Huawei Watch GT 3 Pro (43 mm): tradicionalna urarska estetika za najbolj izbirčna dekleta (#video)
Marjan Kodelja 25. maja 2022 ob 09:15

Medtem ko večja nagovarja navdušence nad urami za beleženje telesne dejavnosti in spremljanje zdravja, je prav, da nekaj besed nameniva še mali 43-milimetrski. Ne skriva, da je namenjena ženskemu delu občestva in da jih nagovarja predvsem s samosvojo estetiko. Razumljivo. Zanimajo jih zmogljivosti in funkcionalnosti, a jih privlači ponajprej videz. Ne verjamete?

Pred leti sem imel poučen primer. Ženi sem se namenil kupiti kompaktni fotoaparat, predno so telefoni dobili kolikor toliko spodobne kamere, zato sem ji predočil svoj izbor modelov, ki so se mi zdeli primerni. Hotel sem jih razložiti prednosti vsakega, da bi se lahko odločila pametno. Še predno sem končal prvi stavek, je izustila. »Tistega rdečega kupi!« Drugi je niso zanimali, saj je edini izstopal iz siceršnjega sivega povprečja dolgočasnih ohišij. Podobno je z nosljivimi napravami. Najprej jo pogleda in oceni njen videz, šele nato vpraša, »česa je sposobna«.

Možna dva odziva – navdušenje ali ravnodušnost

Za tradicionalno urarsko industrijo so značilne manjše serije oblikovno med seboj zelo različnih ur, ki so si znotraj podobne ali celo enake. Funkcija, večinoma prikaz časa, je drugotnega pomena, saj so jim namenili vlogo nakita oziroma modnega dodatka. Se še čudite, da jih ima več? Da vedno izbere tisto, ki se najbolj prilega oblačilu in modnemu slogu. Večina izdelovalcev pametnih ali športnih ur je izbrala drugačno pot. Ohišje je skozi generacije enake oblike in enakega nabora barv, tako da višek poosebljanja prestavlja zamenjava paščka in morebiti sprememba digitalne številčnice (poljubno obraza ure). Tipičen primer tovrstnega razmišljanja so Applove pametne ter športne ure Garmina in Suunta. In ko je nam moškim običajno popolnoma vseeno, da je na zapestju enaka ura med poslovnim kosilom, popoldansko rekreacijo in večernim sprejemom, ženskam ni. Nanje cilja Huawei z novo uro, ki sicer ni prva ženska. Podobno ozaljšani manjši model smo videli že v družinah GT 2 in GT 3. Vendarle z opazno razliko. Oblika in izbrani material nista bila radikalna, kot sta zdaj. Možna sta samo dva odziva. Bodisi jo popolnoma očara ali je do nje ravnodušna.

Keramični pašček daje uri čar, kot ga nekaterim drugim daje kovinski, toda na začetku morate ugrizniti v kislo jabolko odstranitve odvečnih ali dodajanja članov, kajti le na ta način ga prilagodite obsegu zapestja. Trdim, da so potrebne tri stvari, od katerih vam Huawei nudi samo eno. Majhen izvijač za vijačenje izredno micenih vijakov. Bolje je, da vam ne pade na tla, ker ga boste le z muko našli. Drugi dve pomembni stvari sta namreč mirna roka in oko sokola. Če vam je muka, potem je bolje, da uro odnesete v bližnjo urarsko delavnico. Zakaj? Ker lahko keramični člen poči, če ste pregrobi ali preprosto preveč nerodni.

Mogoče je, a jo stežka vidim na zapestju med rekreacijo

Ko sem jo prvič prijel v roke, se mi je zdela zaradi keramičnega ohišja in paščka težka. Pa vendarle sem potem potežkal še dve uri, za kateri vem, da ju mojo rada nosi (kateri preverite v videu) in sta bili celo težji. Torej že zdaleč, da bi bila pretirano težja in manj udobna za nošenje. Če je, potem se lahko odločite za izvedbo z belim usnjenim paščkom. Čeprav je možno, funkcijsko je namreč identična večjemu moškemu modelu (46 mm), si je vseeno ne predstavljam na roko tekačice in še manj plavalke, med potapljanjem na dah. Keramika je obstojen ne koroziven material in ura je vodotesna do 5 atmosfer. A vseeno Huawei predlaga, da jo sperete pod tekočo sladko vodo po morski avanturi in da se z njo ne potapljate globlje od 30 metrov. Ravno tako ni primerna za vroče kopeli, savno, skakanje v vodo in nekatera še bolj čudna opravila.

Na uradnih spletnih straneh našteta vgrajena tipala so identična uram GT 3, zato sumim, da za merjenje globine ura uporablja barometer (tipalo pritiska) in ustrezno prilagojeno programsko opremo. Ravno tako je možno, da skriva dodatno tipalo globine. Tega preprosto ne vem. Za enkrat je jasno zgolj to, da ima ura ustrezen športni program.

Snemanje EKG-ja z (veliko) napako

Watch GT 3 Pro ima funkcijo snemanja elektrokardiograma, za kar ima kot podobne ure v eni od tipk elektrodo, ki se je dotaknemo s prstom druge roke. Držati ga moramo pri miru in brez dotika kože zapestja, na katerem je ura. Po 30 sekundah je na voljo sodba. Bodisi, da je vse v najlepšem redu ali se poraja sum srčnih težav. Huawei poudarja, da natančnost ni na ravni medicinskih naprav, zato podatkov ni mogoče uporabljati za diagnosticiranje bolezni in zdravljene, lahko so spodbuda za obisk zdravnika. Funkcijo sem preizkusil in lahko rečem, da deluje podobno kot na Applovih in Samsungovih pametnih urah. Z eno večjo napako. Ne deluje na urah, ki so na voljo v slovenskih trgovinah. Vsaj ne še nekaj mesecev, dokler Huawei ne dobi potrebnih dovoljenj. Z drugimi besedami. Podoben zaplet kot tisti, s katerim so se spopadali uporabniki Applovih ur, na katerih snemanje EKG več let ni delovalo.

Razen velikosti je ura funkcijsko in zmogljivostna enake večji Watch GT Pro, ta pa z izjemo snemanja EKG in športnega programa potapljanja na dah uram GT 3, zato bom nanizal samo najbolj pomembne lastnosti. V katere priročnost in natančnost verjamem, saj različne ure Huaweia uporabljam dnevno. Zaslon AMOLED je dovolj svetel za udobno uporabno na prostem. Že pred časom so tudi odpravili glavno zamero, nezmožnost, da je ves čas prižgan. V tem načinu je prikazana poenostavljena številčnica. Mnogo bolje kot temen zaslon. Ura nudi večini pomembnih zdravstvenih funkcij (srčni utrip, SpO2, stres, spanje, temperaturo kože) in več kot sto športnih načinov. Večina jih je sicer dokaj podobnih, tako da do izraza pridejo predvsem glavni, kot so tek, kolesarjenje, plavanje, hoja in podobno. Prav tako omogoča klice preko povezave Bluetooth (klic gre preko povezanega telefona, le da govorimo in poslušamo na uro), prikazuje obvestila in dovoli, da nanjo namestimo glasbene datoteke, ki jih nato predvaja na povezane brezžične slušalke. Ker je manjša od »moškega« modela in ima manjšo baterijo, je temu primerna življenjska doba. 7 dni pri upoštevajoč Huaweiev vzorec uporabe, ki je realen in zlahka dosegljiv.

Manj znano je, da lahko nanjo namestite aplikacije neodvisnih razvijalcev, ki jih najdete v razdelku AppGallery aplikacije Zdravje. Običajno tovrstnih funkcij posebej ne izpostavljam, a bom tokrat naredil izjemo. Da bo nedvoumno. Seveda je dobrodošla, toda trenutno je tam malo aplikacij in še te niso posebej uporabne. Podobno je bilo pred leti na Samsungovih urah s sistemom Tizen. Potencial je, le da za enkrat še ni niti približno izkoriščen.

HVALIMO:
 • Keramično ohišje in pašček ter s safirnim steklom zaščiten zaslon
 • Dober in svetel zaslon AMOLED
 • Številčne brezplačne in plačljive digitalne številčnice (obrazi ure)
 • Samosvoja estetika (čeprav je lepota subjektivna)
 • Življenjska doba baterije
GRAJAMO:
 • Izklopljena funkcija snemanja EKG
 • Keramika je prijazna do kože, toda (verjetno) bolj občutljiva na fizične poškodbe od kovine ali plastike
 • Višja cena (549 evrov)
 • Malo in dokaj neuporabne aplikacije
 • Ni možnosti plačevanja z uro
Huawei Watch GT 3 Pro (42 mm)
 • KAKOVOST IZDELAVE, OBLIKA IN MATERIALI
 • PAMETNE FUNKCIJE
 • ŠPORTNE FUNKCIJE
 • SPREMLJANJE ZDRAVJA
 • TRAJANJE BATERIJE
 • RAZMERJE CENE IN KAKOVOSTI
4

Naj kupim?

Tokrat bom kratek, kajti zavedam se, da se mi niti približno ne sanja, kako lepoto vidijo ženske oči. Meni se zdi zanimiva in lepa, toda ker je v vseh pogledih izpostavljeno, komu je namenjene, se boste odločale same. Naj dodam le tehnične podrobnosti, da nudi dovolj natančne in predvsem vse funkcije beleženja športa in spremljanja zdravja, ki jih od sodobne nosljive naprave pričakujete, ob tem, da baterija zdrži do sedem dni. To pa je tisto, kar že nekaj let krasi ure Watch GT!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.