirali, trdijo, da je odzivnejši in hitrejši, kar pa najbrž vsaj delno lahko pripišemo novemu procesorju. Navsezadnje je prej povsem enak poganjal vse generacije ur Watch GT, torej ni več najnovejši.

Telefonov serije P50 tokrat še niso razkrili, zgolj podražili so z eno fotografijo, in napovedali predstavitev enkrat kasneje. »Zaradi razlogov, ki jih vsi poznate, datum predstavitve še ni določen,« je povedal Yu. Razlogi so verjetno blokiran dostop do nekaterih ključnih sestavnih delov, ki so povezani z ameriško tehnologijo, in jih dobavitelji v skladu s prepovedno ameriške administracije ne smejo prodajati Huaweiju. Lahko pa gre za težave z dobavami polprevodnikov, s kakršnimi se soočajo vsi proizvajalci zabavne elektronike.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.